Productia industriala a crescut in primele opt luni ale anului cu 7,0% comparativ cu perioada similara din 2010, avans sustinut de toate cele trei sectoare industriale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Datele INS arata ca industria prelucratoare a crescut cu 7,4%, industria extractiva cu 8,3% si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 5,0%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri: in industria bunurilor intermediare (+13,1%), industria bunurilor de capital (+6,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,8%), industria energetica (+4,0%) si in industria bunurilor de uz curent (+1,1%).

In luna august, productia industriala a scazut cu 7,1% fata de luna precedenta, din cauza reducerii productiei in industria prelucratoare (-9,4%). Celelalte doua sectoare industriale, industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, au crescut cu 6,4%, respectiv cu 6,3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (-18,9%), industria bunurilor intermediare (-4,7%), industria bunurilor de uz curent (-2,1%). Industria

bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 2,7%, iar industria energetica a crescut cu 2,3%.

Comparativ cu luna august a anului trecut, productia industriala a crescut fata de luna corespunzatoare din anul precedent cu 10,3%. Astfel, industria prelucratoare a avansat cu 11,3%, industria extractiva cu 6,2%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a urcat cu 5,4%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+24,9%), industria bunurilor intermediare (+10,2%), industria bunurilor de uz curent (+3,1%), industria energetica (+2,4%) si in industria

bunurilor de folosinta indelungata (+1,1%).