Castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2054 lei in noiembrie 2011, in crestere cu 46 lei fata de luna anterioara, iar salariul mediu nominal net a fost de 1491 lei, cu 34 lei mai mult decat in octombrie, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in intermedieri financiare (3.705 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (857 lei).

In noiembrie, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mare decat in luna precedenta ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sfarsitul de an), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna noiembrie au fost in crestere comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte).

Cele mai mari cresteri ale castigului salarial mediu net:

  • cu 29,2% in alte activitati extractive;
  • intre 10,0% si 12,0% in fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), activitati de servicii anexe extractiei;
  • intre 6,5% si 8,5% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, alte activitati industriale, activitati auxiliare intermedierilor financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea echipamentelor electrice;
  • intre 5,0% si 6,5% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea substantelor si a produselor chimice, extractia minereurilor metalifere, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, fabricarea de masini, utilaje si echipamente.

Scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), de dificultatile financiare din sectorul economic. De asemenea, in unele activitati economice scaderea nivelului castigului salarial mediu net din luna noiembrie a fost cauzata de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale.

Cele mai importante scaderi ale castigului salarial mediu net:

  • cu 6,3% in industria metalurgica, respectiv cu 4,2% in fabricarea produselor din tutun;
  • intre 1,0% si 2,0% in transporturi pe apa, hoteluri si restaurante, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna octombrie in:

  • invatamant (4,0%) ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice;
  • sanatate si asistenta sociala (1,2%) ca urmare a platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente, precum si a disponibilizarii personalului care realiza castiguri salariale mici;
  • administratie publica (1,0%) ca urmare a acordarii de sume restante pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna.