Avanpremiera Summit de afaceri

Cum vad oamenii de afaceri anul 2012? Mihail Marcu si Lucian Butnaru au discutat online cu cititorii

de DP     HotNews.ro
Luni, 28 noiembrie 2011, 16:03 Economie | Companii


Mihail Marcu si Lucian Butnaru, fondatori RBLS
Foto: Hotnews
Va fi crestere reala in 2012 sau va fi stagnare? Vor face managerii romani angajari? Sau, din contra, scenariul e, mai degraba, rezervat? Cum vad doi antreprenori care au cladit de la firul ierbii afaceri de milioane de euro - discutam online cu Mihai Marcu si Lucian Butnaru, doi dintre fondatorii unui apropiat summit romanesc de business - Romanian Business Leaders Summit - RBLS. Cat de mult sunt luati in seama oamenii de afaceri, la modul real, si nu doar cand e vorba de taxele pe care Statul le ia de la ei? Mihail Marcu si Lucian Butnaru au raspuns intrebarilor cititorilor HotNews.ro.

Carte de vizita Mihail Marcu

Mihail Marcu este presedintele companiei Medlife, cel mai mare operator de servicii medicale private de pe piata locala de profil activeaza in Romania din 1996.

Compania a reusit sa atraga in 2006 prima si cea mai mare investitie straina de calibru – IFC – divizia de investitii private a Bancii mondiale care a preluat 20% din MedLife.
Detalii despre Mihail Marcu.

Pe site-ul summitului, Mihail Marcu se prezinta ca "antreprenor, navigator si membru fondator" al summit-ului. Marcu spune ca "sute de mii de oameni primesc salarii de la companii private. Bugetul este alimentat in cea mai mare proportie cu taxe de la aceleasi companii. Mii de lideri din business misca lucrurile in Romania. Si niciunul dintre ei nu conteaza. E absurd. Vrem sa facem apel la aceasta voce colosala, sa punem la un loc liderii pentru a restabili domnia performantei si a competentei".

Carte de vizita Lucian Butnaru
Lucian Butnaru este un tanar antreprenor (33 de ani) care a condus timp de 13 ani businessul Tech Team Akela, unul dintre jucătorii mari de pe piaţa locală de outsourcing IT, care a preluat de la 1 august conducerea ZebraPay, companie ce intermediază plăţi electronice pentru consumatori finali (plăţi facturi, reîncărcare cartele GSM).


Nu ratati summitul de Romanian Business Leaders Summit, 3 februarie 2012, Bucuresti.
Detalii, pe pagina dedicata evenimentului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3331 vizualizari

 • cu ce intentie facem marketing (Luni, 28 noiembrie 2011, 22:26)

  Andrei [anonim]

  Intrebare pentru Dnii Marcu si Butnaru:
  Buna ziua,

  Zice Zyman (parafrazez si sintetizez) ca marketingul este facut sa convinga niste oameni ca trebuie sa cumpere un produs. Daca doriti, "vechea" dilema ma preocupa si pe mine: sa fac publicitate (sau marketing, la modul general) pentru a creea impresia unei nevoi in cumparator, sau doar pentru a informa corect cumparatorul? Ce cale sa urmez? Dpdv al corectitudinii sufletesti (asta e perspectiva mea), ar trebui doar sa informez corect potentialul cumparator. Iar daca se intampla sa pierd cota de piata datorita acestei abordari, atunci aleg sa fac altceva. Consider ca multumirea clientilor, si inchiderea cercului prin recomandari, este mai durabila si mai de dorit decat o cosmetizare vizuala care sa induca starile si perceptiile pe care le doresc eu despre produsele/serviciile mele. Este naiva aceasta convingere/abordare? Multumesc, Andrei
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:45)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Andrei, abordarea ta este corecta. Transparenta si sinceritatea sunt valori care pot face ca produsele si serviciile tale sa reziste pe piata un timp indelungat.
 • Romania din afara (Luni, 28 noiembrie 2011, 23:09)

  Marian Preda [anonim]

  Calatoresc mult, cu serviciul. Din afara, Romania se vede ca printr-un ochean inversat.

  Dvs. care credeti ca este scenariul pentru 2012?

  Cum simtiti ca vor evolua afacerile - in plus sau in minus, mai ales ca va fi an electoral?

  Despre forum: n-am inteles prea bine, cand are loc si care este scopul?
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:44)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Preda

   Oamenii de afaceri incearca sa se implice in scenariul pentru 2012 la forumul Romania Business Leader Summit. Doar asa putem sa schimbam scenariul pentru 2012 si sa nu il lasam la voia intamplarii sau politicii.

