Ministrul de externe Janos Martonyi a calatorit la Helsinki pentru a face lobby pe langa liderii politici finlandezi pentru a sprijini mentinerea producatorului de telefoane mobile Nokia in Ungaria.

Nokia, care a acumulat pierderi combinate de 436 milioane de euro in al doilea si al treilea trimestru din 2011, are in vedere inchiderea uzinei din Komarom, oras situat in nord-vestul Ungariei, relateaza Budapest Business Journal, citand cotidianul ungar Nepszabadsag.

Martonyi sustine ca Ungaria ofera cele mai favorabile stimulente fiscale investitorilor straini, inclusiv companiilor finlandeze care au investit pana in prezent 1 miliard euro in Ungaria.

Prim-ministrul Viktor Orbon intentioneaza sa viziteze Helsinki, inainte de sfarsitul anului, pentru a convinge liderii Nokia referitor la avantajele de a mentine productia in Ungaria.

Compania Nokia a anuntat ca inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj pana la sfarsitul anului. Compania motiveaza inchiderea prin nevoia de "optimizare a proceselor de productie, care va da prioritate fabricilor din Asia ce ofera beneficii mai mari". Insa la patru ani de la venirea Nokia in Romania, contractul tripartit dintre Consiliul Judetean Cluj, Parcul industrial Tetarom si Nokia ramine secret.