2012, anul privatizarilor: Cum renunta Guvernul la controlul unor mari companii de stat

de Claudia Pirvoiu, Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 13 decembrie 2011, 15:38 Economie | Companii


Guvernul roman si FMI au decis soarta companiilor de stat
Foto: AGERPRES
Privatizarea mai multor companii de stat pana la finalul lui 2012 reprezinta una dintre principalele angajamente ale Guvernului din scrisoarea de intentie  catre FMI. La unele vor fi  vandute pachete minoritare, la altele pachete majoritare, cele mai multe companii vizate fiind cele din zona energetica. Pe lista  se mai afla si cele din domeniul transporturilor si comunicatiilor, precum TAROM, CFR Marfa si Posta Romana. Pe langa vanzarea unor participatii, statul are  in plan privatizarea managementului la unele companii. Vezi in text care sunt societatile supuse privatizarilor, stadiul vanzarii participatiilor si unde vor  fi numiti manageri privati.

 • CFR Marfa va fi preluata de un investitor strategic pana in octombrie 2012

Potrivit ultimelor negocieri dintre Guvern si FMI, CFR Marfa urmeaza sa sa fie vanduta unui investitor strategic pana la sfarsitul lunii octombrie 2012. De  asemenea, s-a convenit scoaterea societatii de pe lista companiilor care vor avea management privat. Investitorul strategic va prelua pachetul majoritar de  actiuni de la CFR Marfa. Initial, Guvernul dorea sa vanda doar 20% din actiuni si sa angajeze un manager privat. Intre timp, CSAT a avizat privatizarea a  peste 50% din actiunile CFR Marfa, cu obligatia respectarii de catre companie a nevoilor de transport in situatii de urgenta, precum si a celor care deriva  din angajamentele Romaniei in cadrul NATO si in cadrul acordurilor cu Statele Unite ale Americii.

In procesul de privatizare a CFR Marfa, Guvernul intentioneaza sa implice Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC, divizia de  investitii a Bancii Mondiale.

Citeste si un raport critic al Bancii Mondiale referitor la activitatea companiilor feroviare din Romania.

 • Tarom-20% din actiuni vor ajunge pe bursa

Conform negocierilor dintre Guvern si FMI, un pachet de 20% din actiunile companiei aeriene Tarom vor fi vandute pe bursa, iar managementul va fi privatizat.  Deocamdata, procesul de privatizare a inceput cu stangul deoarece nu s-a reusit nici macar selectarea companiei de intermediere a ofertei publice secundare  de vanzare de actiuni. O licitatie in acest sens a existat, insa a esuat din cauza ca singurul ofertant nu indeplinea conditiile necesare. Un singur  consortiu format din divizia de intermediere a Bancii Carpatica si Swiss Capital a depus o oferta. Insa, dupa cum a spus si ministrul Transporturilor, Anca  Boagiu, singura oferta depusa era "neconforma". In aceste conditii, s-a decis reluarea licitatiei in aceasta iarna.

 • Posta Romana- vanzare a cel putin 20% in urma unei majorari de capital

La ultimele negocieri, Guvernul si FMI au convenit vanzarea pana in aprilie 2012 a cel putin 20% din actiunile Postei Romane, in urma unei majorari a  capitalului social. De asemenea, va fi numit si un manager privat de comun acord cu noul actionar.

 • "Majorarea capitalului social al unei companii de stat prin aportul unui investitor strategic este o privatizare, conform legii privatizarii. Pentru ca  pachetul sa fie atractiv si cineva sa vina si sa investeasca in Posta Romana s-a decis ca pachetul care e supus acestei privatizari sa fie de pana la 33% din  actiuni si investitorul ales sa detina si managementul companiei. S-a mai hotarat ca statul sa nu ramana cu mai putin de 51% din actiuni, iar Fondul  Proprietatea sa nu ramana cu mai putin de 17% din actiuni in urma majorarii de capital", a precizat pentru HotNews.ro Marius Fecioru, secretar de stat in  Ministerul Comunicatiilor.

