Care sunt sporurile ilegale pentru care functionarii publici ar putea primi amnistie fiscala: prima pentru refacere dupa  concediu de odihna, prima de toamna, bonificatie pentru ziua localitatii

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 23 ianuarie 2012, 19:06 Economie | Companii


Sute de mii de functionari ar putea sa fie scutiti de la returnarea unor sporuri primite ilegal din punctul de vedere al Curtii de Conturi. In aceasta  situatie s-ar putea ajunge doar daca Executivul va accepta propunerea presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut declararea amnistiei fiscale pentru  functionarii publici si anularea deciziilor Curtii de Conturi privind returnarea sporurilor salariale primite. Rapoartele Curtii de Conturi din ultimii ani  arata ca foarte multe institutii, mai ales primariile, au acordat sporuri de sute de milioane de euro. Doar in 2008, au fost acordate sporuri de aproape 260 milioane euro pentru 235 mii de beneficiari de la 4.500 de entitati. In inventarea sporurilor, institutiile publice au dat dovada de o imaginatie debordanta: prima refacere dupa  concediu de odihna, prima de toamna, bonificatie pentru ziua localitatii etc.

UPDATE 1: Deputatul PDL Marius Spinu a explicat pentru HotNews.ro ca solutia propusa are in vedere esalonarea returnarii sporurilor ilegale si nu stergerea acestor datorii catre buget.
 • "Exista o imaginatie debordanta in a inventa drepturi si sporuri care eludeaza atat cadrul legal cat si o atitudine rezonabila si profesionala din partea  aparatului administratiei publice locale", se arata in raportul Curtii de Conturi privind cheltuielile de personal si numarul de posturi la nivelul bugetelor locale in perioada 2005-2008, precum si categoriile de sporuri de care beneficiaza personalul din administratia publica locala. Au mai fost acordate si alte  tipuri de sporuri: pentru mentinerea sanatatii, de stres, de tinuta etc. Vezi documentul atasat.

Potrivit raportului, in perioada 2005-2008, cheltuielile de personal s-au dublat, de la 7,5 miliarde lei in anul 2005 la 15,3 miliarde lei in anul 2008, respectiv de la 2 miliarde euro la 4,2 miliarde euro. Curtea de Conturi a remarcat si proportia deosebit de ridicata in cadrul cheltuielilor de personal a componentei sporuri, indemnizatii, alocatii, alte drepturi salariale care a crescut de la 24% in anul 2005 la 32% in anul 2008, spre deosebire de evolutia salariilor de baza a caror proportie a scazut de la 50% in anul 2005 la 46% in anul 2008.

Acordarea acestor sporuri s-a realizat in 4 moduri:

 • Pe baza de contract/acord colectiv de munca
 • Pe baza de dispozitii/decizii ale ordonatorilor principali de credite (primari/ presedinti ai consiliilor judetene)
 • Prin hotarari ale consiliilor locale/consiliilor judetene
 • Prin punerea in aplicare a sentintelor judecatoresti prin care fie se recunoaste legalitatea platii anumitor drepturi pe o anumita perioada de timp si uneori  si in continuare, fie se recunoaste legalitatea contractelor/acordurilor colective de munca in care se prevede acordarea unor asemenea drepturi.

Pentru anul 2008 nivelul sporurilor acordate in afara cadrului legal a fost de 953,5 milioane lei (259 milioane euro), din care 366,8 milioane lei (99,7 milioane euro) au fost acordate functionarilor publici, iar 586,7 milioane lei (159,4 milioane lei) personalului contractual de la nivelul administratiei publice locale.

Au fost acordate astfel de sporuri ilegale la 234.029 de persoane angajate in administratia publica locala din 4.488 unitati, adica 36,4% din numarul de  posturi finantate din bugetele locale la vremea respectiva.

 • In topul acordarii acestor sporuri se afla Judetul Suceava, Municipiul Bucuresti, Judetul Prahova, Judetul Vaslui, Judetul Timis si Judetul Cluj.

In aceste conditii, structurile Curtii de Conturi au cerut recuperarea sumelor aferente acestor plati nelegale.

