Guvernul rus a demarat o noua etapa in dezbaterea programului de privatizare pe 2012. Kommersant scrie ca vicepremierul Igor Secin a elaborat propuneri privind vanzarea de actiuni ale companiilor petroliere si energetice, care trebuie convenita pana la mijlocul lunii viitoare. Momentul-cheie il constituie eliminarea din program a titlurilor marilor companii, fiind vorba in primul rand despre RusHidro, Transneft, Zarubejneft si Rosneft.

Pentru principalele companii petroliere, motivul este valoarea redusa a actiunilor. Vicepremierul este de parere ca titlurile Rosneft trebuie sa fie vandute cu 10,2-10,6 dolari bucata, in conditiile in care ele costa acum cu o treime mai putin.

Necesitatea privatizarii pachetelor de actiuni ale marilor companii de stat a fost evocata de Ministerul de Finante la mijlocul anului 2010. Spre sfarsitul aceluiasi an, Ministerul Economiei a pregatit o schema de vanzare a actiunilor lor. Spre exemplu, se propunea ca pana in 2015 sa fie vandute 15% din actiunile Rosneft, iar 10% minus o actiune sa fie folosite pentru schimb de active „cu conditia majorarii de capital”. La sfarsitul anului 2011, seful departamentului, un inalt oficial a confirmat ca Rosneft figureaza pe lista, "dar ramane de vazut daca se va reusi vanzarea de actiuni in 2012”.

Igor Secin a demarat campania impotriva privatizarilor rapide inca din toamna anului trecut, subliniind ca nu pot fi vandute ieftin actiunile Rosneft, VTB si Sberbank. Acum, vicepremierul a gasit si alte argumente. El a subliniat ca daca va pierde controlul de stat, Rosneft va pierde inclusiv posibilitatea de a lucra pe platoul continental.

In plus, a adaugat el, e nevoie de o analiza temeinica a problemei privind transportul de produse petroliere in diferite regiuni ale tarii in cazul unor nereguli aparute in procesul de aprovizionare cu carburant. Pe de alta parte, companiile de stat trebuie modernizate, iar privatizarea poate conduce la o scadere a ratingului de creditare si poate crea probleme in atragerea de mijloace financiare, sustine vicepremierul Secin.