Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 17,4% in primele zece luni ale anului, sustinuta de avansul din industria prelucratoare si industria extractiva, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna octombrie, afacerile din industrie au scazut insa cu 5,5% fata de luna anterioara, iar fata de aceeasi luna din anul precedent au crescut cu 14,7%.

In perioada ianuarie-octombrie, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 17,4%, datorita avansului din industria prelucratoare (+17,8%) si industria extractiva (+8,2%).

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in toate sectoarele: industria energetica (+28,1%), industria bunurilor intermediare (+23,5%), industria bunurilor de capital (+16,3%), industria bunurilor de uz curent (+7,9%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+5,1%).

Comenzile noi din industrie s-au majorat pe ansamblu in primele zece luni cu 15,5%, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor intermediare (+20,3%), industria bunurilor de capital (+13,7%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+12,5%) si industria bunurilor de uz curent (+8,2%).

Afacerile din industrie au scazut cu 5,5% in octombrie

Cifra de afaceri din industrie a scazut pe total industrie cu 5,5% in luna octombrie comparativ cu luna anterioara, din cauza diminuarii afacerilor din industria prelucratoare (-5,9%), in conditiile in care in industria extractiva acestea au avansat cu 4,8%.

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (-7,8%), industria bunurilor intermediare (-6,2%), industria bunurilor de capital (-5,6%), industria bunurilor de uz curent (-4,0%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,6%).

In ceea ce priveste comenzile noi din industrie, acestea s-au diminuat cu 17,8%, datorita scaderilor inregistrate la toate grupele industriale: industria bunurilor intermediare (-24,2%), industria bunurilor de capital (-15,3%), industria bunurilor de uz curent (-9,8%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (-2,2%).

Avans de 14,7% a cifrei de afaceri comparativ cu octombrie 2010

Comparativ cu octombrie 2010, cifra de afaceri din industrie a urcat pe ansamblu cu 14,7%, datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare (+14,8%) si in industria extractiva (+10,4%).

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria energetica (+41,1%), industria bunurilor intermediare (+16,7%), industria bunurilor de capital (+13,1%), industria bunurilor de uz curent (+7,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,8%).

Comenzile noi au crescut cu 1,1% in intervalul mentionat, datorita cresterilor inregistrate in industria bunurilor de capital (+4,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,6%) si industria bunurilor de uz curent (+1,8%). In acelasi timp, comenzile noi din industria bunurilor intermediare s-au diminuat cu 4,4%.