38 de companii din Romania sunt prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala in functie de cifra de afaceri din 2010, in crestere de la un numar de 33 de companii cu un an in urma, arata un clasament anual realizat de Deloitte in 18 tari. Volumul total al veniturilor raportate de cele mai mari companii romanesti a totalizat anul trecut 37,49 miliarde de euro. Clasamentul celor mai mari companii din Romania este dominat in continuare de industria energiei si resurselor (14 companii), urmata de industria bunurilor de consum (12), industria prelucratoare (5), telecomunicatii (6) si industria farmaceutica (1).

Top 500 cele mai mari companii din Europa CentralaFoto: Deloitte

"Este interesant de remarcat ca Romania are opt companii noi in clasamentul din acest an, ele activand in diverse industrii (trei in industria energiei si resurselor, doua in cea prelucratoare, doua in industria bunurilor de consum si un operator telecom). Interpretam acest lucru drept un indicator pozitiv al soliditatii principalelor industrii din economia locala si regionala. Din toate companiile romanesti incluse in top, 71% au raportat venituri mai mari in 2010 fata de 2009, fata de 26% care au inregistrat venituri in scadere", a de clarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

In topurile regionale separate ale primelor 50 de banci, respectiv 50 de firme de asigurari din regiune, Romania figureaza cu doua banci (fata de patru, anul trecut) si cinci firme de asigurare (similar cu 2010, dar cu doua debuturi).

Deloitte Europa Centrala Top 500 2011 - concluzii principale

  • Companiile din domeniul bunurilor de consum si transporturi domina clasamentul (157 in total, cu venituri combinate de 149,30 miliarde de euro); urmeaza industria energiei si resurselor (148 de companii cu peste 244 miliarde de euro) si industria prelucratoare (117, insumand 143,17 miliarde de euro).
  • Ca si la editiile anterioare, in top 10 predomina companiile din industria petrochimica si energetica (opt locuri din zece, inclusiv prima si a doua companie din regiune - PKN si MOL, ale caror venituri au crescut individual cu peste o treime).
  • Polonia domina in continuare clasamentul cu 173 de companii (35%), urmata de Cehia cu 80 de companii (16%), Ungaria - 68, Ucraina - 43 si Romania - 38 (8%).
  • Industria prelucratoare a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de companii reprezentate in top (117, fata de 101 anul trecut), printre altele datorita cresterii exporturilor catre Germania, cel mai mare vecin al Europei Centrale, precum si a unei cereri industriale sporite.
  • Industriile care au inregistrat cele mai abrupte scaderi sunt cea imobiliara (cu 4 companii reprezentate in top, fata de 15 in 2009) si industria bunurilor de consum si transporturi (de la 169, anul trecut, la 157 de companii)