Boris Devdier, in varsta de 19 ani, vrea sa evadeze din Telenesti, oraselul posomorat din Republica Moldova unde el si familia sa se zbat sa-si duca existenta cu cateva sute de dolari pe luna. Familia este falita: sunt victime ale ghinionului istoric si ale crizei economice globale.

Tatal lui Devdier a plecat cu multa vreme in urma. Cand avea doar zece ani, mama sa Zinaida a fost lovita de cancer. Ea reuseste cumva, in pofida problemelor de sanatate, sa vanda oale la piata si sa castige, astfel, bani cu care sa-si mentina familia pe linia de plutire. In noiembrie anul trecut, Agroindbank Moldova a dat-o in judecata pentru o datorie de 2.500 de dolari.

In pofida tuturor acestor lucruri, fiul sau adolescent a aparut ca personaj neasteptat intr-o retea de afaceri frauduloasa, de multe milioane de dolari, anchetata in Uniunea Europeana.

Numele lui apare in documente ca reprezentant oficial al patru companii offshore inregistrate in statul american Delaware. Companiile se crede ca sunt implicate intr-o retea complexa de spalare de bani in Romania, Bulgaria si Cipru si in vanzarea suspecta a unor bijuterii de lux, in valoare de 7,6 milioane de dolari, pentru care lipsesc documentele de provenienta.

Boris Devdier, baiatul sarac din Telenesti, da din umeri cand este intrebat cum a ajuns in mijlocul unor asemenea invarteli, cautat de procurori, politie si serviciile de informatii din Romania si Bulgaria. Reporterii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i-au descoperit povestea.

Traficul de identitate

Dupa 20 de ani, Moldova, tara cu 4,3 milioane de locuitori, nu a finalizat tranzitia de la fostul sistem sovietic la democratie. Institutiile slabe ale statului, coruptia larg raspandita si saracia au alimentat multe tipuri de crima organizata. Iar in ultimii cinci ani, grupurile criminale au popularizat in mod aparte traficul de identitate - in care un numar mare de "imputerniciti" sunt livrati, pentru profit, industriei offshore. Boris Devdier este un astfel de imputernicit.

Fermieri, studenti, comercianti si tot felul de oameni obisnuiti au devenit directori si actionari majoritari la companii implicate in atacuri "raider" asupra bancilor sau companiilor occidentale, adesea fara ca ei sa stie acest lucru. Atacurile "raider" au loc atunci cand grupari de crima organizata preiau o companie sau o proprietate fie prin forta, fie prin documente contrafacute. In spatele unor astfel de atacuri sunt, de obicei, companii offshore cu proprietari nedeclarati. In ultimii ani, Ucraina si Moldova au devenit tinte preferate ale acestor atacuri "raider".

In primavara lui 2010, Boris Devdier abia absolvise liceul cand un serviciu neo-zeelandez de inregistrare a companiilor, numit GT Group, condus de familia Taylor, i-a folosit datele personale. GT Group l-a facut pe hartie, in Romania, reprezentantul a patru companii inregistrate in Delaware - una dintre cele mai discrete paradisuri fiscale din lume.

"Mario"

OCCRP l-a gasit pe Boris Devdier acasa, intr-un bloc de apartamente gri, comuniste care nu mai fusesera reconditionate de pe vremea lui Brejnev. Devdier traieste impreuna cu mama, sora si cumnatul lui si cu copilul nou-nascut al acestora din urma. Camera lui modesta este mobilata saracacios, un afis sters al unui jucator zambitor de fotbal si un laptop vechi legat la o retea sociala.

"Nu am auzit niciodata de companiile acelea", a spus Devdier. "Nu am semnat niciodata astfel de documente". Nu stie exact unde este statul Delaware. Nu a iesit niciodata din Moldova, cu o singura exceptie, cand a mers cu un prieten la mare la Odesa, in Ucraina. Spune ca i-ar placea sa munceasca in strainatate, "in Romania sau, poate, in Italia". Dar nu are viza. Isi doreste cetatenia romana, care l-ar ajuta sa munceasca in UE.

Aceasta simpla dorinta de a detine cetatenia romana este, in cele din urma, motivul pentru care politia i-a perchezitionat casa si pentru care a trebuit sa treaca prin lungi interogatorii. Isi aminteste ca, in primavara lui 2010, i-a dat cuiva o copie a pasaportului sau si ca a semnat niste hartii despre care credea ca sunt cererea pentru cetatenia romana.

