Compania israeliana de lactate Tnuva analizeaza posibilitatea inchiderii operatiunilor de pe piata din Romania daca nu va reusi sa vanda subsidiara, dupa ce a investit aproximativ 300 milioane de shekeli (60 milioane euro), informeaza publicatia Globes citand surse din interiorul companiei.

Tnuva Romania inregistreaza pierderi semnificative, aceasta urmand sa fie una din primele probleme ce va trebui rezolvata de noul presedinte al grupului Tnuva, Shlomo Rodev.

In luna martie, Tnuva a anuntat ca isi va inchide ferma pe care o detine in Romania, reprezentantii producatorului de lactate precizand ca aceasta decizie a fost luata din considerente financiare.

Romania a fost prima piata pe care Tnuva a folosit-o pentru extinderea operatiunilor sale internationale.

Tnuva a infiintat Tnuva Romania Dairies in 2005, impreuna cu o banca europeana de investitii si un partener privat, in urma unei investitii de 60 milioane de euro. Ideea era infiintarea unui sistem complet de la productia de lapte la distributie sub marcile Tnuva si Yoplait.

Tnuva intentiona sa ajunga in Romania la o cifra anuala de afaceri de 50 milioane de euro in primii trei ani, insa vanzarile raportate se ridica la 100 milioane shekeli pe an (20 milioane de euro).

In luna iulie 2008, Tnuva a cumparat participatia detinuta de cei doi parteneri la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane shekeli (11,9 milioane euro) devenind singurul proprietar. In acelasi an, insa, criza economica globala a lovit Romania si operatiunile Tnuva care nu au putut concura cu produsele mai ieftine din import.

Publicatia Globes mentioneaza ca reprezentantii companiei nu au facut niciun comentariu referitor la aceste informatii.