"Invatamantul romanesc nu este corespunzator cerintelor de pe piata muncii. RBLS vrea sa se implice in mod consistent in aceasta zona. Vrem sa predam in scoli, vrem ca tinerii care vor sa emigreze, sa vina sa faca practica in firmele noastre", a explicat Mihaela Perianu -General Manager si fondator al grupului de firme de recrutare si consultanta in resurse umane Aims Human Capital, in discutia online cu cititorii HotNews.ro. Potrivit acesteia, profesiile care se cauta acum pe piata sunt cele din zona financiara, contabila si cele din domeniul vanzarilor. "Retailul este in continuare in cautare de oameni buni pentru profesiile legate de comert. Problema cea mai mare o reprezinta gasirea unor oameni buni si talentati in meseriile legate de vanzari, sau dezvoltarea afacerilor, pentru ca in Romania pana in 2008 contextul nu permitea dezvoltarea unor abilitati reale in vanzari, nemaivorbind de management", a mai spus Perianu.

Mihaela PerianuFoto: manager.ro

Fondatorul grupului de firme Aims Human Capital a mai vorbit despre ce cauta angajatorii si candidatii atunci cand intra pe piata muncii. "Nu as spune ca asteptarile unora sau ale altora sunt mai mari ci doar ca sunt diferite fata de acum 2-3 ani. Angajatorii cauta candidati care pe langa experienta sa aiba si o mare determinare de a performa. Angajatorii sunt mult mai atenti la valorile individului, dorinta de implicare si capacitatea candidatilor de a se adapta la un mediu incert. Candidatii nu mai au pretentii atat de mari, cel putin din punct de vedere salarial. Ceea ce s-a schimbat insa este dorinta lor de a lucra intr-un mediu care sa li se potriveasca si care sa fie in concordanta cu valorile lor", mai explica Perianu.

Si salariile s-au diminuat, mai adauga ea. "Au scazut mult in special pentru top management. Pentru nivelele de middle management scaderea este mai putin "spectaculoasa", dar ea exista totusi", confirma ea. In acelasi timp, prapastia dintre candidati si angajator s-a marit in ultimii 3 ani. "Angajatorii sunt din ce in ce mai sceptici si precauti cand iau o decizie de angajare, iar candidatii sunt din ce in ce mai dornici sa faca o schimbare in cariera. Cred ca fiecare are dreptate in felul lui. Problema apare din faptul ca nu reusim sa ne punem in papucii celuilalt", mai arata Mihaela Perianu.

Perianu este membru al Fundatiei Romanian Business Leaders, care reuneste peste 50 de lideri de business din Romania. Acestia vor organiza un forum la Bucuresti, in perioada 3-5 februarie, precedat de o masa rotunda in data de 8 decembrie.

Vezi toate raspunsurile date in cadrul intalnirii online