   Afacerile noastre si vietile noastre depind de nivelul de implicare al comunitatilor la deciziile importante privind Romania.

   Comunitatea leaderilor de business din Romania, RBLS va face un demers important pentru schimbarea in bine a Romaniei. Pe data de 8 decembrie peste 50 de lideri de business din Romania se vor intalni pentru a discuta problemele si solutiile posibile.

   Summitul va avea loc in perioada 3-5 Februarie cu participarea a peste 250 de lideri de afaceri din Romania.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:51)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian Preda

   Pentru ca sunteti mult plecat in strainatate, sunt convins ca aveti o idee de ansamblu a imaginii Romaniei in strainatate. Din pacate acest exercitiu este frustrant. Si eu ma intalnesc des cu situatii in care intre romani si alte nationalitati se fac diferente- nu o data mi s-a intamplat sa nu pot inchiria masina pe care mi-o doresc pentru ca sunt roman, sa fiu tratat de sus pentru ca sunt roman sau sa fiu privit cu suspiciune pentru ca sunt roman.
   Este unul dintre subiectele importante pe care dorim sa le abordam in februarie la Romanian Business Leaders Summit, sa gasim metode prin care sa aducem in fata valorile reale ale romanilor si nu in ultimul rand ale comunitatii de business autohtone. Credem ca leaderii de business pot sa contribuie consistent la aceasta imagine, atat financiar cat si ca model de business.
   Valorile, modelele reale sunt inversate nu numai in exterior, ci si in interiorul tarii. S-a creat impresia ca oamenii de afaceri de succes sunt mai performanti daca scapa de taxe inchizand firme, sau daca fac afaceri cu profitabilitate mare, si eventual cu Statul. Ei bine, nu este asa, cei de mai sus pot fi numiti mai degraba afaceristi de conjuctura. Oamenii de afaceri autentici sunt creatori de locuri de munca si platitori de taxe - adauga plus-valoare
   Referitor la scenariul pentru 2012 acesta este optimist pentru o crestere economica minimala, dar numai in masura in care Europa scapa de recesiune sau intra in recesiune pe termen foarte scurt

   Forumul va avea loc in Bucuresti, in perioada 3-5 februarie, si va fi precedat de o masa rotunda cu aproximativ 50 de executivi de top pe data de 8 decembrie
   Isi propune ca pilon central sa vina cu o voce comuna a comunitatii reale de afaceri asupra directiilor in care acestia cred ca ar trebui sa se indrepte Romania. Sunt oamenii care se lovesc de economie in viata reala, care ar trebui primii intrebati care sunt masurile care le pot mari afacerile, si agregat implicit PIB-ul...
 • criza (Luni, 28 noiembrie 2011, 23:14)

  Miruna Georgescu [anonim]

  Buna ziua,

  De la ce vine criza: de la lipsa de responsabilitate? Cat o sa ne mai coste? Veti dezbate si aceste chestiuni - cat de importanta este cerinta de a fi responsabil in business?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:13)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Miruna Georgescu

   Criza in acest moment vine si din incredere, din atmosfera creata in jurul problemelor macroeconomice. Este daca doriti si o stare de spirit
   Referitor la responsabilitate, cred ca antreprenorii trebuia sa aiba un rol mai activ. Daca dam un search pe google pentru cuvintele cheie entrepreneur si create job, vom avea zeci de milioane de raspunsuri. Vom gasi pe toate site-urile Big 4 - sau chiar pe site-ul Casi Albe - aprecieri despre rolul antreprenorilor in iesirea din criza economica, in adaugarea de plus-valoare si relansare economica.
   Evident in aceste conditii unul dintre subiectele centrale ale RBLS va fi responsbilitatea antreprenorilor si executivilor de top in iesirea din criza
 • IT (Luni, 28 noiembrie 2011, 23:17)

  Mihai [anonim]

  Domnule Butnaru,

  Erati, daca nu ma insel, pe bancile Politehnicii, cand ati facut primul milion din soft. Cum e acum aceasta industrie si, in general, cum merge IT-ul? Cum va merg afacerile - va extindeti sau din contra?

  Pentru ambii domni: ce loc ocupa educatia (generatiilor viitoare) in business-urile pe care le-ati fondat/le conduceti?
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:11)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   Cererea in domeniul IT este in continuare la un nivel ridicat. Din pacate, oferta de specialisti IT nu este conform asteptarilor. Nivelul educatiei din universitatile romanesti este insuficient pentru a pregati corespunzator un numar mare de specialisti IT.

   Romania trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea de proprietate intelectuala in IT decat pe servicii de externalizare/outsourcing IT al caror potential de dezvoltare in viitor este limitat.

