Guvernul a avizat cadrul legal de angajare a managerilor privati in companiile de stat

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 30 noiembrie 2011, 20:04 Economie | Companii


Guvernul a avizat cadrul legal care permite angajarea de manageri privati in companii de stat, stabilind totodata ca nivelul remuneratiei acestora sa nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere intre actionarii companiei respective si persoana selectata pentru postul de manager, relateaza Mediafax.

Cadrul legal de angajare a managerilor privati a fost reglementat printr-o ordonanta de urgenta privind guvernanta corporatista a intreprinderilor publice, initiata de Ministerul Justitiei si aprobata de Guvern in sedinta de miercuri, conform negocierilor cu Fondul Monetar International.

Proiectul de lege privind guvernanta corporatista se aplica intreprinderilor publice, persoane juridice romane, fiind exceptate societatile de asigurare si reasigurare, institutiile de credit si institutiile financiare.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat la Guvern ca intreaga procedura de selectie internationala a managerilor privati poate dura intre 3 si 5 luni.

"Vor fi declansate proceduri de selectie a managerilor privati la companii de stat si regii autonome cu o cifra de afaceri de peste un miliard lei la nivelul anului 2010 si peste o mie de angajati. In prezent, companiile sunt administrate de manageri cu contracte de mandat care nu implica costuri suplimentare in cazul revocarii acestora", a spus Predoiu.

El a aratat totodata ca nivelul remuneratiei unui manager privat va fi stabilit prin negociere intre acesta si actionarii companiei, fara a fi stabilit prin lege.

"Aceste sume raman subiectul negocierii intre compania respectiva si managerul selectat. Nu exista in lege inclusa o astfel de valoare, deci ramane la latitudinea celor care negociaza aceste contracte", a spus ministrul Justitiei.

Un proiect de lege prezentat de Mediafax in luna septembrie releva ca managerii privati ar putea castiga lunar sume care ajung pana la 75.000 de euro brut, la care se vor adauga milioane de euro anual in cazul unor companii de stat cu profit ridicat, daca sunt indeplinite criteriile de performanta din contract.

Suma incasata de managerul privat din profitul net ar putea depasi doua milioane euro si ar ajunge chiar la patru milioane euro in cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica.

Ordonanta de urgenta privind guvernanta corporatista, lansata in dezbatere publica din luna octombrie, include posibilitatea optiunii intre sistemul monist si sistemul dualist de administrare, reguli privind componenta consiliului de administratie/consiliului de supraveghere si a conducerii executive a societatilor comerciale (numar de administratori neexecutivi, comitete consultative in cadrul consiliului de administratie/de supraveghere), prevederi pentru protectia actionarilor minoritari (dreptul de a completa ordinea de zi a sedintelor adunarii generale a actionarilor, dreptul actionarilor la informare, convocarea adunarii generale la cererea actionarilor minoritari).

Societatile pe actiuni, inclusiv cele la care statul detine portofolii majoritare sau integrale, sunt supuse acestei reglementari revizuite.

In 26 iulie 2011, conducerea Ministerului Justitiei a avut o discutie cu reprezentantii Fondului Monetar International si Bancii Mondiale pe subiectul guvernantei corporatiste a societatilor de stat, partea romana anuntandu-si atunci intentia promovarii unui act normativ.

Guvernul si FMI au decis ca in acest an sa inceapa procedurile de numire a managerilor privati la noua companii de stat, urmand ca anul viitor lista acestor companii sa fie suplimentata cu sase societati.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1294 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  superb pentru americani si francezi (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 21:00)

  ion [anonim]

  ca tot sunt ei in criza economica. Poate ca isi gaseste DSK un job....la una din companiile noastre. Bravo, IMF bine jucat! Felicitari cu lobbyul vostru
 • 0 (0 voturi)    
  Doamne ajuta, desi..... (Miercuri, 30 noiembrie 2011, 21:41)

  costica [anonim]

