Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) va construi locuinte cu chirie, prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrari publice, a decis, joi, Guvernul, printr-o ordonanta de urgenta. Decizia a fost luata in urma modificarilor si completarilor la Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte si a aprobarii Programului "Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat".

  • Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a ANL pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program. In program vor putea fi preluate si constructiile nefinalizate, aflate in diferite stadii de executie, pentru includerea lor in circuitul public.

Implementarea si derularea programului se realizeaza prin incheierea contractelor de concesiune lucrari publice. In acest sens, ANL raspunde de indeplinirea tuturor etapelor necesare demararii procedurii de achizitie publica si atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, in general, de circa 20 de ani. Contractul de concesiune lucrari publice se atribuie conform prevederilor legale in vigoare.

In cadrul contractului de concesiune, finantarea obiectivului de investitie se asigura de catre investitorii privati. Acestia urmeaza a primi, in contrapartida locuintelor realizate, o cota-parte din chiriile incasate, insotita de plati unitare periodice, care urmeaza a fi rambursate, de catre ANL, din surse de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Locuintele vor fi exploatate de catre agentii economici, conform contractelor de concesiune incheiate.

Repartitia locuintelor se va face la nivel local, contractele de inchiriere urmand a fi incheiate de catre ANL. Beneficiarii trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, iar criteriile de ierarhizare a cererilor sunt cele folosite si in prezent in programul ANL de constructie de locuinte pentru tineri.

Chiria practicata pentru locuinte va fi calculata in functie de urmatoarele elemente: amortizare imobil pe o perioada de 60 de ani, administrare imobil, impozit cladire si asigurare locuinta.