Grupul american de aparare Lockheed Martin a obtinut de la Pentagon un contract de 1,96 miliarde de dolari pentru a furniza Emiratelor Arabe Unite un sistem de aparare antiracheta, a anuntat, vineri, Departamentul american al Apararii, citat de Mediafax.

Lockheed va furniza doua sisteme "Thaad" (Terminal High Altitude Area Defense) care includ radare, interceptoare si lansatoare, se arata intr-un comunicat al Pentagonului. Emiratele Arabe Unite reprezinta prima tara care sa isi procure sistemul Thaad.

Gigantul Boeing a obtinut si el, vineri, un contract in valoare de 3,48 miliarde de dolari cu Pentagonul, prin care va participa la crearea unui sistem de aparare antiracheta intercontinental.Boeing s-a asociat cu concurentul sau, Northrop Grumman, in vederea obtinerii acestui contract, impotriva Lockheed.

Contractul obtinut de Lockheed Martin se inscrie in cadrul proiectului presedintelui american Barack Obama de a crea un dispozitiv de aparare in Orientul Mijlociu, pentru a contracara amenintarile rachetelor iraniene. Dispozitivul va fi format din mai multi interceptori mobilizati la sol si conectati la detectoare de rachete aflate la bordul navelor americane din clasa Aegis.

Anuntul intervine intr-o perioada de intensificare a tensiunilor cu Iranul, care a amenintat ca va bloca stramtoarea strategica Ormuz. Iranul a amanat, sambata, testele de lansare a unor rachete, teste pe care analistii le-au interpretat drept o modalitatea de a reaminti puterilor occidentale ca presiunea pusa asupra administratiei de la Teheran din cauza programului nuclear ar putea avea consecinte negative, informeaza Reuters. Iranul a negat ca acesta ar fi scopul testelor.

Washingtonul a anuntat, joi, un contract de 30 de miliarde de dolari cu Arabia Saudita pentru furnizarea a 84 de bombardiere americane.