Preturile productiei industriale au crescut in luna noiembrie a anului trecut cu 0,4% comparativ cu luna precedenta si cu 7,9% fata de luna corespunzatoare a anului 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

INS arata ca preturile productiei industriale pentru piata interna au crescut cu 0,5% fata de luna anterioara, iar cele pentru piata externa au avansat cu 0,2%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de pret la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+1,5%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,6%) si in industria prelucratoare (+0,4%). In industria extractiva preturile au scazut cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale se constata cresteri de preturi in industria energetica (+1,2%), industria bunurilor de capital (+0,7%), industria bunurilor de uz curent (+0,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,1%). In industria bunurilor intermediare s-au inregistrat scaderi de preturi (-0,5%).

Preturile la producator au crescut cu 7,9% comparativ cu noiembrie 2010

Comparativ cu noiembrie 2010, preturile productiei industriale pe total au avansat cu 7,9%.

Pe sectoare de activitate s-au remarcat cresteri de preturi la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+12,8%), in industria prelucratoare (+8,5%), in industria extractiva (+5,5%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+4,8%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria energetica (+11,9%) si industria bunurilor intermediare (+7,9%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,4%) si industria bunurilor de capital (+2,9%).