In prezent, Ministerul Comunicatiilor detine 75% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 25% din actiuni.
 
Un consortiu format dintr-o banca de investitii si o casa de avocatura, avand ca scop identificarea unui investitor strategic care sa devina actionar  minoritar la Posta Romana va fi selectat pana la sfarsitul lunii ianuarie 2012. De asemenea, va fi desemnata si o firma care sa se ocupe de evaluarea  companiei. Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI, a declarat marti pentru HotNews.ro ca procedura de alegere a firmei care sa faca evaluarea Postei Romane  in vederea procesului de privatizare va fi lansata pana la sfarsitul acestei saptamani.

O alta companie din comunicatii aflata indirect in controlul statului este Romfilatelia, societate comerciala la care Posta Romana (CNPR) este unicul  actionar. Marius Fecioru sustine ca privatizarea Romfilatelia nu a fost asumata de statul roman, in conditiile in care firma este controlata de Posta Romana,  care va fi pusa sub management privat.

 • Ministerul Economiei vrea sa vanda actiunile de la 14 companii

Potrivit Ministerului  Economiei, vor fi vandute pachetele majoritare la mai multe companii: S.C. Oltchim, CUPRU MIN Abrud, Electrica Serv, Electrica  Furnizare, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara. Pentru Electrica Distributie vor fi oferite pachete minoritare de actiuni. Pe  lista Ministerului Economiei se afla alte 6 companii care vor fi supuse mecanismelor pietei de capital in cursul anului viitor: OMV Petrom, Transelectrica,  Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica. In cadrul vanzarii pachetelor majoritare de actiuni, etapele principale constau in selectia  consultantului juridic, a consultantului pentru tranzactia de privatizare si a procesului insusi de privatizare. "In ceea ce priveste metoda de privatizare a  acestor operatori economici, aceasta va fi stabilita in baza recomandarilor consultantilor de privatizare cu care se vor incheia contractele de consultanta",  se arata intr-un raspuns al Ministerului Economiei transmis la solicitarea HotNews.ro.

 • In cazul Oltchim, Ministerul Economiei tocmai a semnat cu PricewaterhouseCoopers contractul pentru servicii de consultanta in procesul de pregatire si  derulare a privatizarii combinatului chimic. Procesul de privatizare va fi finalizat in prima parte a anului 2012, sustine Ministerul Economiei.
 • In ceea ce priveste Cupru Min, trebuie depuse oferte de privatizare pana pe 17 ianuarie 2012. Procesul de privatizare va fi finalizat in prima parte a anului 2012, sustine Ministerul Economiei.
 • In ceea ce priveste S.C. Filiala de Intretinere si Servicii Energetice ¬Electrica Serv¬ S.A. si S.C. Electrica Furnizare S.A. sunt in derulare procedurile pentru incheierea, de catre S.C. Electrica S.A., a contractului de consultanta juridica pentru selectarea, contractarea si monitorizarea indeplinirii obligatiilor contractuale in cadrul serviciilor de consultanta pentru privatizarea acestor operatori economici.
 • Conform celor convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, procesele de privatizare a companiilor Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bucuresti si complexurile energetice Oltenia si Hunedoara se vor derula pe tot parcursul anului 2012, pana la sfarsitul acestuia.
FMI a solicitat Guvernului sa treaca ELCEN din administrarea Termoelectrica in subordinea directa a Ministerului Economiei si sa inceapa procedura de privatizare a companiei. Autoritatile trebuie sa angajeze un consultant juridic pana la finele lunii iunie 2012, sa selecteze un consultant pentru privatizare pana la sfarsitul lunii august, sa publice prospectul pana la finele lunii octombrie si sa finalizeze privatizarea pana la sfarsitul anului viitor.

Electrica activeaza pe piata de distributie si furnizare a electricitatii. Compania are si o filiala de servicii de mentenanta, Electrica Serv. Statul a privatizat cinci din cele opt filiale Electrica in intervalul 2004 - 2007, acestea fiind preluate de E.ON (Electrica Moldova), Enel (Banat, Dobrogea si Muntenia Sud) si CEZ (Oltenia). Cele trei fililale ramase in portofoliul Electrica sunt Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord, fiecare fiind separate pe activitatile de distributie si furnizare a energiei.

Pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia si  Complexului Energetic Hunedoara, procesul este mai complicat avand in vedere ca cele doua societati inca nu au fost infiintate propriu-zis.
 • Consultantul juridic pentru privatizarea celor doua complexuri energetice va fi selectat pana la finele lunii iunie, etapa urmata imediat, pana la sfarsitul lunii august, de angajarea unui consultant de privatizare, iar procedura va fi incheiata pana la finele anului viitor. Prospectul de privatizare va fi publicat pana la sfarsitul lunii octombrie.
Guvernul a aprobat in octombrie actul normativ privind infiintarea complexurilor energetice Oltenia si Hunedoara. Dupa esecul infiintarii mamutilor energetici Electra si Hidroenergetica, Ministerul Economiei a demarat procesul de infiintare a doua noi companii mai mici. Complexul Energetic Oltenia se va forma prin fuziunea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, CE Turceni, CE Rovinari si CE Craiova, iar Complexul Energetic Hunedoara din fuziunea S.C.  Electrocentrale Deva S.A. si S.C. Electrocentrale Paroseni S.A.

Vanzari pe bursa

Conform celor convenite cu reprezentantii Fondului Monetar International, toate ofertele de vanzare prin mecanisme ale pietei de capital vor fi derulate astfel: in primul semestru al anului 2012 ofertele de actiuni la OMV Petrom (9,84%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%), urmand ca in a doua parte a anului sa fie oferite pachetele de actiuni nou emise reprezentand 10% din capitalul social al Hidroelectrica si respectiv Nuclearelectrica.

Pentru Transelectrica a fost semnat luna trecuta contractul de intermediere cu Banca Comerciala Romana, SSIF INTERCAPITAL INVEST SA si SWISS CAPITAL SA.

Pentru Transgaz
a fost dat publicitatii, pe plan intern si international anuntul pentru selectarea intermediarului autorizat pentru derularea ofertei publice  secundare de vanzare a pachetului de actiuni reprezentand 15%. In cadrul acestui proces, a fost depusa o oferta din partea consortiului de intermediere
format din RAIFFEISEN CAPITAL & INVESTMENT, WOOD & COMPANY FINANCIAL SERVICES si BT SECURITIES.

In ceea ce priveste Romgaz, pe 28 noiembrie a fost lansat anuntul pentru selectarea intermediarului autorizat pentru derularea ofertei publice secundare de vanzare si admiterea la tranzactionare a actiunilor companiei pe piata administrata de catre BVB. Procedurile de listare pe Bursa a pachetului de 15% din actiunile Romgaz vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor.

Pentru Hidroelectrica, procedurile de listare prin vanzarea pe Bursa a 10% din actiuni, in vederea majorarii capitalului social, vor fi incheiate pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor, dupa ce in primele doua luni va fi angajata o banca de investitii care sa pregateasca operatiunea. Pana la jumatatea lunii februarie 2012 va fi selectata o banca de investitii care sa pregateasca vanzarea actiunilor, iar prospectul de vanzare va fi publicat pana la sfarsitul lunii iulie.

Prima companie supusa procesului de vanzare a pachetelor minoritare de actiuni, conform angajamentelor, a fost Petrom. Insa, actiunea s-a soldat cu un esec in luna iulie, in conditiile in care gradul de subscriere la pachetul de 9,84% din actiunile OMV PETROM  a fost sub nivelul necesar de 80%.
 • Ministerul Economiei despre managementul privat: In procesul de selectie pot fi implicati si manageri din Romania
In ceea ce priveste managerii privati, intr-o prima etapa au fost selectate companiile Oltchim, Electrica, Hidroelectrica si Romarm, Posta Romana, Tarom,  Electrificare CFR si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia. In cursul anului viitor vor fi demarate procedurile si pentru CN Administratia Porturilor  Maritime Constanta, CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

Pentru Oltchim, Electrica, Hidroelectrica si Romarm, firmele de recrutare vor avea la dispozitie 2 saptamani (termen limita 23 decembrie 2011) pentru a  depune documentatia necesara si oferta pentru licitatie. Aceste firme au rolul de a realiza selectarea viitorilor manageri, in concordanta cu obiectivele si  profilul fiecarei companii. La finalul procedurii, firmele de recrutare vor propune reprezentantilor MECMA, o lista scurta cu manageri, pentru fiecare dintre  companiile selectate.

