VIDEO Jeffrey Franks: Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti se bucura de profituri nemeritate
"Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti din sectorul public si sectorul privat se bucura de profituri nemeritate, in timp ce companiile, angajatii si publicul larg platesc aceste activitati ineficiente", a spus Jeffrey Franks la prezentarea concluziilor cele de-a treia evaluari a acordului stand-by de tip preventiv cu Romania.
El a mai aratat ca autoritatile trebuie sa se asigure ca toate contractele din electricitate si gaze sunt deschise si transparente, precizand in acelasi timp ca institutiile internationale nu cer ca preturile la electricitate si gaze ale populatiei sa fie aduse la cele de la nivel mondial in termen scurt, ci gradual.
"Noi nu cerem ca preturilor pentru electricitate si gaze ale populatiei sa fie aduse pe termen scurt la cele de la nivel mondial, ci gradual, pentru a permite cresterea nivelului veniturilor pentru gospodarii. Romania importa gaz din Rusia la preturi foarte mari si factureaza consumatorului un pret mai mic, deci practic subventioneaza unele afaceri. Ar fi o mai buna strategie sa factureze un pret realist care sa de stimuleze firmelor sa consume mai putin. Trebuie sa tindem catre o eficienta in consum si productie", a mai declarat Franks.
Oficialul FMI a mai precizat ca in prezent cei mai bogati primesc cele mai mari subventii, insa ar fi bine ca ajutoarele sa se duca catre cei care au nevoie.
Intr-un articol publicat de HotNews.ro la sfarsitul lunii octombrie, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, arata ca aproape jumatate din cele 17 contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica cu cei care si-au castigat numele de "baieti destepti" au fost prelungite pana in 2017-2018. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata.
Acesta a mai aratat ca energia hidro nu poate fi vanduta prin OPCOM deoarece piata ar fi distorsionata. In acest moment, energia electrica se tranzactioneaza la un pret mediu de 160 de lei Mwh. In cazul in care energia hidro ar fi vanduta la un pret apropiat de 160 de lei/ MWh, aceasta medie ar creste mult peste acel 156 de lei/ MWh (n.red. pretul reglementat de ANRE), a explicat David. Nici la un pret mai mic, sub medie, nu ar putea fi vanduta deoarece toti cumparatorii s-ar indrepta catre energia hidro, fara sa mai ia in calcul si cea termo.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
As fi curios sa vad politicienii evaluind groapa Marianelor bugetare generata de aceste politici patronate cu nerusinare de -a valma de toate taberele;vise!!!!