Curtea de Apel Bucuresti a hotarat la data de 17 octombrie din acest an incetarea contractelor de salubrizare aflate in derulare, incheiate de autoritatile publice din municipiul Bucuresti (Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si Primariile sectoarelor 1, 2, 3, 4 si 6), a anuntat miercuri Consiliul Concurentei, institutie care a dat in judecata aceste autoritati in luna iulie din 2010. Se poate face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei. Lupta in instanta a aparut in urma unei investigatii demarate in februarie 2008- decembrie 2009, care a stabilit ca autoritatile au incalcat legea concurentei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte aditionale, fara a organiza licitatii.

  • "Suntem incurajati de decizia Curtii de Apel care, in calitate de prima instanta, a admis actiunea Consiliului Concurentei in vederea restabilirii si mentinerii unui mediu concurential pe piata serviciilor de salubrizare din capitala. In continuare, suntem deschisi sa colaboram cu partile implicate pentru a rezolva cu celeritate disfunctionalitatile existente pe aceasta piata", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei a constatat in luna aprilie 2010, in urma unei investigatii derulata in perioada februarie 2008 - decembrie 2009, ca autoritatile publice din municipiul Bucuresti au incalcat Legea concurentei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte aditionale, fara a organiza licitatii pentru selectarea operatorului. Ca urmare, Consiliul Concurentei a solicitat primariilor organizarea de licitatii pentru selectarea operatorilor si stabilirea duratei contractului de delegare a serviciului public de salubrizare, astfel incat sa nu se limiteze concurenta mai mult decat este necesar pentru amortizarea investitiei.

Pentru ca nu au pus in aplicare masurile, Consiliul Concurentei a dat in judecata aceste autoritati, iar datele de pe portalul instantelor de judecata arata ca primul termen a fost 12 iulie 2010. Alaturi de primariile mai sus mentionate, in calitate de parati mai apar si companiile: Romprest Service, Rosal Group si Urban.

  • "(...) Dispune incetarea contractelor - cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare incheiate pentru sectoarele 1,2,3,4 si 6 ale Municipiului Bucuresti ( inclusiv a actelor aditionale incheiate intre parati si intervenienti astfel cum acestea rezulta din decizia nr.58/13.11.2009 la art.1 din dispozitivul acesteia). Obliga paratii Primarul General al Municipiului Bucuresti, C.G.M.B, Consiliile sectoarelor 1,2,3,4 si 6m Primarii sectoarelor 1,2,3,4 si 6, in solidar sa asigure in cazul in care se opteaza pentru delegarea gestiunii a serviciului public de salubrizare, corespunzator fiecarei subdiviziuni autoritati teritoariale, manifestarea liberei concurente rin delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare in baza unor proceduri de achizitii publice prin care sa se asigure transparenta si egalitatea de tratament intre agenti economici interesati sa intre pe aceasta piata (...)", se arata printre altele in decizia Curtii de Apel.

Serviciul public de salubrizare a localitatilor face parte din sfera serviciilor comunitare de utilitati publice si se desfasoara sub controlul, conducerea sau coordonarea autoritatilor administratiei publice locale ori asociatiilor de dezvoltare comunitara si in acest domeniu concurenta se manifesta in cadrul licitatiilor organizate de autoritatile publice locale in vederea delegarii gestiunii activitatilor aferente acestui serviciu, a mai subliniat autoritatea de concurenta.