- Da Click pe elementele de pe harta (statii sau magistrale de metrou) pentru a afla mai multe detalii despre ele
Vezi harta mare
Harta de baza - Bing Maps Road - Microsoft Corporation and its data suppliers este oferita prin intermediul serviciului de cloud ArcGIS.com, serviciu oferit de ESRI.
Consortiul va oferi servicii de consultanta (tehnica, economica, etc.), servicii de proiectare, asistenta tehnica si supervizare lucrari, inclusiv monitorizarea comportarii constructiilor, instalatiilor, echipamentelor si produselor pe perioada de garantie pentru implementarea cu succes a Proiectului, atat din punct de vedere a duratei si termenului de realizare, cat si a incadrarii in bugetul aprobat, in conditiile asigurarii standardelor de calitate.
Activitatea consultantului va include, fara a se limita la acestea, urmatoarele:
- activitati de pregatire a lucrarilor de executie si proiectare (studii, proiecte, planuri si documentatii pentru obtinerea de avize, evaluari, proiecte tehnice preliminare, caiete de sarcini, documentatii de achizitie, etc), finalizata cu perioada de achizitie si contractare a lucrarilor, echipamentelor, produselor, etc. (analiza ofertelor, asistenta la negocierea si incheierea contractelor, etc.);
- activitati de urmarire a lucrarilor (verificare de proiecte tehnice de executie, supervizare documentatii si executie a lucrarilor, monitorizare, etc.) finalizate cu punerea in functie (perioada probelor la punerea in functie si intocmirea documentatiei pentru obtinerea avizelor necesare la punerea in functie, etc.) inclusiv monitorizarea comportarii constructiei si echipamentelor, intocmirea documentatiilor si recomandari privind lucrarile de mentenanta, remedieri, daca este cazul) si recomandari pentru eliberarea garantiilor de buna executie;
- va asista in coordonarea legala a resurselor si in administrarea obligatiilor sale contractuale in relatia cu contractantii;
- va asista in stabilirea prioritatilor pentru indeplinirea obiectivelor Proiectului;
- va analiza si va certifica justificat toate platile pe care Beneficiarul le va face pe parcursul desfasurarii Proiectului;
- va asigura respectarea, in toate fazele de desfasurare a Proiectului, a cerintelor legale in Romania privind siguranta constructiilor si a executiei, calitatea, sanatatea si mediul;
- va asista la elaborarea planurilor si programelor necesare informarii competitorilor, ofertantilor, furnizorilor si constructorilor.
Investitie sustinuta printr-un credit acordat de Banca Japoniei
Proiectul este prevazut atat in Strategia de dezvoltare a retelei actuale de metrou elaborata de Metrorex S.A. si aprobata de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii cat si in Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti - Studiul Masterplan de Transport WSP 2008 aprobat de Primaria Municipiului Bucuresti.
Investitia a fost declarata "Proiect de mediu" de catre Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala respectiv Agentia Japoniei pentru Cooperare Internationala (JICA), cu care s-a semnat un acord de imprumut pentru finantarea partiala a proiectului. Astfel, lucrarile vor fi finantate printr-un credit garantat de stat de 320 milioane euro, acordat de Guvernul Japoniei prin Agentia Guvernamentala Japoneza (JICA) si din contributii locale ale Guvernului Romaniei prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
- Traseul intre Bucuresti si Otopeni se face printr-o ramificatie din Linia 4 Gara de Nord - Lac Straulesti in zona de nord a statiei 1 Mai- Bdul. Expozitiei - Parc Herastrau (terminalul de la Piata Presei Libere al liniei 41 de tramvai) - Gara Baneasa- Aeroport Aurel Vlaicu Baneasa- Centrul Comercial Baneasa- Centura Otopeni- Otopeni- Aeroport Henri Coanda).
- Astfel, au fost stabilite urmatoarele posibile amplasamente de statii: Pajura, Expozitiei, Parc Herastrau (terminal Linia tramvai 41), Gara Baneasa, Aeroport Baneasa, Baneasa Nord, Privighetorilor, Otopeni Sud, Otopeni Centru, Aeroport Henri Coanda.
Tipul materialului rulant: trenuri de metrou grele pentru exploatare urbana subterana (compatibile cu trenurile aflate in circulatie pe reteaua existenta de metrou)- 1250 calatori/tren pentru o circulatie la o capacitate de transport de 50.000 calatori/h/sens si o frecventa de 90 sec.
Intr-o prima etapa, circa doua luni, consultantul va realiza o revizuire a Studiului de Fezabilitate in sensul eficientizarii costurilor prin revizuirea rutei si a numarului de statii, iar in cursul anului 2012 va elabora proiectul tehnic preliminar si caietele de sarcini pentru lansarea licitatiei de adjudecare a lucrarilor de structura a statiilor si tunelelor de metrou.
Metrorex a initiat realizarea Studiului de Fezabilitate pentru continuarea liniei 4 de metrou pe traseul Gara de Nord - Gara Progresu iar odata realizat in intregime acest traseu Municipiul Bucuresti va beneficia de cea mai importanta linie de metrou pe diametrala Nord - Sud, care va lega si va servi cele doua aeroporturi, Otopeni si Baneasa, cu principalele gari de cale ferata, Baneasa, Basarab, Gara de Nord, Gara Progresu.
