Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a anuntat pe blog ca Samsung ar putea realiza Cadastrul general al Romaniei in parteneriat public - privat. "In trei-patru luni, cred ca proiectul ar putea sa si demareze", a scris Udrea dupa intilnirea cu vicepresedintele Samsung, Yang-Bai Kim. Intr-un comunicat oficial pe site-ul Ministerului se arata ca "procedurile de achizitie vor demara in scurt timp, astfel incat peste trei luni sa putem incepe realizarea cadastrului".

Reamintim ca Legea parteneriatului public-privat, intrata in vigoare in 2010, a fost extrem de prost primita de Comisia Europeana, care a transmis Guvernului ca Romania risca penalizarea (o procedura de infringement) daca o va aplica in forma actuala. Si Camera de Comert Romano-Americana a criticat legea votata in cvasi-unanimitate de Parlament, acuzind faptul ca instituie arbitrariul in alegerea de catre autoritatile publice a partenerilor privati.

HotNews.ro a scris pe larg despre impactul negativ al aplicarii Legii PPP (Articol 1 si Articol 2)

Intr-un interviu acordat HotNews.ro in august 2011, ministrul de Externe Teodor Baconschi a recunoscut divergentele cu Bruxelles-ul, spunind ca Executivul negociaza o formula acceptabila: "Rezervele de la Bruxelles sint cunoscute si pot fi corectate inclusiv printr-o eventuala amendare ulterioara a legii".

Udrea scrie pe blog ca "Vestea buna este ca vicepresedintele Samsung C&T Corporation s-a aratat foarte interesat de o colaborare cu MDRT pentru Cadastru, astfel ca proiectul va fi derulat in parteneriat public-privat. De altfel, domnul Yang-Bai Kim a spus ca deja au gasit resursele financiare pentru realizarea acestei investitii substantiale in Romania. In trei-patru luni, cred ca proiectul ar putea sa si demareze - exista o anumita rigoare asiatica pe care am ajuns sa o apreciez foarte mult pe parcursul vizitei mele in Coreea".

Udrea mai anunta ca le-a propus oficialilor Samsung sa participe, tot in parteneriat public-privat, si la constructia Salii Polivalente din Bucuresti si a cartierului ANL din Ghencea.

  • Informatie de context: La 5 octombrie, Elena Udrea a avut o intilnire cu Ambasadorul Republicii Coreea la Bucuresti, IM Han-taek. Potrivit comunicatului de presa, "ambasadorul coreean a precizat ca pe langa turism, un interes deosebit pentru companiile coreene il reprezinta domeniul constructiilor si infrastructurii, fiind mentionata dorinta ambelor parti de a continua colaborarea in dezvoltarea unor proiecte comune".

Reamintim ca Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara a trecut in subordinea ministerului condus de Udrea in sepembrie 2011. Udrea a spus in aceeasi postare pe blog ca realizarea Cadastrului general "este poate cel mai important proiect aflat in derulare la MDRT si o cerinta foarte veche a constructorilor si a potentialilor investitori."