  Nu stiu cat timp va trece, dar la presiunea FMI ceva-ceva se va schimba la falimentarele companii de stat romanest... Desi, azi am citit un articol de senzatie in ADEVARUL si ma gandeam DE CE SA LE MAI PRIVATIZAM MANAGEMENTUL, daca Dna Andreea Vass cu al ei CONACO(vedeti in artucol ce inseamna!!) va reusi sa duca Romania la nivelul de " „Declarăm că România este inima creativităţii Europei" !!!
  Ia uite articolul nu radeti inainte de a-l citi!!! Merita!!!!
  "Guvernul a înfiinţat un organism de reflecţie („think tank") numit Consiliul Naţional de Competitivitate pentru a elabora o strategie naţională prin care România să-şi îmbunătăţească poziţia economică şi socială în rândul statelor membre ale Uniunii Europene.
  Consiliul (prescurtat, CoNaCo) reuneşte 24 de decidenţi ai instituţiilor publice centrale, 19 reprezentanţi din mediul academic, dar şi 53 de lideri ai mediului de afaceri, şi se întruneşte săptămânal, având câte o temă punctuală pe ordinea de zi.
  „Inima creativităţii din Europa"
  Grupul decidenţilor publici este prezidat de Andreea Paul Vass, consilier al premierului, iar cel provenit din mediul de afaceri - de către Irina Schrotter. Până în prezent, din activitatea CoNaCo a rezultat o „Declaraţie de competitivitate pentru România 2020", din care cităm câteva pasaje: „Declarăm că România este inima creativităţii Europei"; „Ne angajăm să investim în Educaţie, să stimulăm inovaţia şi să fim competitivi"; „Susţinem promovarea valorii, leadership-ul responsabil şi protejarea naturii, culturii şi tradiţiilor"; „Promitem să fim uniţi şi să creăm un viitor pentru copiii noştri, să oferim şi să susţinem condiţii de viaţă atractive pentru toţi şi să fim între primele şapte economii competitive din Europa". Joi, 8 decembrie 2011, membrii CoNaCo se vor reuni din nou, pentru a aborda industria şi inovarea ca teme „direct intercorelate" cu obiectivul creşterii competitivităţii economiei româneşti, se arată într-un comunicat al instituţiei. "http://www.adevarul.ro/financi
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu daca esti un propagandist sau doar naiv. (Joi, 1 decembrie 2011, 8:09)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui costica

   De exemplu, la Transgaz se pare ca doamna Udrea vrea sa-si planteze in functia de "manager privat" un fost manager, Muntean. Cum dumneaei are o mare experienta in relatiile cu rusii (vezi privatizarea Alro si lobby-ul facut pentru furnizarea de energie ieftina acestora) mi s-ar parea previzibil ca destul de curand sa auzim ca Gazprom a cumparat Transgaz si depozitele subterane de gaz.
   Cam asta se va intampla cu managementul privat. Cat priveste FMI, acestia doresc vanzarea tuturor companiilor si resurselor pe care statul le mai are pentru ca apoi sa depindem in proportie de 100% de FMI si asociatii (asta au urmarit oriunde s-au bagat acestia).
  • 0 (0 voturi)    
   nu inteleg (Joi, 1 decembrie 2011, 9:23)

   ilarie [anonim] i-a raspuns lui costica

   nu am sa inteleg niciodata de ce o tot citati pe Vass. Credeti ca cu cateva compilatii la nivel de student in economie poate sa influenteZE ceva?
 • 0 (0 voturi)    
  eu tot nu-nţeleg... (Vineri, 2 decembrie 2011, 12:40)

  radu [anonim]

  de ce nu se numesc manageri privaţi doar la companiile falimentare? Să numească FMI-ul direct nişte oameni - manageri. Să le aducă ei pe profit, dacă sunt aşa de buni... Oare care va fi explicaţia pentru care trebuie numiţi manageri privaţi la companiile profitabile, totuşi. Faţă de cât s-a furat până acum, tot mai este de furat şi în continuare (vă vine să credeţi?). România este singura care trebuie să respecte legislaţia europeană (în domeniul energiei), restul ţărilor (ex. Germania) au voie să-şi facă singuri strategiile (energetice). Sunt deja evidente intenţiile FMI-ului, şi nu vorbesc de conspiraţii, e pe faţă totul, deja... PS. V-aş recomanda o minimă documentare despre preşedinta FMI-ului, să vedeţi ceva...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by