Guvernul a aprobat modificarea Codului Fiscal. Vezi noile prevederi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 27 decembrie 2011, 22:25 Economie | Companii


Guvernul a aprobat in sedinta de marti o ordonanta de urgenta privind modificarea Codului fiscal, incepand cu anul 2012. Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a spus ca au fost adoptate masuri care "ajuta mediul de afaceri, dar si pentru combaterea evaziunii fiscale". De asemenea, vor creste accizele la motorina, in timp ce cele la cafea vor fi mentinute. Potrivit ministrului, majorarea accizelor la motorina va determina cresterea cu 2% a preturilor."Pentru 2012 nu modificam impozitele si taxele, le mentinem cu exceptiea accizelor care trebuiau modificate pentru respectarea calendarului convenit cu Uniunea Europeana", a precizat Ialomitianu.

Potrivit ministrului finantelor, modificarile Codului Fiscal vizeaza acordarea unor facilitati fiscale mediului de afaceri. Astfel, au fost introduse reguli fiscale pentru contribuabilii din sistemul bancar care aplica Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS):

 • Neimpozitarea sumelor nete inregistrate la inceputul anului 2012 rezultate din constituirea si eliberarea provizioanelor ca urmare a aplicarii IFRS atat timp cat acestea sunt mentinute in contul de rezerve
 • Acordarea deducerii provizioanelor IFRS si a provizioanelor suplimentare datorate filtrelor prudentiale aplicate de BNR
 • Asigurarea neutralitatii fiscale pentru diferentele rezultate din aplicarea tratamentului contabil actual si tratamentul prevazut de IFRS pentru diferitele elemente de venituri si cheltuieli specifice domeniului bancar.
O alta masura este acordarea deductibilitatii in proportie de 50% pentru cheltuielile privind combustibilul, in cazul vehiculelor rutiere destinate transportului rutier de persoane, care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii direct productive, la calculul impozitului pe profit si impozitului pe venit.

De asemenea, se acorda deductibilitati in proportie de 50% a TVA-ului la achizitia acestor vehicule si a combustibilului necesar functionarii lor, fata de situatia actuala cand aceste cheltuieli sunt nedeductibile in totalitate.

Impactul financiar al aplicarii acestor masuri este de 282 de milioane de lei. "Putem considera ca acesti bani raman in contul firmelor", a afirmat Ialomitianu.

 • A fost instituit si un sistem privind declararea veniturilor de catre persoanele fizice care vor inchiria camere in scop turistic, in principal camerele care fac parte din locuinta personala. "Cei care detin pana la cinci camere si le inchiriaza in scop turistic nu trebuie sa devina persoane fizice autorizate. Printr-o simpla declaratie la organele fiscale, declara cate camere inchiriaza si pentru ce perioada, iar impozitarea este pe baza normei de venit; nu trebuie sa tina contabilitate", a spus ministrul Ialomitianu.

De asemenea, pentru persoanele care obtin venituri din arendarea bunurilor agricole, terenuri si utilaje agricole, se aplica sistemul impozitarii stopajului la sursa.

O alta modificare consta in preluarea contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate la ANAF pentru persoanele fizice autorizate si cei care obtin venituri independente. "Pana acum, aceste persoane trebuiau sa mearga la ANAF sa plateasca impozitul pe venit, iar contributiile sociale la Casa de Pensii si Casa de Sanatate. Din 2012, aceste persoane vor plati aceste obligatii numai la ANAF. Este o simplificare - persoanele nu mai fac atatea drumuri", a afirmat ministrul Finantelor.

A mai fost stabilit ca persoanele fizice sau persoane juridice care realizeaza o cifra de afaceri sub 35.000 de euro si sunt platitoare de TVA, sa aiba posibilitatea sa  solicite anularea obligatiei de a mai fi platitori de TVA.

O alta masura in domeniul TVA, insa in scopul combatii evaziunii fiscale, vizeaza introducerea unui sistem privind obtinerea calitatii de platitor de TVA si a mentinerii calitatii platitorului de TVA. "Persoanele care savarsesc fapte de evaziune fiscala - nu depun declaratii, se sustrag de la declarare, in urma controalelor constatam ca au introdus facturi fictive - aceste persoane nu mai pot continua ca platitori de TVA, se va anula dreptul de platitor de TVA. Sunt foarte multe firme fantoma si trebuie sa curatam sistemul de firme care incalca legea", a precizat Ialomitianu.

De asemenea,, Guvernul a decis extinderea taxarii inverse la deseuri..