Caracteristici tehnice:
- Cale de rulare fir dublu: 14km
- Statii: 10-14
- Capacitate maxima posibila de transport: 50.000 calatori/(ora si sens)
- Numar de trenuri: 10 (1tren=6vagoane)
- Durata de realizare a investitiei: 7 ani
"S-a renuntat din cauza costurilor mai ridicate, a problemelor legate de executie, de mediu, privind starea orasului in acea zona, cat si de faptul ca proiectul initial avea drept scop legatura a doua mari moduri de transport: pe calea ferata si pe calea aerului. Asta a fost scopul proiectului: sa legam transportul pe calea ferata de transportul pe calea aerului. Si in felul asta venim direct cu calatorii in Gara de Nord. In Piata Victoriei ar fi trebuit sa se transfere si era harababura", a declarat pentru B365.ro Gheorghe Udriste, directorul general al Metrorex SA.
NOTA: Traseul Magistralei 6, numele si amplasamentele statiilor de pe harta dinamica au fost realizate dupa o harta primita de la Metrorex.
Si terminau toata lucrarea in doi ani cat dureaza proiectarea, si la aceeasi bani cat costa hartiile lor..
Poti sa paralelizezi, sti care este drumul critic in proiect, poti urmarii mai bine executia, termene mult mai realiste (si nu fantezii aberante). si multe alte beneficii in urma unei banale "simulari" a executie
1.activitati de pregatire.ce pregatire sa faca acel consultant la lucrari de executie si proiectare e greu de inteles,Consultantul vine de afara, deci legea de aici nu o stie.Avizele le dau cei care fac parte din primarii, nu consultantul.Consultantul doar isi da cu parerea( nici macar nu pregateste vre-un document, proiectantii pregatesc documentatia de avizare).Acolo unde indica ca face asistenta , eu unul inteleg ca asista si atit.Nu cred ca e nevoie de asistenta la banii astia pentru asa ceva.
2.activitati de urmarire a lucrarilor.mai bine ar angaja dirigintii care mor de foame decat sa plateasca expati cu sume nesimtite si exorbitante.aici e clar furaciune.
3.va asista, va asista , va analiza, va asista....toate celelate obligatii indica ca proiectul asta e facut de unii care sunt habarnisti si au nevoie de asistenta.as fi inteles asta daca n-am fi avut nici un kilometru de metrou si era prima data cand facea cineva metrou pe la noi.la noi insa s-a mai facut metrou, si pe timpuri, si acuma, nu vad sensul pentru care trebuie platit asa mult pentru "consultanta".poate o fi altceva , numai consultanta nu.
ce spui dumneata nu are temei atunci cand lucrezi cu profesionisti.
aici pare ca se va lucra cu unii care in viata lor n-au facut asa ceva si au nevoie de consultanti sa-i invete.
pe o suma deloc de neglijat.fix 4.7 milioane de euro pe kilometru pentru consultanta.
cu banii astia faci tramvai usor pe sus all inclusive( proiectare,executie si tot ce vrei).
cei ce vin cu trenul dinspre litoral si vor sa prinda un avion, sau au treaba in zona de nord a bucurestiului, pot folosi gara baneasa.
n'ar fi rau ca toate liniile de metrou sa iasa la calea ferata de centura, pe care sa circule un tren urban, care sa inconjoare capitala si sa faca legatura, calatorilor, fara a mai trece prin centrul orasului. cu autogari si parcari in zona soseleli si liniei ferate de centura.
n'ar mai fi nevoie de sosele suspendate si demolari in plin centrul bucurestiului.
Prosti sunt in tara asta, in consecinta sunt si bani.
Nu ne vom permite sa ne consultam la medic, dar ne vom consulta tehnic, pe viitor.
oare cat o sa coste in 2017 un abonament?
Traficul de persoane dinspre aeroport strict va fi 10% din traficul de persoane din oras catre zonele de birouri si zonele comerciale din nord.
Atunci ma intreb de ce nu se ajunge cu aceasta magistrala la piata victoriei via gara de nord. In acest fel un cetatean care doreste sa ajunga din extremitatea sudica in cea nordica nu ar trebui sa schimbe 3 magistrale ci doar 2.
La cati bani se investesc ar trebui sa se faca transportul cu metroul mai atractiv nu invers.
Banuiesc ca exista anumite impedimente din cauza carora nu se face acest traseu.
Va asigur ca nu se va face mai mult decat "consultanta". Dl G. "Spaga" Udriste este un expert in studii de fezabilitate care s-au terminat cu nicio realizare.
Mai departe, ideea in sine este o aberatie. Sa dai 800 milioane euro (cel putin) pentru un metrou subteran care merge la un aeroport "mort" unde vin si pleaca cateva sute de calatori pe zi, cu o pauza semnificativa noaptea este complet aiurea. Daca va uitati in autobuzele de la Otopeni, o sa vedeti ca sunt absolut suficiente. Mai departe, hai sa zicem ca vrem un tren la aeroport - atunci sa facem ca altii care folosesc calea ferata normala cu un terminal in aeroport. Ce a facut Berceanu cu trenul de la Balotesti este doar o bataie de joc ca sa justifice investitia anuntata.
