Jeffrey Franks: Guvernul va vinde pachetele majoritare de actiuni la filialele Electrica si complexele Oltenia si Hunedoara
"Am definitivat lista companiilor pentru care statul va privatiza pachetul majoritar de actiuni si din aceasta fac parte Oltchim, Cuprumin, CFR Marfa, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bcuresti si cele doua companii energetice, Oltenia si Hunedoara, care vor fi infiintate prin unirea mai multor unitati", a afirmat Franks.
El a aratat ca privatizarea celor doua complexe energetice prin vanzarea pachetelor majoritare a fost discutata cu presedintele Traian Basescu, iar acesta a fost de acord cu propunerea.
Electrica activeaza pe piata de distributie si furnizare a electricitatii. Compania are si o filiala de servicii de mentenanta, Electrica Serv. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si CEZ (Oltenia). Cele trei fililale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe activitatile de distributie si furnizare a energiei.
Totodata, vor mai fi privatizate Complexul Energetic Oltenia, care va fi format prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, si termocentralele Turceni, Craiova si Rovinari, si Complexul Energetic Hunedoara, care va cuprinde termocentralele Paroseni si Mintia si minele considerate viabile ale Companiei Nationale a Huilei.
Potrivit angajamentelor Guvernului fata de FMI, cele doua complexe energetice ar urma sa fie privatizate pana la sfarsitul lunii iunie 2012.
Guvernul s-a angajat de asemenea sa scoata la vanzare pachete minoritare, cu exceptia Oltchim, la mai multe societati, in trei grupuri, incepand cu Transelectrica in luna octombrie si Transgaz in decembrie.
Primul grup cuprinde societatile Oltchim (vanzarea actiunilor publice ramase catre investitori strategici), Romgaz (oferta publica initiala pentru 15% din actiuni), Tarom (investitie strategica sau oferta publica initiala pentru 20% din actiuni), Transelectrica (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15% plus o majorare ulterioara de capital de aproximativ 12%) si Transgaz (oferta publica secundara pentru un pachet de actiuni de 15%).
Cel de-al doilea grup de companii care ar urma sa fie privatizate are in componenta companiile Termoelectrica (vanzare completa a filialelor Galati si Braila si continuarea procesului de creare a unor societati mixte cu investitori strategici la ELCEN pentru constituirea unor noi grupuri energetice, cu capital majoritar privat, in Bucuresti si Constanta), Hidroelectrica (oferta publica initiala pentru un pachet de actiuni de 10%), si Petrom (va fi relansata o oferta publica secundara pentru 9,84% din actiuni).
Ultimul grup de privatizari include Electrica Serv (privatizare majoritara a intregii societati), Nuclearelectrica (cel putin 10% prin majorare de capital) si noua companie creata prin fuziunea celor trei filiale de furnizare ale Electrica.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Si cu aceasta, ne-am cam vandut toate domeniile strategice ale statului. A mai ramas ceva? Astea in conditiile in care in Occident foarte multe astfel de firme energetice apartin de stat si nici in gluma nu se gandesc sa le privatizeze.
Acuma sa vedeti voi scumpiri la curentul electric! Tineti-va bine in anii ce vin!
Exista un singur lucru (mult) mai rau decat un monopol de stat si anume un monopol privat!
Banuiesc ca de acum, Romania va "creste" prin si mai mult bun simt si prin si mai multa responsabilitate! Daca va amintiti o celebra reclama....
Cum ne vom mai proteja impotriva preturilor impuse de viitorii actionari!? (Vezi PETROM)
Ma intreb oare cu ce il au la mana ordinarii astia de la FMI pe seful statului de canta asa frumos in struna!? (Vezi si cazul Rosia Montana)
Mda, si cind te gindesti ce vitejeste anuntau ai nostri, pe surse, ca se vor opune cu indirjire cerintelor FMI de a vinde cele mai profitabile active ale statului. Acum, stai si te gindesti asa - oare cine poate sa creada ca cei de la FMI ar vrea sa ne faca un bine, cind pe ei nici nu i-a interesat soarta intreprinderilor cu pierderi. Pentru astea, solutia lor e simpla - inchideti-le. Si uite asa, mai ramine doar praful si o industrie energetica ce ne vinde curentul la un pret mai mare ca in vest, fara nici o concurenta si nici o apasare.
2. FMI, bancile si alte fonduri de genul sunt dracu gol pe planeta asta si ar trebui trecute in ilegalitate.
3. Degeaba dati voi vina pe Basescu, Geoana sau oricare alt politician pentru ca tristul adevar e ca nimeni nu poate face nimic. Daca incerci sa lupti impotriva FMI-ului si consortiilor astea de conduc lumea, esti inlaturat ... intr-un fel sau altul. Tot ce pot face politicienii, este sa incerce sa indulceasca conditiile pentru propria natie ... ceea ce probabil politicienii nostri nu fac sau fac prea putin. Pentru asta pot fi acuzati intr-adevar...
Suntem o tara cucerita, cucerita fara lupta.