 • In schimb, accizele la motorina vor creste de la 1 ianuarie 2012 cu 4,4%, de la 358 euro/tona la 374 euro/tona. Accizele la cafea vor fi mentinute si in 2012, astfel: cafea verde - 153 euro/tona, cafea prajita, inclusiv cu inlocuitori - 225 euro/tona, cafea solubila - 900 euro/tona.
"Avem obligatia ca, in 2013, sa ajungem, la motorina, la nivelul accizei minime; pentru 2012, de la 1 ianuarie ar trebui sa respectam acest calendar, urmand ca si in 2013 sa aplicam prevederea legata de majorare, sa ajungem la acciza minima. Aici impactul bugetar este de 292,3 milioane lei. Sigur ca este si un impact estimat asupra preturilor. Colegii au calculat un 2% (...) Mentinem acciza la cafea si pentru 2012, impactul bugetar este de 54 de milioane. ", a spus Ialomitianu.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12273 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Predictibilitate? (Marţi, 27 decembrie 2011, 23:25)

  adi [anonim]

  Probabil titlul ar fi trebuit sa fie "Guvernul a aprobat PRIMA modificare a Codului Fiscal pentru anul 2012". Stabilitatea si predictibilitatea atat de solicitate de mediul de afaceri continua sa fie o utopie iar ordonantele de urgenta ar trebui sa fie denumite ordonante ordinare pentru ca de foarte multa vreme nu mai au nici o legatura cu notiunea de urgenta ci mai degraba cu intarziat rezolvarea pentru a fi justificata ocolirea parlamentului ( care de altfel este si el aproape nefunctional.)
  • -2 (2 voturi)    
   a naibii piata! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 10:53)

   curios [anonim] i-a raspuns lui adi

   daca vecinul tau modifica fiscalitatea, astepti sase luni ca sa reactionezi? sau treci prin parlament (ca sa zica USL automat NU si sa dureze doi ani)????
  • +1 (1 vot)    
   un minim progres de transparenta (Miercuri, 28 decembrie 2011, 11:13)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui adi

   Macar anul asta au stat vreo luna in consultare publica aceste modificari, caci anul trecut au dat tot o ordonanta pe la sfarsitul lui decembrie care i-a luat pe toti ca din oala.
   Articolul nu mentioneaza modificarile referitoare la normele de venit. Se scot cele pentru codurile CAEN din IT si se introduc pentru alte ocupatii.
 • -2 (14 voturi)    
  intrebare (Marţi, 27 decembrie 2011, 23:41)

  srpc [utilizator]

  cand avem obligatia sa ajungem cu nivelul de salarizare la minimul tarilor vestice din UE? altminteri, a sta intr-o uniune in care doar preturile sunt comune e sinucigas! ori salarii ca la ei, ori preturi ca la noi, protectioniste, ori afara din UE; idiotenia asta nu mai trebuie sa continue.
  • 0 (14 voturi)    
   cine (Miercuri, 28 decembrie 2011, 0:44)

   cine [anonim] i-a raspuns lui srpc

   cine te obliga sa lucrezi pe un salariu care nu iti convine? cine te obliga sa cumperi produse la preturi care nu iti convin?

   sa nu imi spui ca nu poti trai fara ipad si iphone.
   • -1 (7 voturi)    
    Inteligent (Miercuri, 28 decembrie 2011, 1:14)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui cine

    bravos, ai dat cu tifla hm?
    Daca, sa zicem, salariul unei femei de serviciu este 500 ron/luna, crezi ca va ocupa acelasi post la un venit de 1200 euro/luna?
    In rest nu mai pune intrebari retorice tampite.
    Tara asta are o majoritate prost platita, ce vrei sa nu mai munceasca? sa nu mai manance?
    • +2 (2 voturi)    
     concret (Miercuri, 28 decembrie 2011, 11:01)

     cinic [anonim] i-a raspuns lui evoque

     la una din universitatile de STAT din Bucuresti erau angajate 38 femei de serviciu care lucrau DOUA ORE pe zi. (la inceput de cursuri si in pauza de dupa cursuri). Deci ce leafa orara aveau femeile in cauza?
   • -1 (5 voturi)    
    Lasa ipadu' si cu iphonu' (Miercuri, 28 decembrie 2011, 2:22)

    pancone [anonim] i-a raspuns lui cine

    Chestii necesare is scumpe, adica au preturi de Europa la salarii de Kirghistan.
    Dar dupa mintea ta ar trebui sa ma duc in padure sa traiesc cu fragi si mure...
  • +4 (4 voturi)    
   Probabil (Miercuri, 28 decembrie 2011, 8:22)

   hot news [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Cand o sa avem o industrie la fel de buna ca a celor din vest. Cand o sa avem romani care incep afaceri de succes si nu le vand.
   Atunci o sa avem si noi salarii ca ale celor din vest.
   Nu o sa fie niciodata pomana.