In raport se mai arata ca in multe cazuri, deciziile Curtii de Conturi au fost atacate in instanta fiind dat castig de cauza salariatilor. "In cauzele rezultate ca urmare a atacarii in instanta a deciziilor Curtii de Conturi cu privire la masurile dispuse, de regula, aceste  instante au dat castig de cauza  salariatilor, invocand dreptul la negociere al salariatilor, fara a lua in considerare obligatia ordonatorilor de credite de a respecta prevederile legale  privind salarizarea personalului din sectorul bugetar.

 • "S-a constatat o practica neunitara din partea instantelor de contencios administrativ in judecarea actiunilor care au ca obiect legalitatea acordarii diverselor drepturi pecuniare in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale. In cele mai multe cazuri, deciziile Curtii de Conturi vizand recuperarea sumelor aferente acestor plati nelegale au fost anulate in instanta", se arata in raport.

In aceste conditii, Curtea de Conturi a cerut sanctionarea prin toate mijloacele a tuturor initiativelor de acordare a unor drepturi in afara cadrului legal,  inclusiv stabilirea de masuri pentru recuperarea prejudiciilor astfel create.

In ceea ce priveste 2009, au fost constatate nereguli de circa 300 de milioane de euro, a declarat Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, intr-un  interviu acordat HotNews.ro.

Din 2010 a intrat in vigoare Legea salarizarii unitare prin care au fost eliminate multe sporuri considerate inutile. De asemenea, potrivit legii o parte din  sporurile permanente au fost incluse in salariile de baza, iar alte sporuri nu se pot acorda decat in limita a 30% din salariul de baza. Practic, suma  sporurilor, compensatiilor si indemnizatiilor individuale nu poate depasi 30% din salariul de baza, solda, salariul functiei de baza sau indemnizatia lunara  de incadrare. Guvernul poate aproba depasirea limitei de 30% pentru anumite categorii de personal si pentru conditii temporare de munca ce fac necesara  acordarea unei plati suplimentare, doar cu respectarea limitei de maximum 30% pe totalul buget pentru fiecare ordonator principal de credite.

In 2010, MAE a acordat spor pentru cunoasterea unor "limbi rare" ca germana si italiana

In ciuda aplicarii Legii salarizarii unitare care a limitat drastic sporurile, Curtea de Conturi a depistat si in 2010 o serie de nereguli. De exemplu, la Ministerul Afacerilor Europene, 318 persoane au primit in mod ilegal un spor de 10%, la salariul tarifar de incadrare, pentru cunoasterea si folosirea unei  limbi straine rare. Sporul de limbi rare a fost acordat, de fapt, pentru cunoasterea si utilizarea unor limbi de circulatie internationala precum spaniola, italiana, germana, rusa, greaca. In opinia Ministerului Afacerilor Europene, acestea sunt considerate limbi rare, cele de circulatie internationala fiind doar engleza si franceza. In acest caz, prejudiciul a fost de 1,3 milioane de lei. Mai mult, au fost acordate, doua tipuri de sporuri (spor de 15% pentru confidentialitate si indemnizatia de 15% pentru cifru de stat), in conditiile in care nu toate aceste persoane au acces si lucreaza cu cifru de stat. Prejudiciul constatat s-a ridicat la 2,8 milioane de lei.
 • Nereguli au fost constatate si in cazul unor directii sanitare veterinare. De exemplu, a fost platit in mod ilegal a unui spor de 75% la salariul de baza pentru conditii deosebit de periculoase, in loc de un spor de 50% pentru conditii periculoase sau vatamatoare la care avea dreptul la DSVSA Hunedoara. De asemenea, a fost calculat in mod eronat sporul de vechime la directiile sanitare.
 • Si la unele centre ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA), unele sporuri au fost acordate ilegal. De exemplu, s-a constatat acordarea unui spor de 75% la salariul de baza in loc de 25% la directorii coordonatori nou angajati la centrele judetene Salaj, Alba si Bihor.
 • La Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor si Materialui Saditor Calarasi, s-a constatat ca s-a acordat spor de toxicitate (in procent de 15%  din salariul de baza) fara documentele justificative privind conditiile de acordare prevazute de normele si reglementarile in vigoare.
 • Si la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) s-a constatat acordarea de sporuri peste limitele negociate si stabilite prin Contractul colectiv de munca, prin acordarea unor clase de salarizare superioare fata de cele prevazute in Contractul colectiv de munca pentru functiile pe care le detineau, sau prin acordarea sporului pentru ore suplimentare pe perioada delegarii in alta localitate sau in strainatate.
Vezi si Raportul Curtii de Conturi pe 2010
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11247 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  SPORURI (Luni, 23 ianuarie 2012, 19:15)

