Guvernul si Fondul Monetar International (FMI) au convenit ca Electrica SA sa nu mai fie inclusa pe lista companiilor de stat la care va fi numit un manager privat, dupa ce furnizorul de energie electrica a fost inclus initial in aceasta categorie, potrivit Mediafax. Scrisoarea de intentie convenita in final de Guvern cu FMI, in urma misiunii de evaluare din octombrie-noiembrie, nu mai prevede includerea Electrica printre companiile de stat cu management privat, asa cum stabilea proiectul scrisorii.

Pe lista primelor companii care vor avea manager privat au fost insa mentinute Posta Romana, Tarom, Electrificare CFR, SN Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

CFR Marfa a fost scoasa din aceasta categorie si introdusa intr-un proces de privatizare cu un investitor strategic, care sa fie incheiat pana la sfarsitul lunii octombrie a anului viitor si in care sa poata fi implicate BERD si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

In acelasi timp, pe lista companiilor la care va fi numit un manager privat ulterior in cursul anului viitor a fost inclusa CN Administratia Porturilor Maritime Constanta. Pe aceasta lista se mai afla CFR SA, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

La sfarsitul lunii noiembrie, Guvernul a avizat cadrul legal care permite incepand cu anul viitor angajarea de manageri privati in companii de stat, stabilind totodata ca nivelul remuneratiei acestora sa nu fie stabilit prin lege, ci prin negociere intre actionarii companiei respective si persoana selectata pentru postul de manager.