Respectarea mai multor obligatii privind TVA-ul poate fi un exercitiu foarte greoi si costisitor pentru societati. Propunerea adoptata este un prim pas catre un Ghiseu Unic pentru toate serviciile furnizate pe cale electronica de care intreprinderile vor beneficia incepand de la 1 ianuarie 2015. Astfel cum este prevazut in Comunicarea Comisiei din decembrie anul trecut privind viitorul TVA-ului, demersul referitor la Ghiseul Unic pentru comertul transfrontalier din cadrul UE va viza, intr-o prima faza, doar serviciile de comert electronic, de radiodifuziune sau televiziune si de telecomunicatii. In viitor, Comisia va incerca sa extinda treptat Ghiseul Unic la alte bunuri si servicii.

Algirdas Semeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, a declarat: "Complexitatea sistemului actual de TVA al UE este un obstacol in calea desfasurarii activitatii comerciale pe piata unica. Ghiseul unic va facilita semnificativ dezvoltarea transfrontaliera a societatilor europene nou-infiintate. Acest lucru va contribui la stimularea cresterii economice si la crearea de locuri de munca".

Comunicarea recent adoptata privind viitorul TVA-ului a subliniat faptul ca o dezvoltare completa a Ghiseului Unic "o masura propusa in planul Comisiei de a reduce poverile administrative" este o prioritate de varf.

Propunerea se refera la aspecte precum domeniul de aplicare al sistemului, obligatiile in materie de raportare, declaratiile TVA, moneda, platile, evidenta si alte aspecte pentru care sunt necesare norme comune. Infiintarea, incepand cu 1 ianuarie 2015, a unui mini Ghiseu Unic pentru furnizorii de servicii electronice, de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune din UE catre consumatori va fi un progres important in simplificarea normelor in materie de TVA aplicabile in UE. Ghiseul Unic va permite intreprinderilor sa declare si sa plateasca TVA-ul in statul membru unde sunt stabilite, mai degraba decat in locul in care este stabilit clientul.

Sistemul de Ghiseu Unic, care este in prezent limitat la furnizori din afara UE de servicii electronice, este in curs de extindere si la intreprinderi din UE si la servicii de telecomunicatii si de radiodifuziune sau televiziune. In viitor se intentioneaza sa se extinda Ghiseul Unic la si mai multe activitati, inclusiv la livrarile de bunuri. Propunerea adoptata de Comisie este un prim pas in cadrul unui amplu program de lucru care va conduce la implementarea rapida si incununata de succes a noului sistem.

Comisia invita toate statele membre sa isi exprime acordul fata de aceste masuri in 2012. O abordare comuna este esentiala pentru a proiecta sistemele IT care vor asigura schimbul de informatii necesar intre autoritatile fiscale din cele 27 de state membre si pentru a asigura punerea integrala in aplicare a acestuia pana in 2015.