Samsung Electronics, Sharp Corp si alti cinci mari producatori de ecrane LCD au fost de acord sa plateasca 539 milioane de dolari, pentru a solutiona procesul din SUA in care sunt acuzati ca au format un cartel ilegal de preturi in aceasta piata, informeaza Reuters.

Propunerea de solutionare este cea mai recenta in cadrul procesului in care companiile sunt acuzate ca au conspirat sa mareasca preturile pentru televizoare, laptopuri si monitoare LCD in perioada 1999 - 2006 si sa le fixeze, provocand daune de miliarde de dolari comertului SUA.

In decembrie 2006, autoritatile din Japonia, Coreea, Uniunea Europeana si SUA au dezvaluit ca ancheteaza presupusa activitate care restrictioneaza concurenta producatorilor de ecrane LCD. Multe companii si directori de companii au pledat "vinovat" si au platit amenzi de peste 890 milioane de dolari.

Intelegerea presupune ca Samsung sa plateasca 240 milioane de dolari, Sharp 115,5 milioane iar Chimei Innolux Corp din Taiwan 110 milioane, arata documentele de judecata de la tribunalul din San Francisco.

Alte companii care fac parte din intelegere: Hitachi Displays Ltd., HannStar Display Corp, Chunghwa Picture Tubes Ltd si Epson Imaging Devices Corp.

Acordul trebuie sa fie aprobat de justitie.

AU Optronics Corp din Taiwan, LG Display Co si Toshiba Corp nu au cazut inca la un astfel de acord.

In aceasta luna a mai fost incheiat un acord, de catre opt companii, intre care Samsung si Sharp, privind plata a 388 de milioane de dolari pentru stingerea unui litigiu cu cumparatorii directi de ecrane LCD.

Conform documentelor juridice, companiile semnatare au acceptat sa adopte programe de respectare a legislatiei antitrust in domeniul stabilirii preturilor si productiei de ecrane LCD. Producatorii contesta insa acuzatiile.