Liliane Bettencourt, mostenitoarea fondatorului imperiului L'Oreal, va fi plasata sub tutela, dupa ce un raport medical citat de Le Monde arata ca miliardara sufera de "dementa mixta", "maladie Alzheimer la un stadiu moderat sever" si "un proces degenerativ cerebral lent", a anuntat luni avocata uneia dintre fiicele sale, Francoise Bettencourt-Meyers, citata de AFP.

Liliane BettencourtFoto: Agerpres

Liliane Bettencourt va fi plasata sub tutela nepotului sau cel mai in varsta, Jean-Victor Meyers, iar bunurile si patrimoniul sau sub tutela fiicei sale Francoise si a celor doi nepoti, a declarat avocata Charlotte Robbe-Phan, la finalul unei audieri in fata unui judecator din Courbevoie.

Intr-un interviu acordat Journal du dimanche, Liliane Bettencourt, care sarbatoreste in aceasta saptamana 89 de ani, a amenintat ca va pleca din tara daca judecatorul decide sa o plaseze sub tutela fiicei sale Francoise. "Daca asa va fi, plec in strainatate. Daca fiica mea se va ocupa de mine, ma voi sufoca", a declarat miliardara, care ocupa locul trei in clasamentul marilor averi din Franta.

In vara anului 2010, Liliane Bettencourt s-a aflat in centrul unui scandal politic-financiar, iscat de un conflict familial si care s-a mutat ulterior pe teren politic, generand demisia ministrului Eric Woerth, banuit de conflict de interese si de finantari ilegale.

La inceputul lui septembrie, o carte semnata de doi ziaristi de la Le Monde a relansat acest scandal: o magistrata a acuzat puterea ca a facut presiuni asupra martorilor care l-ar fi vazut pe Nicolas Sarkozy primind bani cash de la familia Bettencourt pentru a-si finanta campania pentru prezidentialele din 2007. Acuzatiile au fost denuntate drept "minciuni" de catre presedintie.

Prin punerea sub tutela, Liliane Bettencourt isi va pierde calitatea de administrator la L'Oreal si presedintia holdingului care controleaza participatiunile familiei in grup, dar impactul asupra gigantului mondial al cosmeticelor este greu de evaluat. Celalalt mare actionar al grupului este Nestle (Elvetia).