Numarul somerilor din Marea Britanie a atins la sfarsitul lunii octombrie cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani, de 2,64 milioane de persoane, desi rata somajului s-a mentinut la 8,3%, potrivit datelor oficiale citate de AFP. Cresterea numarului de someri se datoreaza faptului ca mii de angajati din sectorul public au fost concediati, iar sectorul privat nu a reusit sa creeze suficiente locuri de munca.

Numarul locurilor de munca din sectorul public a scazut cu 67.000 pe perioada verii, ca parte a planului de austritate implementat de guvernul condus de David Cameron. Conform ultimelor estimari oficiale, acest plan ar trebui sa duca la diminuarea locurilor de munca din sectorul public cu 700.000 in urmatorii sase ani.

Somajul in randul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani a continuat sa creasca, depasind pragul simbolic de un milion de someri.

Guvernul s-a bazat pe sectorul privat si pe exporturi sa preia crearea de locuri de munca, insa economia anemica nu a putut compensa reducerile din sectorul public.

Biroul national de statistica a aratat ca rata somajului s-a mentinut la 8,3%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 1996.