Cum vad oamenii de afaceri anul 2012? Mihail Marcu si Lucian Butnaru au discutat online cu cititorii
Carte de vizita Mihail Marcu
Mihail Marcu este presedintele companiei Medlife, cel mai mare operator de servicii medicale private de pe piata locala de profil activeaza in Romania din 1996.
Compania a reusit sa atraga in 2006 prima si cea mai mare investitie straina de calibru – IFC – divizia de investitii private a Bancii mondiale care a preluat 20% din MedLife.
Detalii despre Mihail Marcu.
Pe site-ul summitului, Mihail Marcu se prezinta ca "antreprenor, navigator si membru fondator" al summit-ului. Marcu spune ca "sute de mii de oameni primesc salarii de la companii private. Bugetul este alimentat in cea mai mare proportie cu taxe de la aceleasi companii. Mii de lideri din business misca lucrurile in Romania. Si niciunul dintre ei nu conteaza. E absurd. Vrem sa facem apel la aceasta voce colosala, sa punem la un loc liderii pentru a restabili domnia performantei si a competentei".
Carte de vizita Lucian Butnaru
Lucian Butnaru este un tanar antreprenor (33 de ani) care a condus timp de 13 ani businessul Tech Team Akela, unul dintre jucătorii mari de pe piaţa locală de outsourcing IT, care a preluat de la 1 august conducerea ZebraPay, companie ce intermediază plăţi electronice pentru consumatori finali (plăţi facturi, reîncărcare cartele GSM).
Nu ratati summitul de Romanian Business Leaders Summit, 3 februarie 2012, Bucuresti.
Detalii, pe pagina dedicata evenimentului.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Buna ziua,
Zice Zyman (parafrazez si sintetizez) ca marketingul este facut sa convinga niste oameni ca trebuie sa cumpere un produs. Daca doriti, "vechea" dilema ma preocupa si pe mine: sa fac publicitate (sau marketing, la modul general) pentru a creea impresia unei nevoi in cumparator, sau doar pentru a informa corect cumparatorul? Ce cale sa urmez? Dpdv al corectitudinii sufletesti (asta e perspectiva mea), ar trebui doar sa informez corect potentialul cumparator. Iar daca se intampla sa pierd cota de piata datorita acestei abordari, atunci aleg sa fac altceva. Consider ca multumirea clientilor, si inchiderea cercului prin recomandari, este mai durabila si mai de dorit decat o cosmetizare vizuala care sa induca starile si perceptiile pe care le doresc eu despre produsele/serviciile mele. Este naiva aceasta convingere/abordare? Multumesc, Andrei
Dvs. care credeti ca este scenariul pentru 2012?
Cum simtiti ca vor evolua afacerile - in plus sau in minus, mai ales ca va fi an electoral?
Despre forum: n-am inteles prea bine, cand are loc si care este scopul?
Afacerile noastre si vietile noastre depind de nivelul de implicare al comunitatilor la deciziile importante privind Romania.
Comunitatea leaderilor de business din Romania, RBLS va face un demers important pentru schimbarea in bine a Romaniei. Pe data de 8 decembrie peste 50 de lideri de business din Romania se vor intalni pentru a discuta problemele si solutiile posibile.
Summitul va avea loc in perioada 3-5 Februarie cu participarea a peste 250 de lideri de afaceri din Romania.
Este unul dintre subiectele importante pe care dorim sa le abordam in februarie la Romanian Business Leaders Summit, sa gasim metode prin care sa aducem in fata valorile reale ale romanilor si nu in ultimul rand ale comunitatii de business autohtone. Credem ca leaderii de business pot sa contribuie consistent la aceasta imagine, atat financiar cat si ca model de business.
Valorile, modelele reale sunt inversate nu numai in exterior, ci si in interiorul tarii. S-a creat impresia ca oamenii de afaceri de succes sunt mai performanti daca scapa de taxe inchizand firme, sau daca fac afaceri cu profitabilitate mare, si eventual cu Statul. Ei bine, nu este asa, cei de mai sus pot fi numiti mai degraba afaceristi de conjuctura. Oamenii de afaceri autentici sunt creatori de locuri de munca si platitori de taxe - adauga plus-valoare
Referitor la scenariul pentru 2012 acesta este optimist pentru o crestere economica minimala, dar numai in masura in care Europa scapa de recesiune sau intra in recesiune pe termen foarte scurt
Forumul va avea loc in Bucuresti, in perioada 3-5 februarie, si va fi precedat de o masa rotunda cu aproximativ 50 de executivi de top pe data de 8 decembrie
Isi propune ca pilon central sa vina cu o voce comuna a comunitatii reale de afaceri asupra directiilor in care acestia cred ca ar trebui sa se indrepte Romania. Sunt oamenii care se lovesc de economie in viata reala, care ar trebui primii intrebati care sunt masurile care le pot mari afacerile, si agregat implicit PIB-ul...
