Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, vanzarea imobilelor care fac parte din proprietatea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), si care au situatia juridica clarificata. Secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, a declarat ca e vorba de 733 de imobile, dintr-un total de 1.100 care urmeaza sa fie vandute. Vanzarea va fi facuta prin licitatie publica cu strigare si nu va asigura drept de preemtiune pentru actualii chiriasi. Va putea participa orice persoana, indiferent daca ocupa sau nu o locuinta RAAPPS.

"Va fi o procedura transparenta, deschisa, cu strigare, in fata presei, astfel incat sa ne asiguram ca vom obtine veniturile necesare, conform legii, la bugetul de stat. Deci, transparenta totala si respectarea banului public pana la ultimul obiectiv scos la licitatie de la RAAPPS", a declarat premierul Emil Boc.

"Nu exista drept de preemtiune pentru cel ce ocupa spatiul. In momentul in care, insa, are loc o astfel de vanzare de imobil, cei care stau in momentul respectiv si sunt altii decat cei care castiga licitatia, urmeaza sa ramana in respectivul imobil pana la momentul la care se epuizeaza durata contactului pentru le-a fost atribuita respectiva locuinta. Dupa care urmeaza proprietarul de drept sa isi intre in drepturi", a declarat Daniela Andreescu.

"Pot sa cumpere aceste imobile orice persoane care sunt interesate, mai putin cele care au datorii la data inscrierii la licitatie fata de RAPPS si care totodata au litigii cu RAPPS-ul", a precizat Daniela Andreescu.

Andreescu a mai spus ca "nu sunt supuse vanzarii imobilele care sunt ocupate de institutii publice unde vor ramane in continuare institutii publice, de asemenea: misiuni diplomatice, consulate, ambasade, institutii interguvernamentale si partide politice. De asemenea, nu vor fi supuse vanzarii imobilele in care locuiesc fostii presedinti ai Romaniei carora li s-a acordat locuinta pe durata vietii".

Sunt scoase la vanzare doar imobilele care au situatie juridica clara. Potrivit sefului SGG, in prezent exista un numar de 108 imobile care nu au situatia juridica clarificata. "Acestea nu vor fi scoase in acest moment la vanzare, dar, pe masura ce litigiile se rezolva, fiecare dintre ele va fi inclus, prin Hotarare de Guvern, pe o lista care urmeaza sa fie supusa vanzarii", a mai spus Daniela Andreescu.