Investitiile realizate in economia nationala in primele noua luni ale acestui an s-au ridicat la 39,73 miliarde de lei, cu 2,7% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cea mai mare parte a investitiilor s-au indreptat catre industrie (39,8%) si comert si servicii (33,8%). Constructiile au avut o pondere de 20,5% in totalul investitiilor, iar agricultura 2,7%, in vreme ce restul de 3,2% din investitiii s-au indreptat catre alte ramuri ale economiei.

Pe elemente de structura, investitiile realizate in lucrari de constructii noi, s-au redus cu 3,3% in primele noua luni, la 20,30 miliarde de lei, iar cele realizate in utilaje, inclusiv mijloace de transport au avansat cu 9,9%, pana la 15,75 miliarde de lei.

In cel de-al treilea trimestru, investitiile in economie au crescut cu 15,3%, la 16,65 miliarde de lei, dupa ce in trimestrul anterior au scazut cu 9,8%, la 12,96 miliarde de lei, si cu 29,1% in primele trei luni ale anului, la 9,37 miliarde de lei.

Potrivit INS, investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Nu sunt cuprinse in volumul investitiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice (considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii).