Rata somajului, calculata conform criteriilor Biroului International al Muncii (BIM), in forma ajustata sezonier, a fost estimata pentru luna noiembrie a anului trecut la 7,3%, nivel similar cu cel inregistrat in luna anterioara si cu 0,1 puncte procentuale sub nivelul inregistrat in aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Datele oficiale arata ca numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 ani) a fost de 727.000 persoane, pastrand aceeasi valoare ca in luna precedenta.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata somajului BIM a fost estimata la 5,6% pentru luna noiembrie 2011 (6,0% in cazul barbatilor si 5,0% in cel al femeilor).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 69,6% din numarul total al somerilor estimat pentru luna noiembrie 2011.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,0 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,7% in cazul celor de sex feminin).

UPDATE Romania are a opta cea mai redusa rata a somajului din Uniunea Europeana, potrivit Eurostat.

La nivelul UE, rata somajului a fost de 9,8%, iar in zona euro de 10,3%, aceste valori fiind similare celor din luna anterioara. Cele mai scazute rate ale somajului au fost inregistrate in Austria (4%), Luxemburg si Olanda (4,9% in cazul ambelor tari), iar in Spania (22,9%) si Letonia (15,2% in T3) s-au inregistrat cele mai mari rate ale somajului.

Potrivit Eurostat, numarul somerilor din UE a fost de 23,674 milioane de persoane in noiembrie, din care 16,372 milioane in zona euro.

Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.