Compania de executive search Pedersen&Partners si subcontractorii sai, compania de consultanta in management Roland Berger si casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) asista reprezentantii MECMA in acest proces.

Ministerul Economiei sustine ca are ca obiectiv atragerea celor mai performante firme de executive search la nivel international in vederea selectarii unui  CEO pentru companiile de stat incluse in prima etapa a procedurii, respectiv pentru societatile Oltchim, Electrica, Hidroelectrica si Romarm.

Pe de alta parte, firmele de recrutare de pe piata romaneasca nu au fost excluse, fiind prevazuta posibilitatea ofertei in asociere, se arata intr-un raspuns  al Ministerului Economiei transmis la solicitarea HotNews. "S-a dorit atragerea in proiect a firmelor de top executive search international deoarece acestea  au expertiza de a face evaluarea initiala si de a oferi recomandari. Aceste firme folosesc criterii de referinta si termeni de comparatie validate la nivel  international. In al doilea rand, daca recrutarea va fi realizata de o firma internationala, acest lucru nu inseamna faptul ca in procesul de selectie nu vor  fi implicati si manageri din Romania, care indeplinesc criteriile si standardele urmarite de firmele de recrutare. Unul dintre criteriile de evaluare a  ofertelor face referire la expertiza pe care companiile le au in recrutarea de management de top in Romania", mai arata Ministerul Economiei.

 • Costurile contractului de recrutare a noului manager

Contravaloarea contractului de recrutare a noului manager va fi platita de catre companiile care vor avea manager nou. In documentatia pentru licitatie este  prevazut un pret maxim de achizitie a acestor servicii, respectiv suma de 250.000 euro pentru fiecare contract, dar aceasta valoare este una estimativa.
Valoarea finala a contractului nu include doar serviciile propriu-zise de recrutare managerilor. Prin acest contract vor fi acoperite serviciile oferite de  firma de executive search pe intreaga perioada a contractului, precum si serviciile aferente unei perioade suplimentare de garantie de 12 luni. De
asemenea, aceasta valoare urmeaza sa acopere toate costurile proiectului: cheltuieli de deplasare, cazare si costurile aferente interviurilor, atat pentru  reprezentantii companiei de executive search, cat si pentru candidatii selectati in etapa finala - pe perioada contractului si pentru perioada de garantie de  12 luni.

In cazul in care candidatul demisioneaza sau societatea respectiva din subordinea MECMA reziliaza mandatul/ contractul de munca cu candidatul din culpa  acestuia din urma, pe durata perioadei de garantie compania de executive search se angajeaza sa caute si sa selecteze un nou candidat, fara a solicita vreo  plata suplimentara (deci in limita valorii contractului).

Salariile viitorilor manageri vor fi in relatie directa cu performantele si obiectivele asumate prin contractul de management care vor fi dimensionate astfel  incat costurile salariilor sa fie justificate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3958 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Negociere? Care negociere? (Marţi, 13 decembrie 2011, 16:21)

  dan [anonim]

  Cica a negociat cu FMI-ul!!! O negociere presupune ca fiecare parte sa castige ceva. Noi romanii ce-am castigat din "negocierea" asta? Firmele afiliate lui base-boc si la pdl vor cumpara la pret de nimic tot ce a mai ramas important in economia noastra. Cine credeti ca o sa cumpere ceva in acest moment la apogeul crizei? Nici pe un leu nu o sa vina vreun strain. In schimb astia a lui base le vor lua si le vor devaliza. Oare de asta ne tot repeta base-boc minciuna cu criza? Ca sa nu ne mire ca va vinde aceste active pe nimic? Sa ajungem sa consideram o mare victoria obtinerea unui leu pentru o intreprindere? Ca doar asa considera cei cu creierul spalat si vanzarea flotei!!!
  • +1 (1 vot)    
   Calm amice (Marţi, 13 decembrie 2011, 17:00)

   Tibi [anonim] i-a raspuns lui dan

   Le vor cumpara multi, criza e pentru tine, sunt companii care castiga suficient si acuma si isi fac planuri pe 10 ani inainte, nu pentru maine.