Cum englezii au Heathrow Express - un tren normal care uneste aeroportul cu o gara centrala din Londra, asa am fi putu sa facem si noi - evident, mult mai ieftin. Dar atunci, de unde banutzu' pt Tatutzu"????
Vorba lui Badea, Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!!!!!"
Sa ne vedem la inaugurarea liniei spre Otopeni cand o sa plecam la New York cu un A 380 :-))))
Sunt alte probleme cu proiectu asta, prea complexe pentru tine. Base nu e una dintre ele
Hai, mergi la culcare si uitata-te la idolul tau Badea in continuare
sunt 200 de curse zilnic( cu aproximatie,alea cu regim special nu se pun,,,:))) )
si media nu este 100 de persoane la o cursa( indiferent daca este sosiri sau plecari).
in alea 200 sunt si cursele interne.
daca nu te pricepi, nu-ti da cu parerea pentru ca dauneaza la ten.
iar comasarea de care spui nu se produce asa repede pentru ca aia care cara saci de cartofi la 50 de euo pe bilet (wizz,web,samd)nu vor plati taxe de aeroport ca sa acopere jaful de investitie care este descris de Raz.
pricepi ceva din ce se discuta pe aici sau esti portocal la datorie?
Eh, de ce sa punem calatorul pe primul loc, da-l in ma-sa!
Ar fi fost mult mai simpla construirea (parerea mea) caci ar fi bagat metroul pe sub parcul Herastrau pana la Arcul de triumf si apoi pana al Casa presei = costuri mult mai mici si mai apoi tot pe sub Herastrau pana in apropierea de Baneasa.
Extraordinar de ieftin, l-ar fi putut sa-l faca tot la suprafata caci ar fi mancat foarte putin din Herastrau 2 linii de cale ferata si pe la Baneasa l-ar fi bagat un pic pe dedesupt apoi pana la Otopeni la suprafata cred ca intr-un an era gata si fara studii de fezabilitate.
Dar ar fi fost prea ieftin, prea simplu...
In loc sa dezvolte metroul spre centru, ca sa nu mai stai la cozile infernale de la semafoare, se dezvolta spre periferie de parca tot romanul merge odata pe saptamana de la gara la aeroport si nu de doua ori pe zi la serviciu in centru. Asta e alta problema, cand ai cinci capete de magistrale pe foste platforme industriale dezafectate tu incurajezi constructia de birouri in centrul orasului.
Sa vezi restrictii de circulatie pe acolo (viteza, tonaj), cand se va sapa tunelul :))
dar, cum spuneam, sa dea Domnul ca numai restrictiile de circulatie sa fie problema.
Cei care vin de la gara vor in mare parte sa ajunga la aeroport nu-i interes statiile intermediare.
Tren pana la aeroport cred ca ar fi mai ieftin de facut pentru ca in mare parte e facuta linia mai trebuie prelungita pe la suprafta sau pe sub pamant si o gara la otopeni.
Oircum pna la urma e bine ca se face ceva, dar ar fi pacat sa nu se faca ca lumea.
1. Linia de tren sapata putin si bagata sub aeroport. Maxim 2 m mai sunt. Am fost cu trenul si apoi cu microbuzul. 10 min a mai facut microbuzul -> legatura cu gara era rezolvata.
2. Metroul de la aurel vlaicu pe sub aeroport. Loc gol o gramada. Lega si nordul de sud
Rezulta doua cai de a ajunge la aeroport si 2 variante mult mai ieftine.
Oare de ce nu se poate? Prea ieftin?
Pretul real al consultantei ar fi trebuit sa fie undeva la 200000-300000 euro, cu foarte mare indulgenta.
Poate ma corecteaza cineva mai in tema....
Ref, la magistrala Pantelimon statiile sunt prea dese, parca e tramvai nu M !
Daca Otopeni + Baneasa vor avea un trafic de 10 mil pasageri / an, inseamna ca aceasta linie ar putea teoretic sa transporte 900.000 pasageri pe an (nu cred ca procentul o sa fie mai mare la noi decit la Londra), deci ~2500 calatori / zi. Ce hilar suna specificatia cu capacitatea de 50.000 pasageri / ora / sens.
Daca consideram un cost de 15-20 EUR pentru un taxi din centru pina la Otopeni, cu 800 milioane EUR putem plati timp de 43-58 de ani taxiul pina la Aeroport pentru TOTI potentialii pasageri care ar folosi aceasta linie si sunt sigur ca ar ajunge mai repede (eu din Eroilor ar trebui sa schimb 2 magistrale si sa trec prin 21 de statii).
Fun fact: Maglev-ul din Shanghai care are 30km lungime a costat ~1 miliard EUR, cam cit o sa ne coste pe noi o linie de 2 ori mai scurta si de 10 ori mai lenta.
Sursa: https://www.heathrowexpress.com/about-heathrow-express/facts-figures