Ancheta INS: Managerii se asteapta la stabilizarea activitatii in comert, in vreme ce prognozele pentru industria prelucratoare, servicii si constructii sunt pesimiste

de Dragos Comache     HotNews.ro
Miercuri, 28 decembrie 2011, 10:44 Economie | Companii


Activitatea din comertul cu amanuntul va inregistra o stabilitate relativa in perioada decembrie 2011 – februarie 2012, in vreme ce in industria prelucratoare, servicii si constructii se intrevede o scadere, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare preturile vor creste in comertul cu amanuntul, servicii si industria prelucratoare, iar in constructii vor stagna.

Productia din industria prelucratoare se va reduce in perioada urmatoare

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -9%) si o relativă stabilitate a numarului de angajati (sold conjunctural -5%).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Activitatea din constructii continua sa scada

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -39%), a numărului de salariaţi (sold conjunctural -33%) si a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -37%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural 2%).

Crestere moderata a comenzilor in comertul cu amanuntul

In decembrie, managerii din sectorul comerţului cu amănuntul au estimat o relativă stabilitate a activităţii economice in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +1%), a volumului total al vânzărilor de mărfuri (sold conjunctural +3%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarea perioada, creşterea moderată a volumului comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri (sold conjunctural +8%).

In ceea ce priveste preţurile de vânzare cu amănuntul, acestea vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +16%).

Cifra de afaceri si numarul salariatilor se va reduce in sectorul serviciilor

Conform estimărilor din luna decembrie, cifra de afaceri va cunoaşte o scădere moderată (sold conjunctural -6%), o tendinta similara urmand a avea si numărul de salariaţi (sold conjunctural -8%).

Managerii se asteapta ca preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor sa aiba o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +9%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





664 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by