Preturile productiei industriale au crescut in luna septembrie cu 0,9% comparativ cu luna precedenta si cu 8,1% fata de luna corespunzatoare din anul 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

INS arata ca preturile productiei industriale pentru piata interna au avansat cu 0,7% fata de luna anterioara, iar cele pentru piata externa au crescut cu 1,3%.

Pe sectoare de activitate au fost observate majorari de pret in industria prelucratoare (+1,0%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,4%) si in industria extractiva (+0,4%). Preturile produselor la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare s-au situat la acelasi nivel inregistrat in luna anterioara.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,8%), industria bunurilor intermediare (+0,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,5%) si industria bunurilor de capital (+0,5%).

Preturile la producator au crescut cu 8,1% comparativ cu septembrie 2010

Comparativ cu septembrie 2010, preturile productiei industriale au avansat cu 8,1%.

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+10,9%), in industria prelucratoare (+9,0%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,4%) si in industria extractiva (+3,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+11,7%) si industria bunurilor intermediare (+8,3%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,7%), industria bunurilor de capital (+3,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,5%).