Guvernul a aprobat in sedinta de marti o ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal, incepand cu anul 2012. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca au fost adoptate masuri care "ajuta mediul de afaceri, dar si pentru combaterea evaziunii fiscale". De asemenea, vor creste accizele la motorina, in timp ce cele la cafea vor fi mentinute. Potrivit ministrului, majorarea accizelor la motorina va determina cresterea cu 2% a preturilor."Pentru 2012 nu modificam impozitele si taxele, le mentinem cu exceptiea accizelor care trebuiau modificate pentru respectarea calendarului convenit cu Uniunea Europeana", a precizat Ialomitianu.

Potrivit ministrului finantelor, modificarile Codului Fiscal vizeaza acordarea unor facilitati fiscale mediului de afaceri. Astfel, au fost introduse reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):

  • Neimpozitarea sumelor nete inregistrate la inceputul anului 2012 rezultate din constituirea si eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicarii IFRS atat timp cat acestea sunt mentinute in contul de rezerve
  • Acordarea deducerii provizioanelor IFRS si a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudentiale aplicate de BNR
  • Asigurarea neutralitatii fiscale pentru diferentele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual si tratamentul prevazut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri si cheltuieli specifice domeniului bancar.

O alta masura este acordarea deductibilitatii in proportie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit.

De asemenea, se acorda deductibilitati in proportie de 50% a TVA-ului la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor, fata de situatia actuala cand aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate.

Impactul financiar al aplicarii acestor masuri este de 282 de milioane de lei. "Putem considera ca acesti bani raman in contul firmelor", a afirmat Ialomitianu.

  • A fost instituit si un sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere in scop turistic, in principal camerele care fac parte din locuinta personala. "Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie sa tina contabilitate", a spus ministrul Ialomitianu.

De asemenea, pentru persoanele care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri si utilaje agricole, se aplica sistemul impozitarii stopajului la sursa.

O alta modificare consta in preluarea contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate si cei care obtin venituri independente. "Pana acum, aceste persoane trebuiau sa mearga la ANAF sa plateasca impozitul pe venit, iar contributiile sociale la Casa de Pensii si Casa de Sanatate. Din 2012, aceste persoane vor plati aceste obligatii numai la ANAF. Este o simplificare - persoanele nu mai fac atatea drumuri", a afirmat ministrul Finantelor.

A mai fost stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA, sa aiba posibilitatea sa solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA.

O alta masura in domeniul TVA, insa in scopul combatii evaziunii fiscale, vizeaza introducerea unui sistem privind obtinerea calitatii de platitor de TVA si a mentinerii calitatii platitorului de TVA. "Persoanele care savarsesc fapte de evaziune fiscala - nu depun declaratii, se sustrag de la declarare, in urma controalelor constatam ca au introdus facturi fictive - aceste persoane nu mai pot continua ca platitori de TVA, se va anula dreptul de platitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantoma si trebuie sa curatam sistemul de firme care incalca legea", a precizat Ialomitianu.

De asemenea,, Guvernul a decis extinderea taxarii inverse la deseuri..

  • In schimb, accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie 2012 cu 4,4%, de la 358 euro/tona la 374 euro/tona. Accizele la cafea vor fi mentinute si in 2012, astfel: cafea verde - 153 euro/tona, cafea prajita, inclusiv cu inlocuitori - 225 euro/tona, cafea solubila - 900 euro/tona.

"Avem obligatia ca, in 2013, sa ajungem, la motorina, la nivelul accizei minime; pentru 2012, de la 1 ianuarie ar trebui sa respectam acest calendar, urmand ca si in 2013 sa aplicam prevederea legata de majorare, sa ajungem la acciza minima. Aici impactul bugetar este de 292,3 milioane lei. Sigur ca este si un impact estimat asupra preturilor. Colegii au calculat un 2% (...) Mentinem acciza la cafea si pentru 2012, impactul bugetar este de 54 de milioane. ", a spus Ialomitianu.