   Singurul motiv pentru care acum avem salarii mai mari ca imediat dupa revolutie este ca au venit firme din afara care ne-au dat de munca. Salariile mari pot sa vina doar de la firme romanesti nu de la companii straine. Daca ar fi salariile ca in vest ar pleca toate.
  • +1 (3 voturi)    
   iti raspund! (Miercuri, 28 decembrie 2011, 10:59)

   precaut [anonim] i-a raspuns lui srpc

   cu cea mai precizie iti comunioc data: la TREI ZILE dupa ce: A. programul de lucru va fi de 480 minute de MUNCA (fara suete, tras de timp, lalaiala..) B. nu se va mai fura din firma (ciupeala incepand cu detergenti si terminand cu bucati de metal) C. vom elimina 400 000 de bugetari (si ne intoarcem la nivelul PSD din 2004) D. vom ajunge la al treilea an fara certificate medicale false E. va reveni populatia la 20 mil (nu 27 mil. pacienti la medici de firma) F. va reveni populatia la 20 mil (nu 24 mil. de pacienti DIFERITI pt. care s-au scris retete medicale scumpe) G. se va reduce la 3% numarul FALSILOR asistati sociali. IN FINE, dupa ce srpc si altii vor incepe sa ceara bonuri fiscale la frizer, la cafenea, la service-auto, la nea Fane zugravul si nea Gica instalatorul, la buticul din colt etc.
 • -5 (17 voturi)    
  Cand plecati acasa? (Marţi, 27 decembrie 2011, 23:44)

  Gigel [anonim]

  Voi cand plecati acasa? Casa voastra este puscaria! Nenorociti ai neamului!
  • 0 (12 voturi)    
   ai (Miercuri, 28 decembrie 2011, 0:45)

   ai [anonim] i-a raspuns lui Gigel

   ai zis tu, cu naduf, in calitate de... dar, chiar, in ce calitate?

   de perdac la alegeri?
   • +1 (15 voturi)    
    si tu (Miercuri, 28 decembrie 2011, 1:16)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui ai

    ce ai castigat la alegeri? Raspunde.
    Hai sa va vad pe toti iubitorii de culori portocalii, ce castiguri aveti de pe urma alegerilor?
    • +3 (9 voturi)    
     Incearca sa gandesti (Miercuri, 28 decembrie 2011, 8:27)

     hot news [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Nu doare.
     • +1 (1 vot)    
      Adevarat nu doare (Miercuri, 28 decembrie 2011, 14:57)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui hot news

      Pe mine nu ma doare oricum pentru ca am un nivel de trai decent indiferent de guvernare.
      Daca ar fi ceva sa "doara" ar fi pentru restul poporului care trebuie sa suporte pe totzi cretinii care aplaudau prin campania electorala si acum stau pe posturi de directori prin diferite regii si companii pe salarii mari si care tzin pe aici lectzii de deontologie. Ca sa nu vorbim de soferi ajunsi consilieri etc.
      Domnilor nu va mai umflati in pene ca nu facetzi altceva decat sa copiatzi pe cei care au fost inaintea voastra la guvernare.
      Plagiat nene'.
      Iar daca si dumneata esti pricopsit cu vreo functziune publica fii fericit, acum, roata istoriei nu se opreste.
    • +4 (8 voturi)    
     Cota unica 16% (Miercuri, 28 decembrie 2011, 8:47)

     smc [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Asta am castigat, si este enorm de mult fata de jecmaneala PSD-ului.
     • -2 (4 voturi)    
      cota unica ar fi de 21.5% (Miercuri, 28 decembrie 2011, 14:24)

      popu [anonim] i-a raspuns lui smc

      Cota aia unica nu cred ca e de 16%. Platesti OBLIGATORIU 5.5% sanatate pe langa cei 16% impozit si primesti 0 pentru ambele taxe. Deci poti sa zici ca ai castigat o cota unica de 21.5% ... Unde mai pui ca de la 1 Iulie 2012 guvernul in dorinta lui de a nu mai purta contribuabilul pe la casa de pensii a decis sa platesti CAS-urile la ANAF si a bagat o chestie mititica, contributia la pensii sa fie de 31.3% din venitul NET (nu cum e acum 31.3% din cat vrei tu, dar nu mai putin de 222 RON / luna)
      • +2 (2 voturi)    
       cota unica (Miercuri, 28 decembrie 2011, 14:57)

       demon [anonim] i-a raspuns lui popu

       ce vb tu acolo domnule? 31.3% CAS? sigur ? vezi ca ai uitat sa precizezi ca e vorba de PFA, nu de angajati cu carte de munca
     • -1 (1 vot)    
      Bravoooo (Miercuri, 28 decembrie 2011, 15:00)

      evoque [utilizator] i-a raspuns lui smc

      Atat a putut marele conducator traianus wiskys in 8 ani de betzie politica. Si voi urmasii lui indoctrinatzi pana in maduva osciorelor voastre portocalii suntetzi fericitzi?!
 • 0 (6 voturi)    
  Brambureala generala (Miercuri, 28 decembrie 2011, 7:24)

  albescu [anonim]

