Grupul japonez Sumitomo a cumparat 90% din capitalul social al companiei Alcedo, ce activeaza in sectorul agricol, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. Reprezentantii companiei arata ca valoarea tranzactiei se ridica la "cateva zeci de milioane de euro", fara a preciza care este suma exacta.

"Dupa doi ani de negocieri intense am reusit sa incheiem un acord care aduce impreuna pozitia si expertiza Alcedo pe piata locala cu tehnologia si cunostintele tehnice ale unei reputate companii japoneze, spre beneficiul fermierilor romani", a declarat Nicolae Sandulescu, presedintele Grupului Alcedo.

"Credem ca agricultura romaneasca are posibilitatea de a se dezvolta si a deveni un motor de crestere pentru tara. Prin aceasta investitie, vom imbunatati pozitia financiara a Alcedo si vom extinde serviciile in concordanta cu solicitarile clientilor si a pietei. Suntem increzatori ca aceasta colaborare intre Alcedo si Sumitomo se va materializa si in cresterea productivitatii, care va duce in final la cresterea sectorului agricol al Romaniei", a spus Hideo Ozaki, presedinte si CEO al Sumi Agro Europe.

Potrivit datelor proprii, Alcedo detine o cota de aproximativ 20% din piata de distributie a produselor de protectia plantelor si peste 10% din piata de distributie de seminte certificate. De asemenea, Alcedo detine Alchimex, producator de produse de protectia plantelor din Romania.

In primele noua luni ale acestui an, compania romaneasca a realizat o cifra de afaceri de 64,33 milioane de euro, cu 38% mai mare decat in perioada similara din 2010.

Sumi Agro Europe cu sediul la Londra, este o subsidiara a Sumitomo Corporation cu sediul central in Tokyo, Japonia. Sumitomo Corporation este una din cele mai mari firme de comert de lume, avand afaceri in domenii precum resurse energetice, metalurgie, agricultura si altele. Cu peste 600 de subsidiare la nivel mondial, grupul a avut o cifra de afaceri de peste 100 milioane dolari in 2010.