Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit, miercuri, in scadere ratingul pentru credite pe termen lung in lei al companiei de stat Transgaz, in categoria "junk", dupa ce a retrogradat calificativul similar al Romaniei la sfarsitul lunii noiembrie, ca urmare a unor schimbari de metodologie, titreaza Mediafax. S&P's a mai notat ca implicarea Transgaz in constructia gazoductului Nabucco genereaza riscuri pentru nivelul de indatorare al companiei.

In urma modificarii, calificativul Transgaz pentru credite pe termen lung in lei a fost coborat de la "BBB-" la "BB+", iar cel in valuta a fost confirmat la "BB+", potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara. Atata ratingul pentru creditele pe termen lung in lei cat si cel in valuta au perspectiva stabila.

In comunicat se mai arata ca Transgaz este o companie care are legaturi cu statul, iar criteriile S&P prevad revizuirea ratingului de tara pentru imprumuturi in lei sa determine o decizie similara pentru Transgaz.

Perspectiva stabila a calificativelor pe termen lung ale Transgaz reflecta opinia S&P ca Transgaz va pastra o situatie financiara solida. Perspectiva Transgaz este, de asemenea, sustinuta de cea a ratingului de tara.

S&P a revizuit, de asemenea, calificativul individual al Transgaz, de la "bbbb-" la "bbb+", modificarea reflectand expunerea ridicata a companiei pe Romania, din cauza statutului de monopol si a concentrarii veniturilor pe piata locala. S&P noteaza ca este putin probabil ca Transgaz sa primeasca un calificativ mai ridicat decat cel al Romaniei. Fiind o companie de stat, Transgaz este vulnerabila in fata presiunilor facute de autoritati atunci cand apar probleme bugetare.

"Ratingurile Transgaz sunt sustinute de pozitia puternica de monopol a companiei, fluxul de numerar liber de disponibilitati predictibil din activitatile reglementate de tranzport de gaze naturale si situatia financiara solida. Aceste atuuri sunt anulate de riscurile privind schimbarea majora a reglementarilor la fiecare cinci ani, baza de active invechite si unele reminiscente de economie in tranzitie ale Romaniei. Desi nu luam in calcul in scenariul nostru de baza implicarea Transgaz in constructia gazoductului Nabucco, consideram ca proiectul genereaza riscuri pentru nivelul de indatorare al companiei", se arata in comunicatul S&P.

Pe de o parte, calificativele Transgaz se bazeaza pe ratingul individual al companiei si pe probabilitatea ridicata ca Guvernul sa intervina in cazul in care apar probleme financiare. Pe de alta parte, bonitatea Transgaz s-ar putea reduce in urma implicarii companiei in constructia gazoductului Nabucco. Proiectul ar putea avea un impact semnificativ asupra profilului de risc al companiei in absenta unui sprijin tangibil din partea statului, insa acest lucru depinde de angajamentul Transgaz, de marimea si tipul finantarii pentru proiect.

Metodologia S&P pentru companiile de stat mai prevede ca orice decizie negativ asupra Romaniei va afecta, probabil si ratingul Transgaz. "Este putin probabil sa crestem calificativele Transgaz peste cele ale Romaniei, avand in vedere ca veniturile companiei sunt generate in cea mai mare parte de pe piata locala", noteaza S&P.

De asemenea, S&P a subliniat ca ratingul companiei poate scadea in cazul in care statul isi reduce sprijinul pentru operatiunile companiei, pentru implicarea companiei in proiectul Nabucco sau pentru politica de dividende.

In urma revizuirii metodologiei, S&P a redus, la sfarsitul lunii noiembrie, cu o treapta ratingul Romaniei pentru datoriile in leipe termen lung si scurt, de la "BBB-/A-3" la "BB+/B", in categoria "junk", nerecomandata investitorilor, pentru a-l aduce la nivelul calificativului de tara pentru credite in valuta, confirmat la "BB+/B".