Mihaela Perianu, AIMS: Invatamantul romanesc nu este corespunzator cerintelor de pe piata muncii. Cele mai cautate joburi- cele din zona financiara, contabila si din domeniul vanzarilor.
Fondatorul grupului de firme Aims Human Capital a mai vorbit despre ce cauta angajatorii si candidatii atunci cand intra pe piata muncii. "Nu as spune ca asteptarile unora sau ale altora sunt mai mari ci doar ca sunt diferite fata de acum 2-3 ani. Angajatorii cauta candidati care pe langa experienta sa aiba si o mare determinare de a performa. Angajatorii sunt mult mai atenti la valorile individului, dorinta de implicare si capacitatea candidatilor de a se adapta la un mediu incert. Candidatii nu mai au pretentii atat de mari, cel putin din punct de vedere salarial. Ceea ce s-a schimbat insa este dorinta lor de a lucra intr-un mediu care sa li se potriveasca si care sa fie in concordanta cu valorile lor", mai explica Perianu.
Si salariile s-au diminuat, mai adauga ea. "Au scazut mult in special pentru top management. Pentru nivelele de middle management scaderea este mai putin "spectaculoasa", dar ea exista totusi", confirma ea. In acelasi timp, prapastia dintre candidati si angajator s-a marit in ultimii 3 ani. "Angajatorii sunt din ce in ce mai sceptici si precauti cand iau o decizie de angajare, iar candidatii sunt din ce in ce mai dornici sa faca o schimbare in cariera. Cred ca fiecare are dreptate in felul lui. Problema apare din faptul ca nu reusim sa ne punem in papucii celuilalt", mai arata Mihaela Perianu.
Perianu este membru al Fundatiei Romanian Business Leaders, care reuneste peste 50 de lideri de business din Romania. Acestia vor organiza un forum la Bucuresti, in perioada 3-5 februarie, precedat de o masa rotunda in data de 8 decembrie.
Vezi toate raspunsurile date in cadrul intalnirii online

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Da doamne mintea romanului cea de pe urma.
Daca au constatat e bine.
Daca va face cineva ceva candva, asta e o alta poveste.
Dar inainte de a-si da cu parerea ar trebui sa caute echivalentul in limba romana.
Chiar va e rusine de loc de munca, slujba, servici?
E bine sa fii un pic atent cand critici pe altii!
Am mai intrebat-o daca e realistic sa ne gandim la un job la anul, sau daca, in caz ca avem posibilitatea, sa ne caram pe alte meleaguri, gen Canada, Israel, etc.
Raspunsul dansei a fost, pe scurt, urmatorul:
In 2012 mici sanse ca cei in situatii asemanatoare sa gaseasca orice fel de job bun (ceea ce e ok de considerat, nu e ireal, e f posbil), urmat de o intrebare retorica (retorica pentru ca HotNews nu ne lasa sa ii raspundem la raspuns) de genul "Credeti ca in Canada, etc veti gasi un job bun?".
Deci odata ne zice ca nu gasim job, si pe urma sugereaza ca nu e mai bine afara (afara=tara f civilizata, ce absoarbe cu succes emigranti cu calificari, gen Canada).
Duduie, daca un pusti de 25 de ani abea gaseste un job de rahat la o banca, si ia vreo 1500 lei, ia zi, crezi ca in Canada gaseste mai PROST? Ce e cu intrebarea aia? Ce faci cu 1500 ron in Romania? Dar cu 25? ... Dar chiar si cu 35? Iti iei un apartament macar de 2 camere ? Extrem de greu!
Da ia zi, in Canada cine castiga 500 de dolari? Iti zic eu. NIMENI! Nici aia care matura pe strada! Sal mediu e 2500 dolari. Cu salariu asta POTI sa iti iei credit pt o casa.
Halal sfat. Halal raspuns.
In alta ordine de idei, io am plecat acu' juma' de an din tara, sa lucrez in strainatate - nu musai pt. bani, pur si simplu firma la care m-am dus e un fel de sanu' lu' Avram pe domeniul meu de activitate, da' din nefericire n-are birou de inginerie in RO. Iti spun sigur ca daca doar mi se dubla leafa, in mod cert nu plecam din RO - nu merita, reuseam sa pun deoparte mai putin lunar decat daca stateam pe curu' meu la vechiul job.
Cat despre credit pt. casa in CA cu 2500 USD: iti urez succes la paine cu ceapa vreme de 25 de ani. O familie cu doi membri productivi, unde ambii castiga cate 2500 CAD poate. Da' cu o singura leafa cre' ca-i cam greu.
In primul rand, legat despre somaj, e impartit pe regiuni. Regiunea care ma intereseaza pe mine este Alberta, unde salariile sunt cele mai mari, si somajul pe 2011 a fost de 5%, in scadere.