   In ceea ce priveste businessul in care sunt implicat in acest moment, acesta este intr-o expansiune accelerata. Este vorba de un procesator de plati electronice prin intermediul terminalelor de tip self-service kiosk si point-of-sale.
 • intrebare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:13)

  dan ionica [anonim]

  Banca Centrala a Austriei a recomandat recent pe siteul sau ca subsidiarele din Europa de Est ale institutiilor de credit din subordine sa crediteze businessul local in interiorul unui raport credite/depozite de 110%. Si mai recent, Moody`s a avertizat ca o decizie similara ar putea fi luata si de bancile francize, italiene si grecesti. Ce inseamna asta pentru mediul de afaceri? Si asa, creditarea era teribil de slaba...
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:36)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan ionica

   Din pacate, acest lucru reprezinta o confirmare a faptului ca orice business in Romania va continua sa aiba probleme de finantare cel putin in 2012.
 • intrebare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:14)

  popica margareta [anonim]

  Cum vedeti iesirea din criza euro: destramarea zonei, un euro in mai multe viteze sau dimpotriva, o intarire a ei prin luarea de decizii rapide si la timp?
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:48)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui popica margareta

   Intarirea zonei EURO prin schimbarea unor mecanisme de functionare si structuri de decizie.
 • pt invitati (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:15)

  potroaca gabi [anonim]

  Care e sentimentul de incredere al oamenilor de afaceri in privinta evolutiei viitoare a economiei? Ce scenarii aveti in vedere pe termen mediu si scurt pentru Romania?
  Va multumesc
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:22)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui potroaca gabi

   Credem ca acest sentiment de incredere este diferit in functie de zonele in care isi desfasoara activitatea fiecare participant la Summit. Intentionam sa cream un instrument de masurare a increderii managerilor de top in privinta evolutiei afacerilor viitoare (fiecare pe domeniul lui) care sa fie raportat de exemplu la o perioada certa, - 3, 6 sau 12 luni. Sunt convins ca orice executiv simte nevoia sa stie care este starea de spirit a celorlalti manageri din tara, sa isi poata calibra afacerile si functie de un asemenea indicator, sa isi diversifice asteptarile. Noi l-am numit businessmetru, si intentionam sa il facem si sa il difuzam periodic.
   Personal sunt optimist cu privire la rezultatele MedLife pentru anul viitor, dar trebuie sa aveti in vedere  ca industria in care activez - cea a serviciilor medicale este in general rezistenta la criza
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:51)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui potroaca gabi

   Oamenii de afaceri isi doresc o evolutie in bine a Romaniei:

   - un sistem educational bine pus la punct. Acum, Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa la nivelul educatiei medii al tinerilor de 14 ani.

   - infrastructura adecvata - autostrazi, drumuri, sosele de centura

   - un sistem de sanatate cu spitale si doctori, echipamente si medicamente adecvate in sistemul public

   - un sistem legislativ si fiscal stabil
 • intreb si eu (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:16)

  ionela proslaru [anonim]

  . Intrebarea care e pe buzele tuturor este: cand se va sfarsi aceasta criza? Puteti incerca un raspuns?
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:13)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionela proslaru

   :-) Cresterile si scaderile economice sunt fenomene normale... Businessurile trebuie sa se adapteze rapid si sa tine cont de aceste cicluri. Pentru mine personal este putin relevant cand se va termina criza... Ne adaptam !
 • intrebare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 7:16)

  val paslaru [anonim]

  Care sunt, in opinia Dv, trei lectii importante pe care trebuie sa le invate mediul de afaceri din actuala criza?
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:29)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui val paslaru

   Prima si cea mai importanta lectie este cash-flow-ul. Oamenii de afaceri care nu fac un exercitiu zilnic de a isi urmari fluxurile de numerar pierd teren in aceasta perioada, si mai mult se expun riscului de a intra in insolventa.
   Este daca doriti o lectie a managementului economic. Perioada in care afacerile se faceau pe telefon sau cineva mai construia un bloc a trecut. Fara un exercitiu de prognoza financiara serioasa lucrurile o pot lua razna pe nepregatite. In aceasta perioada perioadele de incasare a clientilor s-au marit de la o medie de 45-50 zile la aproape 90 de zile, si cine nu s-a pregatit a avut de suferit. Creditarea a devenit si ea mai greoaie, mai restrictiva. Este in primul rand un exercitiu de cash-flow.
   As mai puncta si nevoia unui management de cost mai performant, in specil cred cei care si-au redimensionat costurile fixe si au migratcatrecele variabile au fost castigatorii meciului numit criza
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:33)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui val paslaru

   Pentru prima oara in istoria post-comunista, mediul de afaceri romanesc traieste experienta unei recesiuni severe.