In aprilie anul trecut, Devdier a mers la Ambasada Romaniei, insa cetatenia i-a fost respinsa.

"Seara, m-am dus sa beau un pahar. Eram la bar, singur si suparat. A aparut un tip, s-a prezentat si a inceput sa vorbeasca cu mine. A spus ca il cheama Mario. A spus ca ar putea sa ma ajute sa obtin cetatenia romana. La inceput, nu l-am crezut, dar parea ca stie ce spune".

Mario i-a spus ca ar putea sa-i obtina cetatenia in trei saptamani, pentru 800 de dolari. Au schimbat numerele de telefon, iar Devdier s-a dus acasa sa gaseasca panii pentru o plata in avans. S-au intalnit in fata unui bloc, s-au asezat pe o banca si au discutat. Devdier i-a dat 300 de euro (400 de dolari) si o copie a pasaportului sau. Mario i-a cerut sa semneze niste hartii "pentru ambasada", a spus el. Mario urma sa-l sune in sase zile, dar nu a facut-o niciodata. Devdier a incercat sa-l sune, dar telefonul mobil al lui Mario era inchis.

"Ultima data cand l-am vazut a fost atunci, pe banca... Mi-am dat seama ca m-a inselat. Mi-am zis ca e vina mea si ca asta este".

Daca Devdier nu avea de ales decat sa stea in Moldova si sa o ajute pe mama sa bolnava sa vanda oale la piata, numele sau a calatorit mult - trecand frontiera de vest in Romania si devenind un instrument al crimei organizate.

Masinaria de spalat bani

Oficial, Boris Devdier este reprezentantul in Romania al patru companii offshore inregistrate in Newark, Delaware de catre reteaua Taylor, prin intermediul agentului sau local preferat (Delaware Intercorp, Inc.

Doua dintre aceste companii "pe hartie", Artemro Trading Limited si Kidzone Solutions Ltd au preluat companiile romanesti IT&Media Solutions SRL, respectiv Video Media International SRL.

Prima preluare a fost publicata in Monitorul Oficial in 22 Septembrie 2010, iar a doua - in 21 martie 2011. Numele Boris Devdier le-a inlocuit pe Ion Eftime si Ionut Adrian Eftime, tata si fiu - doi oameni de afaceri controversati din Romania.

Prima preluare a avut loc la scurt timp dupa ce Ionut Adrian Eftime a fost arestat pentru spalare de bani si deturnare de fonduri. Ionut Adrian Eftime, fiul, este judecat alaturi de consultantul offshore Laszlo Gyorgy Kiss - partenerul est-european al retelei Taylor. Anul trecut, OCCRP a dezvaluit cum Kiss si Eftime au fost acuzati de spalare de bani si deturnare de fonduri impreuna cu sase manageri ai PSV Company SA - o companie romaneasca asociata celor mai multe dintre afacerile magnatului roman Sorin Ovidiu Vintu.

Kiss - spun procurorii - a conceput o schema complexa de spalare a banilor ce i-a permis lui Ionut Adrian Eftime, unul dintre partenerii lui Vintu, sa deturneze 11 milioane de dolari din conturile PSV. Pentru a sterge toate urmele, au semnat contracte fictive, au folosit conturi in Bulgaria si Cipru precum si companii romanesti pe care le controlau prin intermediul companiilor offshore din Delaware inregistrate de acelasi agent de la aceeasi adresa din Newark, precum companiile reprezentate de moldoveanul Boris Devdier.

Baiatul sarac din Moldova este legat si de alte cazuri suspecte.

Bijuteriile-fantoma

Pe 20 august 2010, politistii romani confiscau o comoara - bijuterii de aur si diamante si ceasuri elvetiene de lux in valoare de 7,6 milioane de dolari - de la un lant de magazine Belgravo din Bucuresti si Constanta.

Rafinatele magazine apartin Belgravo Trade SRL, companie romaneasca detinuta de Konis International Ltd, o companie offshore din Delaware reprezentata de Boris Devdier si infiintata in Newark de catre Kiss. In iunie 2010, offshore-ul american a preluat SRL-ul romanesc de la Bogdan si Ion Rosu, tata si fiu, din Bucuresti.

Boris Devdier reprezinta o a patra companie din Delaware ce opereaza in Romania: Vestas Energy Consulting Ltd.

Documentele arata ca reteaua Taylor a infiintat in 2010 toate companiile in care apare Devdier.