Consiliul Concurentei investigheaza OMV Petrom si alte companii, pentru o posibila intelegere legata de retragerea de pe piata a benzinei Eco Premium. Amenda poate ajunge la 10% din cifra de afaceri
UPDATE 1: Celelalte companii vizate de Consiliul Concurentei sint Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate investigatiei. Rompetrol ar beneficia de circumstante atenuante, sustin aceleasi surse.
UPDATE 2: Investigatia din Romania realizata de Consiliul Concurentei s-ar putea extinde, prin implicarea DG Competition din Comisia Europeana, si la companiile care sint actionari-majoritari la firmele investigate in Romania, sustin surse apropiate dosarului
Ce spune Petrom
"OMV Petrom SA (OMV Petrom) a primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei cu privire la pretinsa incalcare a reglementarilor privind concurenta, ca urmare a retragerii de pe piata a Eco Premium (benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb). Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti", potrivit comunicatului citat, remis Bursei de Valori Bucuresti.
In conformitate cu reglementarile in vigoare in materie de concurenta sanctiunile maxime pot ajunge pana la 10% din cifra de afaceri.
"OMV Petrom este de parere ca aceasta pretinsa incalcare este lipsita de temei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura o reprezentare corecta a faptelor relevante care sa fie reflectate in decizia finala a Consiliului Concurentei", afirma Mariana Gheorghe.
In perioada pretinsei incalcari a reglementarilor privind concurenta, sortimentul Eco Premium reprezenta aproximativ 2% din piata romaneasca de carburanti.
"Decizia de a retrage de pe piata Eco Premium s-a bazat pe considerente de mediu si economice, tinand cont in mod adecvat de interesele consumatorilor", se mai arata in comunicatul citat.

VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
http://infoinsider.ro/2011/11/06/cadouri-saracie-lucie-numai-de-la-omv/
omv care scumpeste cand creste/scade euro/dolar/pret petrol s.a.m.d.
se gandeste numai si numai la binele consumatorilor....
Astia de la Petrom macar au scos de pe piata o benzina care polua. Statul a propus sa circulam cu masini mai putin poluante. Tu si firma ta ce ati facut?
Si e toata industria de carburnati bagata acolo. Nu poti sa zici ca doar Petrom a facut ceva atipic. Din moment ce au scos toti sortimentul asta, este clar ca decizia a luat-o toata lumea in cunostinta de cauza.
de fapt statul-bandit care talhareste tara asta se bucura ca ia tot mai multi bani din benzina, si alternative nu sunt...
Oricum, nu el a scumpit benzina si motorina. Altii au pus taxe peste taxe, el doar a mai adaugat vreo doua.
...tzii mamii lor!
Toate firmele retrag produse de pe piata, asta in sine nu e nimic ilegal.
Daca nu s-ar fi retras toate cele ce ar fi ramas ar fi avut un segment de piata neacoperit si de aici avantaje pentru ele si dezavantaj pentru cele ce s-au retras..
Si daca nu ar fi venit ancheta asta a Consiliului Concurentei, ar fi venit cea a Ministerului Mediului.
Bine au facut ca au scos benzina pt ca polua. Au fost cinstiti si au renuntat la un produs nociv.
Cand poluezi, e mai bine sa iti retragi produsul, nu? Si e cu atat mai bine cu cat decizia a luat-o toata industria producatoare de carburanti, nu doar unul sau altul.
Desi suna cam comunist, Statul trebuie sa controleze nivelul preturilor pe aceasta piata! Se intampla si la "case mai mari", spre exemplu, Belgia.
Mai avem o problema: am "dat" rezervele unei companii straine. Spun ca le-am "dat" pentru ca nu se poate spune ca le-am vandut (chiar si pe o perioada determinata). Noi le dam austriecilor bani cu caruta pentru ca ne vand resursele noastre. Daca Petrom-ul ramanea companie de stat, mai exista o posibilitate "democratica" de influentare a preturilor. Acum doar Stat-ul o poate face!
PRIVATIZAREA SECTORULUI ENERGETIC.<ce spuneti de asta?