Imi place ca folosesti exemplul prietenului tau, ce ai mai ausit, si exemplul tau care din cate inteleg nu ai plecat in Canada, ca sa imi zici mie cum e sa lucrezi afara.
Amice, la capitolul Canada cred ca sunt mai in materie decat tine, avand in vedere ca prietena mea are unchi si matusa acolo, si am stat si vreo 3 saptamani. 3 saptamani in care mai mult m-am interesat despre cum e sa emigrezi, etc.
Si hai sa iti zic ce am aflat, realitatea despre Canada (cel putin Alberta), si nu ce ai auzit pe ici pe colo. Ca exemplu, unchiul si matusa prietenei mele au emigrat in 2001 cu fix 11.000 $ in buzunar (minimul necesar). In 10 ani, au trecut de la un niste joburi f mici de inceput, in 2 ani la niste joburi pe profil (inginerie, etc), au luat cetatenie, cu salarii PESTE medie (salariu mediu ia ala care e manager la McDonalds, nu aia e tinta mea) si-au luat in 2006 o casa in rate (val atunci 250.000 $), intre timp au mai platit in avans si mai au 2 ani de rate, si valoarea casei, din cauza faptului ca Calgary e un oras in continua expansiune, a crescut la 400.000 $. E criza in Vancouver, e criza in Toronto (British Columbia si Ontario), dar nu in Alberta, cel mai bugat stat din Canada (intereseaza-te).
Toti prietenii lor au reusit destul de bine in canada, si sunt zeci (8000 de romani in Calgary), toti au casa etc.
Deci cu o suma decenta in buzunar si cu ambitie, intr-un oras unde NU exista criza mai deloc si unde e DEFICIT de populatie, daca ai calificari bune (faptul ca ASEul este recunoscut in canada e un mare plus), DA, desteptilor, poti sa o duci mai bine decat cu 1500 ron (plus/minus) in Romanica.
Treziti-va.
Totusi unele comentarii mi se par nefondate si cred ca ele au fost scrise astfel (nefondat) pentru ca articolul a fost citit pe verticala, sporadic. Limbajul sulfuros, peiorativ folosit de tipul "cucoana" "da desteptilor" nu cred ca isi avea locul daca articolul ar fi fost citit, dar si inteles corect, fara prea mari eforturi de concentrare.
Ce am inteles eu pe scurt de la Mihaela Perianu:
1. Pe piata de munca din Romania in acest an (si probabil si anul viitor) cele mai cautate pozitii au fost cele de vanzari, pentru ca management-ul de top din companiile care planeaza pe plaiurile mioritice a considerat ca o crestere a fortei de vanzari ii va scoate din criza economica. Faptul ca astea au fost cele mai cautate pozitii, NU inseamna ca SE CAUTA NUMAI oameni de vanzari, NUMAI oamenii de call center.
2. Cred si eu ca si Mihaela Perianu ca sistemul de invatamant nu este structurat in concordanta cu cerintele pietei de munca, cu cele ale angajatorilor. Nu cred ca neaga nimeni faptul ca romanii au multe cunostinte generale, ca excelam la cunoasterea de numeroase limbi straine, ca suntem buni in IT, etc. Insa din pacate avem parte de foarte multa teorie generata de acest sistem de invatamant, fara pic de proba practica. Acest lucru face ca proaspat absolventii care nu au lucrat inca din timpul facultatii, nu au facut internship-uri, sa aiba un bagaj de teorie pe care sa nu-l poata aplica niciunde.
3. In legatura cu emigrarea, e dificil sa ii spui unei persoane cu nonsalanta ce trebuie sa faca, daca sa plece sau sa ramana. Tinand cont de contextul actual, evident ca fiecare alege ce i se potriveste si nu e nimeni obligat sa ramana in Romania. Si mie mi-ar fi fost greu sa indrum o persoana si sa-i spun ce e bine si ce nu.
Ca o concluzie finala:
Cred ca daca unii dintre noi se raporteaza doar la traiul de zi cu zi si la o leafa bine platita, atunci tara aceasta nu se va ridica niciodata la standarde de "tara f. civilizata" ca sa citez un comentator al articolului. Ma intriga si nu inteleg rationamentul de tipul - sunt dispus sa am un salariu prost platit in primii trei ani in afara granitelor tarii si dupa sa vad daca exista sansa sa mi se mareasca - insa nu sunt dispus sa fac acest compromis in Romania. Intrebarea Mihaelei Perianu cred ca a fost firesc adresata "credeti ca in Canada gasiti un loc mai bun?" Ce trebuie cu torii sa intelegem: avem nevoie de tinerii de astazi ca sa schimbam impreuna Romania de ieri si sa conturam o Romanie de maine, mai faina si mai performanta. Trebuie sa ne schimbam mentalitatile de la "cereri persistente sa ni se dea" la "a ne lua si a face ceva".