Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a estimata pentru luna august la 7,3%, nivel similar cu cel din luna anterioara si cu cel din aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Datele oficiale arata ca numarul somerilor BIM (in varsta de 15-75 de ani) a fost de 709.000 persoane, in usoara crestere fata de luna anterioara.

Pentru persoanele adulte, cu varsta cuprinsa inrte 25 si 74 ani, rata somajului BIM a fost estimata la 6,1% pentru luna august (6,4% in cazul barbatilor si 5,6% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,6% din numarul total al somerilor BIM estimat pentru luna august.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati este cu 0,8 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 7,7% in cazul barbatilor si 6,9% in cazul femeilor.

Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani si s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani. Rata somajului in sens BIM reprezinta ponderea somerilor BIM in populatia activa.