Leonard Orban a spus ca proiectul va fi transmis Comisiei in urmatoarele zile. "In momentul de fata nu este disponibila intreaga suma in cadrul Programului Operational Sectorial de crestere a competitivitatii economice, dar Guvernul si-a luat angajamentul ca vor fi identificate sursele de finantare necesare, astfel incat sa se completeze suma de pana la 180 de milioane de euro", a spus Orban.
Proiectul este programat sa se desfasoare in doua etape: prima pana la sfarsitul lui 2015, care inseamna finantarea din bugetul european actual, iar a doua etapa in urmatorii 2 ani, cu o finantare din bugetul 2014-2020.
Guvernul a aprobat in luna iunie un memorandum prin care cere identificarea de surse de finantare pentru proiectul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) si realocarea de bani europeni de la alte programe europene catre proiectul celui mai mare laser din lume, care urmeaza sa se construiasca la Magurele.
Prin acest memorandum se solicita Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) "sa identifice potentiale surse de finantare pentru acest proiect si sa propuna realocari din alte axe si programe catre Axa 2 de cercetare in vederea finantarii acestui proiect ca proiect punte pe doua etape de programare financiara", anunta Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica.
Pe scurt, etapele aprobarii facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics:
- In decembrie 2010, Guvernul a adoptat o nota privind construirea la Magurele, in judetul Ilfov, a facilitatii Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics pentru cercetari in domeniul laserelor si a fizicii nucleare din cadrul infrastructurii europene de cercetare dedicata luminii extreme
- Pe 3 ianuarie 2011, proiectul a fost trimis spre evaluare in JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) - "o unitate inventata de Comisia Europeana, finantata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), sa evalueze proiectele inainte sa fie depuse la Comisia Europeana" - Nicolae Zamfir
- In februarie a fost primita o prima evaluare a proiectului, iar in martie JASPERS a remis evaluarea finala, "extrem de pozitiva"
- Pe 1 iunie, Guvernul Romaniei a solicitat prin memorandum trecerea ELI-NP pe propunerea de finantare din fonduri structurale si realocarea de bani de la alte programe
- In septembrie-octombrie este planificata trimiterea proiectului la Comisia Europeana, pentru aprobarea finala
- La inceputul anului 2012 este planificata demararea constructiei
- Constructia are ca termen de finalizare 2015
Poate se gandeste totusi cineva sa dea un raspuns cat de cat serios.
Fuziunea nucleara este metoda prin care 2 atomi fuzioneaza pentru a forma un nou atom (element chimic). Spre deosebire de fisiune (cea care exista la momentul de fata in centralele nucleare), fuziunea s-a produce fara emiterea de radiatii periculoase.
Fuziunea nucleara a fost realizata inca de acum multi ani doar ca deocamdata cantitatea de energie "investita" in proces este mult mai mare fata de cantitatea de energie produsa. Deci pe scurt nu e "rentabila".
Se cupleaza un laser de foarte mare putere cu un accelerator de particule de energie inalta.
O sa se poata studia si valida o serie de teorii de ultima ora.
Puteti afla mai multe amanunte pe http://www.extreme-light-infrastructure.eu/
Sa nu uitam ca si Naghi "the pig" era de prin sud de pe acolo, si cam tot asta facea, ascuns bineteles in firma de carne!