- "Comparativ cu preturile care s-au practicat anterior, economia care se realizeaza la bugetul de stat al Romaniei este de 6 miliarde de euro. Daca am fi continuat sa lucram la preturile din contractul initial, costul total al autostrazii ar fi fost de 10 miliarde de euro", a afirmat ministrul Transporturilor si Infrastructurii.
Potrivit ministrului Boagiu, pretul de 6,9 milioane de euro pe kilometru obtinut in urma negocierilor se incadreaza in standardele de cost aprobate de Guvern.
De asemenea, in urma negocierilor, a fost eliminata o clauza din contract care interzicea statului roman, in cazul rezilierii contractului, sa scoata la licitatie, pe o perioada de doi ani, tronsoanele de autostrada pentru care nu au fost demarate lucrarile de constructie.
- Ministrul Transporturilor a precizat ca documentatia pentru tronsonul de autostrada Nadasel- Gilau este finalizata, urmand sa fie lansata licitatia de executie si, implicit, conectarea cu tronsonul care a fost deja construit. De asemenea, se pregateste proiectarea tronsonului Targu Mures- Campia Turzii. Ministrul a afirmat ca in noile conditii licitarea celorlalte sase tronsoane se va face in functie de alocarile financiare, existand posibilitatea finantarii de la bugetul de stat, prin concesiuni sau chiar obtinerea de finantari europene.
Potrivit ministrului Transporturilor, urmatorii pasi sunt finalizarea tronsoanelor care au fost incepute deja de catre compania Bechtel, respectiv, Suplacu de Bacau- Bors si Campia Turzii- Cluj Vest.
Ministrul Boagiu a aratat ca au fost eliminate toate clauzele de indexare si cele cu privire la costurile indirecte. "Exista o clauza in contract conform careia si daca lucrau si daca nu lucrau, erau indreptatiti sa primeasca lunar o suma de 1 milion de euro", a explicat ministrul Transporturilor.
O noua clauza introdusa in contract se refera la penalitati aplicate constructorului pentru nerespectarea termenelor asumate, pentru lucrarile care au ramas de executat, respectiv- 0,05% din valoarea fiecarei sectiuni penalitate/zi pana la un maxim de 10% din valoarea sectiune respective ramase de executat".
Alte doua clauze se refera la cresterea perioadei de garantie de la 24 la 30 de luni si la prelungirea termenelor de plata, de la 25 de zile la 65 de zile de la emiterea facturii.
Pe de alta parte, statul roman urmeaza sa plateasca companiei Bechtel penalitatile in suma de 115 milioane de euro, a mentionat ministrul Transporturilor, reduse si acestea de la 380 milioane de euro.
Proiectul autostrazii Transilvania a fost impartit in opt tronsoane de constructie. Lucrarile au fost incepute pe doua dintre ele, iar pe celelalte sase, insumand 297 de kilometri, respectiv Brasov-Fagaras (53 km), Fagaras-Sighisoara (52 km), Sighisoara-Ogra (56 km), Ogra-Campia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihailesti (24 km) si Mihailesti-Suplacu de Barcau (76 km), nu au fost inca demarate.
- La inceputul lunii august, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat ca statul roman este liber sa scoata la licitatie 6 tronsoane din Autostrada Transilvania dupa intreruperea contractului cu Bechtel.
O sa-mi spuneti despre conditii contractuale, clauze su etc. Chiar daca, sunt sigur ca se gaseau solutii sa fie reziliat cu pierderi minime sau deloc. pana la urma se pare ca tot noi platim penalitati firmei B si nu ei noua ca nu si-au onorat contractul Mi gaiditi-vo toti cei care scriu pe aici si isi dau cu presupusu', care se jignesc unii pe altii etc. ca noi de "agitam" iar onor guvernantii si decidentii nostri sunt cei care iau comisioane si-si aranjeaza prietenii si rudele cu contracte si subcontracte grase. Este ca in reclama de la radio. Noi ne batem si ne certam pentru ca nu stiu care echipa de fotbal a invins sau a fost invinsa pe merit sau nu, iar ei, chiar atunci cand sunt invinsi castiga mii de euro pe fiecare meci, transferuri grase etc. Cam asa si cu ministrii si contractele lor. Lor sa le fie bine ! Ca oricum nu dau banii din buzunarul lor. Tor din taxele si impozitele noastre.
Btw, care sunt perdantii licitatiei organizate in vederea atribuirii contractului?
- Vrem o autostrada
- Perfect, o facem noi, va costa X$
- Pai... si noua ce ne iese?
- ...O autostrada?
- Lasa, lasa! Ce ne iese ca sa va lasam sa o faceti
- ?!?
Cati dintre romanii care mai pot citi, inteleg ceea ce citesc?
Cum dracu' sa nu fim usor de manipulat?
Astaldi de ce nu a putut face autostrada? Au experienta dovedita cu A2.
vrei sa o laudam pe Boagiu pentru ca le-a spus: "ba, am doar 10 lei. aveti doua posibilitati. fie ii luati voi si imi dati mie inapoi 2, fie merg cu altcineva care imi da 4 lei si voi nu va alegeti cu nimic". Putere de convingere nu gluma!
Cel putin asta se aude pe culoarele onor ministerului pastorit de ministreasa.
In mod cert nu exista nicio legatura intre vizita lui Base la Obama...
Neam de manelisti....
asta nu apare intre timp vreo noua gaura neagra ...
Ca sa realizezi o economie trebuie sa diminuezi niste cheltuieli. In cazul de fata economia este ipotetica pentru ca nu exista cheltuiala ca sa faci economia.
E ca si cum am spune ca imi fac vila de 400.000 Eur, n-am banii astia, renunt la proiect si fac economie 400.000 Eur. Sunt mai bogat cu 400.000 Eur?
Sa reiei un contract cu cei care au tras cea mai mare "teapa" României, e o atitudine de vinzatori de tara...
Huuuoooooooooooooooooo!
firma asta defapt se ascunde sub haina USA dar nu are nimic deaface cu USA
...Ma intreb daca ungurii ne multumesc ca trecem si la ei cu autostrada asta magnifica!
Acel "contract" a fost renegociat si baietii au acum mai putine variante.
Pana acum au facut ce au vrut, de acum incolo avem si noi ceva depturi nu doar obligatii.
Mai pe scurt Bechtel are dreptul sa faca treaba in conditiile noastre. Limitele de pret stabilite de Ro si penalizari in caz de intarziere.
Dc iar Bechtel? daca nu exista aceasta renegociere, cf. contractului deja existent, cred ca plateam ca si penalizari un pret echivalent cu cel a autostrazii, iar asta fara sa faca nimic.
M-ai protit a doua oara, rusine mie!
Cine a fentat odata statul ar trebui pus pe o lista neagra pentru 10-20 de ani.