Comisia Europeana a propus miercuri o serie de masuri care vizeaza deschiderea sectorului auditului spre concurenta, impunand o rotatie intre societatile insarcinate cu auditarea aceleiasi intreprinderi si limitand activitatile celor mai mari actori din sector, relateaza AFP.

Aceste propuneri vizeaza revizuirea directivei europene asupra auditului, care dateaza din 2006 si a intrat in vigoare in 2008, pentru a lupta impotriva "oligopolului 'Big Four'" care domina piata, respectiv Deloitte, Ernst and Young, KPMG si PriceWaterhouseCoopers.

Prin aceste masuri, Comisia "ataca slabiciunile sectorului auditului din Uniunea Europeana, eliminand conflictele de interese si asigurand o supervizare independenta si fiabila, prin favorizarea diversitatii intr-un sector foarte concentrat, in special la varf", a subliniat comisarul european pentru Servicii financiare, Michel Barnier, intr-un comunicat.

"In lumina crizei financiare din 2008, s-au ridicat intrebari importante asupra credibilitatii si a fiabilitatii" rapoartelor de audit, precum si asupra "rolului si independentei auditorilor", reamintise marti un purtator de cuvant al Comisiei Europene, Pia Ahrenkilde.

Daca aceste masuri vor fi adoptate de Parlamentul European si de statele UE, se va interzice societatilor de audit sa propuna societatilor pe care le auditeaza si alte servicii, precum consiliere.

Activitatile de consiliere vor putea fi propuse altor clienti, cu exceptia marilor societati de audit, care vor fi constranse sa se separe de celelalte activitati.

O intreprindere nu va mai putea sa faca apel la aceeasi societate de audit dupa mai mult de sase ani de afiliere, cu o perioada de pauza de patru ani, inainte de a putea reveni la acelasi auditor. Perioada de rotatie va fi extinsa la noua ani daca intreprinderea este auditata de mai mult de o societate in acelasi timp. Comisia reaminteste ca anumite societati comerciale sunt auditate de aceeasi societate de 50 sau chiar 100 de ani.