   3 lectii:

   - recesiuni au existat si vor continua sa existe si in viitor.

   - riscurile asumate trebuie sa fie analizate inainte

   - reactioneaza rapid la criza, altfel risti sa nu mai existi
 • intrebari (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:18)

  serios [anonim]

  Pana la urma vad ca nimeni nu a pus intrebarile esetiale: Va fi crestere reala in 2012 sau va fi stagnare? Vor face managerii romani angajari? Sau, din contra, scenariul e, mai degraba, rezervat? Multumesc si sa aveti o zi frumoasa!
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:31)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui serios

   Estimarile mele:

   - Romania va avea crestere economica

   - Angajari se fac si acum. Conditiile de eligibilitate sunt si vor fi mult mai dificile. Doar oamenii buni isi vor gasi usor un job.
  • r (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:34)

   Mihail Marcu [hotnews.ro] i-a raspuns lui serios

   In anul 2012 vom asista la o crestere de 1-2% a PIB, dar conditionat de ceea ce se va intampla la Berlin si Paris. Daca Europa cade, atunci vom cadea si noi.
   Angajarile nu se vor vedea in acest an chiar daca vom avea crestere economica, ci cel mai probabil anul 2013. Dimpotriva, daca guvernantii vor face ce au promis - sa reduca cu inca 400.000 persoane din randul angajatilor bugetari - atunci probabilitatea casomjul sa creasca este semnificativa
   Sunt puternic rezervat in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca
 • tralala (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:24)

  solar [anonim]

  Cum vedeti nivelul fiscalitatii in Ro? Dar pe cel al evaziunii? Sunteti pro sau contra scaderii CAS? Ce sfat i-ati da unui tanar intreprinzator in zona de IT care vrea sa isi deschida un mic business?
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:18)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui solar

   Nivelul fiscalitatii in Romania este destul de ridicat insa inferior altor state din vestul Europei. Sunt pro scaderii CAS.

   Un intreprinzator in domeniul IT ar putea sa castige mai putini bani din propriul business decat ca si angajat... Asadar trebuie sa existe o motivatie puternica de a deveni antreprenor precum si o idee clara de business, bine studiata.
 • pentru ambii invitati (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:26)

  cartarescu [anonim]

  Care este opinia dvs. personala...in ce moneda/monede ar trebui sa economisim/ sa tinem in depozit banii la banca ?
  Aveti incredere in euro ?
  Ce parere aveti de dolarul canadian, cel australian?sunt monede puternice...sau sunt subordonate dolarului american ? multumesc
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:24)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui cartarescu

   Tineti bani la banca in moneda in care aveti principalele cheltuieli. Daca nu aveti cheltuieli in Statele Unite, nu face sens sa detineti dolari in conturile curente decat daca doriti sa mizati sau sa faceti gambling pe crestere/descreste de currencies.

   In Romania, ar trebui sa detii depozite de RON si EURO intrucat majoritatea cheltuielilor tale potentiale (achizitiere de bunuri, servicii, alte costuri) sunt in Euro sau lei.
 • intrebare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:27)

  bugete [anonim]

  Pe ce curs v-ati construit bugetele pe 2012? Credeti ca toata criza asta va duce la deprecierea leului? Multumesc
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:19)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui bugete

   Merg pe o paritate Euro/USD de 1.30-1.35 si curs Euro mediu 4.2-4.3.

   Nu cred ca leul se va deprecia semnificativ.
 • Intrebare (Marţi, 29 noiembrie 2011, 9:59)

  Alex [anonim]

  Catre ce domeniu le sugerati tinerilor sa se orienteze dpdv profesional?
  Multumesc!
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:21)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Catre orice domeniu in care vor merge sa munceasca la job cu drag. Este foarte important sa iti placa ceea ce faci.

   Daca devii un specialist in domeniul tau, esti serios, muncitor, iti asumi responsabilitati, vei ajunge departe independent de ce vei alege.
 • investitii (Marţi, 29 noiembrie 2011, 10:58)

  Emanuel [anonim]

  In ce afaceri ai investi in perioada urmatoare ? (in afara de zebrapay)
  • R (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:29)

   Lucian Butnaru [hotnews.ro] i-a raspuns lui Emanuel

   As investi in businessuri conduse de oameni exceptionali.

   Echipa de management reprezinta peste 50% din succes.
 • Multumim (Marţi, 29 noiembrie 2011, 11:51)

  Redactia [hotnews.ro]

  Va multumim pentru participare si intrebarile adresate invitatilor.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by