  Cine nu a facut in viata lui afaceri - si aici includ tot guvernul in frunte cu Boc - isi inchipuie ca asa e normal, sa schimbi regulile de la o zi la alta. Si ne miram ca nu vin investitorii, ba chiat fug de noi ca dracu de tamie. Cum poti sa imaginezi o afacere cu un grad de predictibilitate zero si, mai ales cu schimbari bruste, care pentru companiile de mari dimensiuni sunt mortale? Numai in imaginatia lui Boc se poate, si o sa ramanem numai cu el!
 • +1 (3 voturi)    
  Modificarea la modificarea modificarii Codului Fis (Miercuri, 28 decembrie 2011, 10:21)

  Iancu Jianu [anonim]

  Guvernul ar trebui sa angajeze oameni specializati care sa se ocupe ODATA PENTRU TOTDEAUNA de Codul Fiscal, fara adaugiri si rectificari din doua in doua saptamani.

  Acest lucru s-ar intampla daca Romania noastra a tuturor romanilor ar fi condusa de catre romani si nu de catre FMI si cei din spatele FMI...

  sa traiti bine, fara fabrici si uzine, fara al tarii agricultor si-al poporului viitor...

  Bine ati venit in colonia Romania, unde au trait niste oameni vanjosi, urmasi ai tracilor, razboinici de care se temeau pana si romanii...
  • +1 (3 voturi)    
   aceeasi intrebare (Miercuri, 28 decembrie 2011, 11:04)

   naiv [anonim] i-a raspuns lui Iancu Jianu

   daca Serbia isi modifica codul fiscal si face cota unica de 8% nu faci nimic? Ca sa fuga toate firmele din Banat peste granita? Odata pt. totdeauna nu e decat fixismul ideologic ROSU!
 • +1 (1 vot)    
  impozitare programatori (Miercuri, 28 decembrie 2011, 12:08)

  vivi [anonim]

  O sa se mentina scutirea de impozit a veniturilor programatorilor ?
 • 0 (2 voturi)    
  mmmdea... (Miercuri, 28 decembrie 2011, 13:04)

  io [anonim]

  la umbra intereselor de partid, a orgoliilor tzoparlanesti, atat postacii coalitiei de la putere cat si cei ai opozitiei, continua sa-si arunce venin reciproc sustinand aberatii idioate, indiferent pe ce forum romanesc le-ai citi "inteligentele" opinii exprimate pe-o tema sau alta.
  acesti indivizi indobitociti de acea fuie partizana, abjecta si oarba, nu inteleg absolut nimic atunci cand in joc este interesul general, indicatorii nivelului de trai general al populatiei.
  bai astia, meschin colorati si sigluiti partinic pe frunte, intr-un stat in care 95% din forta de munca din sectorul privat are inscris in cartea de munca si este retribuit la nivelul salariului minim pe economie, 675lei- 160€- iar in sectorul de stat angajatii bugetari in proportie de peste 45% sunt intr-o situatie salariala asemanatoare, atat timp cat ~45 % din forta de munca este neocupata in economia reala interna iar alti 2.5-3,5Mil. de roamni au emigrat prin europa in cautarea unui loc de munca, ai 6,5 Mil. de pensionari dintre care 95% primesc o pensie modica, subzistentiala in actuale conditii economice ale romaniei, se pot raportata la veniturile unui pensionar din UE? da, dar rezultatul este de-a dreptul catastrofal in defavoarea pnsionarului roman, un alt aspect; comparati conditiile de munca si salarizarea vest cu cea din romania si-o sa aveti tabloul exact al situatiilor pe care pensionarii romani le-au avut de infruntat de-a lungul timpului, rezultatul, dezastruos.

  politica de liberalizare si aliniarea permanenta a preturilor de consum cotidian, ale serviciilor, utilitatilor, etc.. la preturile vest europene, este o politica economico-sociala, genocidica.
  numai un tampit ar putea crede ca fiscalizarea practicata de gov ro. iti permite sa infiintezi si dezvolti o afacere onesta in spatiul fiscal romanesc, codul fiscal nu este altceva decat o insiruire de taxe si impozite construita in asa fel incat sa permita organelor de control numite politic sa-si insuseasca spaga, sa colectez
 • +1 (1 vot)    
  ANAF=IMPOZIT PE VENIT +CASanatate+CASociale (Miercuri, 28 decembrie 2011, 20:02)

  anca [anonim]

  Daca cele 3 dari se vor plati in acelasi loc si poate pe aceeasi chitanta , cum se va deduce cheltuiala cu CASanatate si CASociale ? (impozitul pe venit nu este deductibil )


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by