Executivul a adoptat, in sedinta de miercuri, Ordonanta de urgenta privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala, a anuntat, ministrul Muncii, Sulfina Barbu. "Practic reorganizam Agentia Nationala pentru Prestatii Sociale si introducem in cadrul agentiei si Directia pentru Inspectie Sociala", a precizat Barbu. Ministrul a mai spus ca se doreste reducerea birocratiei prin introducerea controlului la nivel local, fara a mai fi necesara aprobarea procedurilor de la minister.

Prin noul act normativ va fi intarita capacitatea de control a asistentei sociale, numarul maxim de posturi aprobat pentru aceasta agentie crescand cu 287 de posturi. Aceasta crestere se va realiza prin preluarea din cadrul Ministerului Muncii a 132 de posturi, care vor fi introduse la Inspectia Sociala si prin preluarea a 155 de posturi de la Inspectia Muncii.

Sulfina Barbu a mai spus ca este important ca se introduc sanctiuni atat pentru administratia centrala, cat si pentru cea locala, dar si pentru beneficiarii de prestatii sociale.

Astfel, va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei:

  • impiedicarea in orice mod de catre administratia publica sau de catre persoanele fizice a inspectorilor sociali sa-si exercite atributiile de inspectie; refuzul persoanelor fizice de a duce la indeplinirea masurilor dispuse de inspectorul social dar si persoanelor juridice;
  • refuzul persoanelor fizice si juridice de a pune la dispozitie documentele si informatiile necesare pentru realizarea actiunilor de control.

Potrivit Sulfinei Barbu, reorganizarea Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale trebuie pusa in vigoare de la 1 ianuarie 2012, reforma asistentei sociale urmand a se produce gradual.

"Vreau sa amintesc pentru fiecare beneficiar de prestatie sociala ca nu se modifica de la 1 ianuarie dosarele, nu trebuie sa vina cu cereri noi cei care sunt in plata, dar trebuie sa se astepte la controale din partea inspectiei sociale si lucrul acesta cred ca este foarte important", a mai spus ministrul Muncii.