   Sincer, pe tine cu ce te ajuta ca Oltchim e de stat? Si asa fura toti de la el, de la PDL la PSD la vecinul tau. Tu n-ai nimic de castigat.

   Nu preferi sa il punem pe profit si sa castigam milioane in TVA sa iti facem tie gradinita, scoala si trotuar? Decat sa dai 50 de lei din fiecare salar sa platesti datoriile de miliarde in fiecare luna?

   Oricum, macroeconomia nu e acelasi lucru cu cumparaturile la piata, daca nu stii, abtine-te. Sunt convins ca esti priceput in ceva, dar asta nu e punctul tau forte.
 • 0 (2 voturi)    
  Bun (Marţi, 13 decembrie 2011, 16:38)

  Tibi [anonim]

  Dintre toate de mai sus ma bucur pentru CFR Marfa cel mai mult. Oricum tinem de toate companiile astea din diverse motive, securitate nationala (energie - justificat) sau mandrie nationala(nejustificat).

  CFR Marfa performant, inseamna investitii puternice in infrastructura (evident, nu in primii 5 ani, dar vor veni) si o eficientizare a sistemului. Asta inseamna atragere de investitori pentru ca au garantia ca au cu ce isi cara marfa (nu stiu cata incredere aveau in CFR Marfa). Deci e win-win pentru noi. Nu mai zic ca nu mai acoperim pierderile.

  Sigur, cu totii ne-am dori ca Tarom sa aiba curse low-cost din fiecare sat spre Ibiza, dar traim in Romania. Cu cat gasim parteneri privati cu atat mai bine.

  Se pare ca exista o reglementare puternica in modul in care vor fi gasiti acesti Manageri Privati iar ei vor fi cu ACORDUL partenerilor privati, ceea ce e o plasa de siguranta (pentru noi cetatenii) pentru calitate. Cand zic investitori ma refer la Deutsche Bahn, nu SC Ciresica SRL evident, in al doilea caz ar fi tragic.

  Arieratele platite (era un calcul anul trecut ) a dat fix cat suma pe care am castigat-o din marirea TVA-ului. Deci platim ineficienta manageriala si miliarderele de euro care dispar in economia gri. Pe langa ca am castiga investitori si management eficient, am scapa si de datorii anuale imense (4-5 miliarde euro parca, dar s-ar putea sa ma insel).

  Daca Boc se tine de treaba cum a facut-o in ultimul an (nu primii dupa alegeri cand parca nu exista): de la reforme la investitii, am toate motivele sa fiu increzator.
 • +1 (3 voturi)    
  toate (Marţi, 13 decembrie 2011, 16:52)

  sabo [utilizator]

  ..vor f jumilite pana la piele
  statul, societatea se vatrezi cu scumpiri la toate nivelurile si modurile..tot tosi nimeni nu o sa mai aiba ce sa zica..stat..care stat..
  nu este decat o feuda....o spravnicie! care Romania..a fost va pup..papa ! cartea nostra de istoire se incheie aici!Bravo Europa ..Bravo FMI ..ce nu au facut 2000 de ani s-a facut in 15 ani!
 • 0 (2 voturi)    
  cum era aia (Marţi, 13 decembrie 2011, 17:40)

  msrp [anonim]

  cum era treaba aia? vor sa vanda posta si sarea?
 • -1 (1 vot)    
  Casa de Economii si Consemnatiuni (Marţi, 13 decembrie 2011, 18:20)

  FairPlay [anonim]

  Si CEC Bank de ce nu e pe lista?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by