Tribunalul Bucuresti a decis anularea unei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor Fondului Proprietatea din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul societatii, iar Franklin Templeton a fost ales administrator al FP, potrivit Mediafax. Contactati de HotNews.ro, reprezentantii Fondului Proprietatea au declarat ca nu pot comenta pentru moment aceasta informatie.

Update: Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, nu considera decizia Tribunalului ca având "impact material" asupra FP. Reprezentantii Fondului mai arata ca nu au primit deocamdată niciun document oficial în legătură cu decizia Tribunalului.

"Odată ce acesta va fi disponibil, Administratorul Fondului va lua în considerare măsurile legale suplimentare adecvate şi va informa acţionarii în acest sens", se spune intr-un comunicat al FP.

Decizia Tribunalului Bucuresti poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

"Prin hotararea pronuntata in data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucuresti a admis in parte cererea formulata de reclamanta Ioana Sfiraiala, de constatare a nulitatii absolute a hotararii 1 din 6 septembrie 2010 a Adunarii Generale Extraordinare ale Actionarilor (AGEA) a Fondului Proprietatea, prin care au fost schimbate actele constitutive si a fost ales ca administrator unic Franklin Templeton Investment Management Limited Londra - Sucursala din Romania, impreuna cu noua conducere a Fondului", au declarat surse din magistratura, citate de Mediafax.

Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, actionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP, prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere si Directorat la societate de administrare a investitiilor.

Sursele citate arata ca in urma deciziei Tribunalului, Fondul Proprietatea revine la vechiul statut, iar administrator al societatii este din nou Ionut Popescu.

Conform Mediafax, avocata Ioana Sfiraiala, actionar al Fondului Proprietatea, a contestat in octombrie 2010 in instanta o parte dintre deciziile AGEA de la Fond in care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat in termenul legal, de 30 de zile inainte de AGA.

Ea arata ca in AGEA din 6 septembrie 2010 s-a aprobat modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, desi modificarile propuse de conducerea Fondului trebuiau publicate cu 30 de zile inainte de intrunirea actionarilor. Convocatorul a fost publicat in Monitorul Oficial la 4 august, iar modificarile propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august 2010.

"Paratul a incercat sa complineasca viciul convocarii din data de 4 august 2010, prin publicarea unei a doua convocari, din 23 august, cand a fost publicat si continutul actului constitutiv ce se propunea a fi votat. Insa o asemenea masura nu este legala, deoarece nu se respecta termenul imperativ de 30 de zile care trebuie sa existe intre data publicarii convocarii si data stabilita pentru intrunirea Adunarii Generale, care termen se calculeaza de la data ultimei convocari", nota Sfiraiala in cererea adresata Tribunalului Bucuresti.

Ea considera ca numirea companiei Franklin Templeton Investment Management Londra administrator la FP este nula, intrucat era conditionata de modificarea actului constitutiv al Fondului.

In cadrul AGA din 6 septembrie 2010, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat si listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti si pe alte piete internationale, precum si rascumpararea unui pachet de cel mult 10% din titlurile FP.

Si aceasta hotarare a fost contestata de Ioana Sfiraiala, insa tribunalul a respins actiunea avocatei.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. In iunie 2009, Franklin Templeton Investment Management a castigat cursa pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, in conditiile in care a depus cea mai ieftina oferta.