Romania ar putea vinde pachetul majoritar de actiuni al combinatului chimic Oltchim in luna aprilie sau mai a anului viitor, in conditiile in care negocierile cu OMV Petrom pentru cumpararea rafinariei Arpechim nu au ajuns la niciun rezultat, a declarat Karoly Borbely, secretar de stat in Ministerul Economiei, citat de Bloomberg. El a mai spus ca Romania intentioneaza sa selecteze pana la sfarsitul anului o banca de investitii pentru a gestiona vanzarea Oltchim.

Joaquin Almunia, vicepresedintele CE, a declarat vineri ca Comisia Europeana a cerut guvernului sa ii prezinte un calendar al privatizarii Oltchim Ramnicu Valcea. De asemenea, CE va analiza si posibilitatea conversiei datoriilor in actiuni, pentru a vedea daca acest procedeu se incadreaza in legislatia ajutorului de stat, relateaza Mediafax.

Conversia in actiuni a datoriilor Oltchim fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost aprobata in 2009, insa pentru efectuarea acestei proceduri este nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

La sfarsitul lunii august, casa de avocatura Musat&Asociatii a fost selectata de Ministerul Economiei pentru a asigura consultanta juridica Oficiului Participatiilor Statului in Privatizari si Industrie (OPSPI) in procesul de privatizare al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea.

Ministerul Economiei s-a angajat in fata FMI ca, pana la sfarsitul anului 2011, sa privatizeze Oltchim.

Statul controleaza prin Ministerul Economiei 54,79% din capitalul combinatului chimic Oltchim.

La finalul anului 2010, Oltchim avea datorii de 2,289 miliarde lei, cu 22% peste obligatiile de plata de la 31 decembrie 2009, de 1,879 miliarde lei. Combinatul a inregistrat in intervalul 2007-2010 pierderi cumulate de peste 745 milioane lei.

Compania a fost inclusa pe lista celor 19 societati de stat care vor fi monitorizate in noul acord pe doi ani care va fi incheiat de Guvern cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.