De la ce vine criza: de la lipsa de responsabilitate? Cat o sa ne mai coste? Veti dezbate si aceste chestiuni - cat de importanta este cerinta de a fi responsabil in business?
Referitor la responsabilitate, cred ca antreprenorii trebuia sa aiba un rol mai activ. Daca dam un search pe google pentru cuvintele cheie entrepreneur si create job, vom avea zeci de milioane de raspunsuri. Vom gasi pe toate site-urile Big 4 - sau chiar pe site-ul Casi Albe - aprecieri despre rolul antreprenorilor in iesirea din criza economica, in adaugarea de plus-valoare si relansare economica.
Evident in aceste conditii unul dintre subiectele centrale ale RBLS va fi responsbilitatea antreprenorilor si executivilor de top in iesirea din criza
Erati, daca nu ma insel, pe bancile Politehnicii, cand ati facut primul milion din soft. Cum e acum aceasta industrie si, in general, cum merge IT-ul? Cum va merg afacerile - va extindeti sau din contra?
Pentru ambii domni: ce loc ocupa educatia (generatiilor viitoare) in business-urile pe care le-ati fondat/le conduceti?
Romania trebuie sa se concentreze pe dezvoltarea de proprietate intelectuala in IT decat pe servicii de externalizare/outsourcing IT al caror potential de dezvoltare in viitor este limitat.
In ceea ce priveste businessul in care sunt implicat in acest moment, acesta este intr-o expansiune accelerata. Este vorba de un procesator de plati electronice prin intermediul terminalelor de tip self-service kiosk si point-of-sale.
Va multumesc
Personal sunt optimist cu privire la rezultatele MedLife pentru anul viitor, dar trebuie sa aveti in vedere ca industria in care activez - cea a serviciilor medicale este in general rezistenta la criza
- un sistem educational bine pus la punct. Acum, Romania se situeaza pe penultimul loc in Europa la nivelul educatiei medii al tinerilor de 14 ani.
- infrastructura adecvata - autostrazi, drumuri, sosele de centura
- un sistem de sanatate cu spitale si doctori, echipamente si medicamente adecvate in sistemul public
- un sistem legislativ si fiscal stabil
Este daca doriti o lectie a managementului economic. Perioada in care afacerile se faceau pe telefon sau cineva mai construia un bloc a trecut. Fara un exercitiu de prognoza financiara serioasa lucrurile o pot lua razna pe nepregatite. In aceasta perioada perioadele de incasare a clientilor s-au marit de la o medie de 45-50 zile la aproape 90 de zile, si cine nu s-a pregatit a avut de suferit. Creditarea a devenit si ea mai greoaie, mai restrictiva. Este in primul rand un exercitiu de cash-flow.
As mai puncta si nevoia unui management de cost mai performant, in specil cred cei care si-au redimensionat costurile fixe si au migratcatrecele variabile au fost castigatorii meciului numit criza
3 lectii:
- recesiuni au existat si vor continua sa existe si in viitor.
- riscurile asumate trebuie sa fie analizate inainte
- reactioneaza rapid la criza, altfel risti sa nu mai existi
- Romania va avea crestere economica
- Angajari se fac si acum. Conditiile de eligibilitate sunt si vor fi mult mai dificile. Doar oamenii buni isi vor gasi usor un job.
Angajarile nu se vor vedea in acest an chiar daca vom avea crestere economica, ci cel mai probabil anul 2013. Dimpotriva, daca guvernantii vor face ce au promis - sa reduca cu inca 400.000 persoane din randul angajatilor bugetari - atunci probabilitatea casomjul sa creasca este semnificativa
Sunt puternic rezervat in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca
Un intreprinzator in domeniul IT ar putea sa castige mai putini bani din propriul business decat ca si angajat... Asadar trebuie sa existe o motivatie puternica de a deveni antreprenor precum si o idee clara de business, bine studiata.
Aveti incredere in euro ?
Ce parere aveti de dolarul canadian, cel australian?sunt monede puternice...sau sunt subordonate dolarului american ? multumesc
In Romania, ar trebui sa detii depozite de RON si EURO intrucat majoritatea cheltuielilor tale potentiale (achizitiere de bunuri, servicii, alte costuri) sunt in Euro sau lei.
Nu cred ca leul se va deprecia semnificativ.
Multumesc!
Daca devii un specialist in domeniul tau, esti serios, muncitor, iti asumi responsabilitati, vei ajunge departe independent de ce vei alege.
Echipa de management reprezinta peste 50% din succes.