​Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, promitea in urma cu un an ca in 2011 vor fi construite nu mai putin de 400 de crese si gradinte prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI). Cu putin timp inainte de finalul anului, rezultatul este "zero gradinite si crese construite". Intentia Guvernului se afla abia in stadiul de analizare a ofertelor. Pana în acest moment, Ministerul Dezvoltarii a demarat proceduri de achizitie publica de servicii de proiectare si executie pentru 661 de crese si gradinite.Aceleasi promisiuni au fost facute si de premierul Emil Boc. In ceea ce priveste reabilitarea drumurilor judetene, un alt mega-proiect din PNDI, contractele sunt castigate pe banda rulata de "regii asfaltului".

Udrea, printre copii in IasiFoto: eudrea.wordpress.com
  • "Pe parcursul anului 2011 se va crea infrastructura necesara astfel incat, incepand cu anul urmator, sa poata exista locuri suficiente in cresa pentru copiii care vor veni acolo, in urma deciziei parintilor de a se reintoarce la munca, sau la sfarsitul celor 12 luni de concediu care vizeaza cresterea copilului", a declarat Emil Boc in decembrie 2010. In acea perioada, Guvernul a modificat legislatia privind acordarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului. Valoarea indemnizatiei a fost pastrata doar in cazurile in care parintii opteaza pentru o perioada de concediu de maxim un an. In acest fel, nevoia de noi crese a crescut si mai mult.

"În acest moment ne aflam în faza de analiza a ofertelor. Cresele construite vor avea o capacitate, dupa caz, de 1 grupa (20 copii), 2 grupe (40 copii) sau 3 grupe (60 copii). Termenul de executie va fi de 3 ani de la data la care a fost dat ordinul de începere a lucrarilor", se arata intr-un raspuns al Ministerului Dezvoltarii transmis la solicitarea HotNews.ro.

"Este un program (n.red. de construire a creselor si gradinitelor la nivel national) care s-a nascut din nevoia de crese pe care o avem de ani buni, dar pe care am tot discutat-o în zilele din urma. Avem un necesar de crese si ca urmare a faptului ca în ultima perioada foarte multe din aceste asezaminte sociale care erau organizate în imobile vechi au fost retrocedate proprietarilor, conform legilor proprietatii - restituirea proprietatilor", a declarat Elena Udrea pe 8 decembrie 2010, data la care a fost aprobat programul. Ministrul a mai spus ca primele gradinite vor fi inaugurate in mai 2011.

In luna iulie 2011, ministrul dezvoltarii spunea ca "undeva in septembrie va incepe constructia lor, sunt proiecte standard. Astfel ca pana la sfarsitul anului este posibil sa inauguram primele gradinite sau dupa luna ianuarie 2012". Nici aceasta promisiune nu a fost respectata.

  • "Regii asfaltului"- principalii castigatori ai licitatiilor pentru reabilitarea drumurilor judetene

Intr-un stadiu ceva mai avansat se afla procedurile privind reabilitarea de drumuri judetene prin Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii. Deja au fost atribuite cateva contracte. Este vorba de licitatiile organizate pentru construirea si reabilitarea a "10.000 de km de drumuri judetene si de interes local".

"Pentru 8 din cele 20 de proceduri de achizitie a serviciilor de proiectare si executie lucrari de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene si de interes local scoase la licitatie, s-au anuntat castigatorii. S-au semnat contractele pentru 3 dintre acestea (Bihor-Arad cu Asocierea SC Romstrade SRL si SC Primacons SRL, Vrancea-Buzau cu Asocierea dintre S.C. Vega 93 S.R.L. Galati – Arcada Company – Primacons Group - Aquaform si Prahova-Giurgiu-Ilfov cu Asocierea dintre S.C. Romstrade S.R.L. si SC Primacons SRL)", arata Ministerul Dezvoltarii.

În cazul celorlalte 5 loturi atribuite, contractele sunt în curs de semnare sau în termenul legal de depunere a contestatiilor. Sunt în procedura de evaluare 6 loturi de lucrari iar procedurile de achizitie pentru celelalte 6 loturi au fost anulate, urmand a fi reluate în perioada urmatoare. Termenul de executie va fi de 3 ani de la data la care a fost dat ordinul de începere a lucrarilor.

HotNews.ro arata in luna septembrie ca oferta castigatoare pentru drumurile din judetele Prahova, Giurgiu si Ilfov este cea a companiei Romstrade, controlata de Nelu Iordache, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului". O luna mai tarziu, pachetul privind lucrarile din Bihor si Arad a fost adjudecat tot de consortiul condus de Romstrade.

Ministerul Dezvoltarii a mai anuntat in lunile august si septembrie ca licitatiile pentru o mare parte din drumurile judetene din zona Moldovei au fost castigate de firmele Tehnostrade SRL si Spedition UMB SRL, controlate de omul de afaceri Dorinel Umbrarescu. La inceputul lunii august, firmele lui Dorinel Umbrarescu au castigat licitatia pentru constructia drumurilor judetene din Suceava si Botosani, iar in septembrie pentru lucrarile din judetele Iasi si Neamt.