Compania Prospectiuni, controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obtinut de la guvernul senegalez dreptul de a prospecta sapte perimetre de resurse minerale, printre care aur, metale grele si metale rare, potrivit Mediafax. Omul de afaceri a aratat ca va incepe activitatea de prospectare la aceste perimetre in ianuarie 2012.

"Am castigat sapte permise pentru explorare si exploatare, din care patru pe fosfati, iar celelalte pe metale grele (titan, zircon), aur, cupru si metale rare (litiu), toate in Senegal. In ianuarie 2012 vom incepe prospectarea la perimetrele de fosfati si aur", a declarat Ovidiu Tender.

Totodata, compania Prospectiuni a semnat saptamana trecuta un memorandum cu Petrosen, compania nationala de petrol din Senegal, pentru infiintarea unei societati mixte, denumita Petro-Prospect.

Petro-Prospect va fi inregistrata in Dakar si va fi controlata in proportie de 51% de Petrosen, diferenta apartinand Prospectiuni.

"Scopul companiei mixte este prestarea de servicii pentru industria de petrol si gaze, atat pentru companii de stat, cat si pentru companii private din Africa. La nivel decizional suntem egali, intrucat statutul companiei mixte prevede ca orice decizie va fi luata cu doua treimi din voturi. Serviciile vor fi oferite atat in Senegal, cat si in alte state africane, si anume Mauritania, Mali, Guineea Bissau, Republica Guineea, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Benin, Togo, Burkina Faso si Coasta de Fildes. Primele operatiuni vor incepe in Mauritania, la sfarsitul acestui an", a mai spus Tender.

Omul de afaceri a aratat ca in sectorul resurselor minerale va actiona pe doua directii in Africa. Prima directie este reprezentata de activitatea de explorare si exploatare a resurselor, iar cea de-a doua vizeaza prestarea de servicii pentru industria de petrol si gaze.

Prospectiuni a incheiat in urma cu o saptamana cu Ministerul Resurselor din Guineea Bissau un memorandum pentru investigarea geologica a suprafetei intregii tari, respectiv peste 40.000 kilometri patrati.

"Guineea Bissau vrea sa stie ce resurse are, dar nu are banii necesari. Finantarea operatiunii va fi facuta prin credit furnizor, iar investitia poate ajunge la cateva zeci de milioane de euro", a afirmat Tender.

Pe langa afacerile din sectorul petrolier si minier pe care le deruleaza in Africa, el intentioneaza sa se extinda si in sectorul agricol si aerian.

In domeniul agriculturii Ovidiu Tender vizeaza atat produsele traditionale, cat si plantele din care se obtine biocombustibil. "Ne intereseaza produsele traditionale pentru consum uman si animal, dar in cantitati mici. Cea mai mare parte a activitatii in agicultura o vom dedica productiei de biocarburanti din "arborele de petrol", care poate fi folosit pentru orice tip de motor. Agricultura vrem sa facem in toata zona de vest a Africii, pe o suprafata de un milion de hectare", a precizat el.

Suprafata de teren va fi concesionata, pentru ca in multe tari strainii nu au dreptul sa cumpere teren, investitia va fi de 500 dolari la hectar pentru infiintarea culturilor, in vreme ce veniturile sunt estimate la 1.000 dolari pe hectar.

In ceea ce priveste afacerile din trasportul aerian, Tender are in vedere o asociere cu TACV, compania de transport aerian de stat din Insulele Capului Verde.