Autoritatile romane au semnat, vineri, cu Banca Europeana de Investitii (BEI) doua contracte de finantare: unul pentru tronsonul de metrou Universitate-Pantelimon, iar celalalt pentru Electrocentrale Paroseni. Contractul de Finantare pentru modernizarea metroului, magistrala 5 Drumul Taberei- Pantelimon, tronsonul Universitate- Pantelimon, este in valoare de 465 milioane euro. Pentru Electrocentrale Paroseni, valoarea contractului este de 32,65 milioane de euro, si vizeaza reducerea pe termen lung a emisiilor de dioxid de sulf si poluarea cauzata de depozitarea cenusii si zgurii cu apa in exces.

In ceea ce priveste finantare acordata pentru metrou, proiectul are drept obiectiv eficientizarea activitatii de transport urban in Bucuresti, prin construirea tronsonului Universitate - Pantelimon in totalitate in subteran. Tronsonul va avea o lungime de 7,4 km cale dubla de metrou cu 12 statii si un depou, realizand legatura dintre centrul orasului si zona de est a capitalei si deservind o zona cu o populatie de cca. 350.000 locuitori si achizitia a 30 de trenuri noi de metrou inclusiv servicii de consultanta aferente achizitiei acestora pentru dotarea acestei noi magistrale, informeaza Ministerul Finantelor.

  • "Magistrala 5 de metrou este primul proiect pe care il facem de la zero dupa 1990 si face parte din cel mai ambitios program de modernizare a infrastructurii pe care l-a avut Romania dupa Revolutie. Daca pe tronsonul de la Drumul Taberei deja au inceput lucrarile si am putut vedea cu totii stadiul lor, in urma semnarii acestui memorandum de finantare estimam ca anul viitor vor incepe lucrarile de la Eroilor spre Piata Iancului cu o durata de 4 ani, iar in 2014 vor demara si lucrarile de la Piata Iancului la Pantelimon cu aceeasi durata de executie", a declarat ministrul Anca Boagiu.
  • Valoarea totala a proiectului este de 1,29 miliarde euro din care 465 milioane euro credit BEI si 827 milioane euro de la Bugetul de stat. Proiectul are ca termen de finalizare martie 2019.

Al doilea imprumut se acorda pentru proiectele de investitii de mediu "Schimbarea tehnologiei actuale de colectare, transport si depozitare a zgurii si cenusii" si "Instalatie de desulfurare a gazelor de ardere".

Scopul investitiilor este de a realiza o instalatie complet noua de captare a dioxidului de sulf din gazele de ardere, cat si o instalatie noua, moderna, de colectare, transport si depozitare in slam dens a zgurii si cenusii. In acest mod, va fi eliminat 94% din continutul de dioxid de sulf al gazelor de ardere eliberate in atmosfera, respectiv o cantitate de minim 10.000 de tone anual si se va elimina orice posibilitate de producere a unei poluari a mediului, atat subterana cat si supraterana, ca urmare a depozitarii zgurii si cenusii provenite din procesul tehnologic.

Primul credit, are o maturitate de 25 de ani si o perioada de gratie de sase ani, informeaza Mediafax. De asemene, al doilea contract de credit este incheiat pe o perioada de 15 ani, cu o perioada de gratie de patru ani.

Contractele de finantare au fost semnate din partea Romaniei de catre Gheorghe Ialomitianu, ministrul finantelor publice, iar din partea Bancii, de catre domnul Wilhelm Molterer, Vice-Presedinte BEI.