  VIERMELE CIUMPALAC [anonim]

  sa dea inapoi TOTI banii incasati ilegali , cu dobinzi cu tot . Eu la privat am un singur spor : spor de performanta ! Fac treaba si aduc profit ... i-l ian ! Nu fac performanta ... pa ILIE !
 • +1 (3 voturi)    
  Furati!... (Luni, 23 ianuarie 2012, 19:38)

  Ursu [anonim]

  ...veti fi oricum amnistiati!
 • +5 (5 voturi)    
  Kelemen Horor -AUT ! (Luni, 23 ianuarie 2012, 20:00)

  secuiu [anonim]

  Ar fi un dezastru sa se legalizeze o hotie facuta de mai multi indivizi care s-au vazut mari conducatori si au incalcat legea fara rusine.Rusine acestui Kelemen,care nici nu recunoaste constitutia.
 • 0 (2 voturi)    
  De acord! (Luni, 23 ianuarie 2012, 20:53)

  gigel [anonim]

  Oamenii aia sa isi pastreze banii luati pe nedrept, sa fie date sporuri si altora, ca sa fie echitate, iar toate astea sa fie platite din buzunarul celor de la UDMR si al rudelor, carora sa le fie confiscate toate averile in acest sens!
 • +1 (1 vot)    
  iar banii sa se dea din fundatiile udmr (Marţi, 24 ianuarie 2012, 4:31)

  ty [anonim]

  si din banii votantilor lor,facem o nationalizare cu ei,si platim sporurile alea.Cum sa propui o asemenea gogomanie?
 • 0 (0 voturi)    
  numai pentru profesori nu sunt sporuri.... (Marţi, 24 ianuarie 2012, 8:50)

  radu [anonim]

  Profesorii nu beneficiaza de sporuri, lor le sunt taiate veniturile fara nici o retinere.
  Azi o sa merg la scoala si o sa fac doar prezenta, sa fiu si eu o data platit mai mult decat am muncit!!
  Poate ca tara chiar asta imi cere, oameni neinstruiti si usor de manevrat. Daca tara cere...

  Succesuri!
  • +1 (1 vot)    
   stai linistit don` radu.... (Marţi, 24 ianuarie 2012, 9:46)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui radu

   rezultatele eforturillor cadrelor didactice se vad in fiecare an prin cresterea gradului de incultura, manelizare si tembelizare a natiei, ca sa nu ma refer la profesorii care spun copiilor de ce cadou ar trebui sa beneficieze cu ocazia zilei de nastere;
   bineteles sunt si exceptii, dar acestea sunt din ce in ce mai rare;

   pana la urma este un rezultat al politicilor de angajare, politici prin care au fost angajati o gramada de suplinitori, iar rezultatele de la titularizare atesta gradu` de pregatire al ultimilor absolventi - cei care au pregatit acesti ultimi absolventi n`au nici o responsabilitate pt. rezultatele slabe, vinovatii sunt mediul, salaru` mik din universitatile patriei, etc.,
   ceea ce este evidentt este faptu` ca nr. nasterilor continua sa scada, la fel ca si nr. absolventilor de liceu - problema se pune altfel: si anume daca se mai justifica acest nr. de profesori cu aceste performante.
   • 0 (0 voturi)    
    oare? (Marţi, 24 ianuarie 2012, 12:44)

    radu [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

    vorbesti de numarul prea mare de profesori.
    iti spun ca sunt clase din ciclul primar, asta in oras, unde sunt 37 - 40 de elevi in clasa. in nici o tara europeana, nici Albania, nu se intampla asa ceva. asta este reforma in invatamant?
    cat despre cat de pregatiti sunt profesorii ... iti dau in parte dreptate, multi dintre ei au absolvit cu succesuri univ. Spiru Haret. cei care fac Univ Bucuresti nu se rateaza in halul incat sa vina profesor ...
    • 0 (0 voturi)    
     Ai dreptate nu numarul ci calitatea (Marţi, 24 ianuarie 2012, 14:29)

     bogdan [anonim] i-a raspuns lui radu

     profesorilor este slaba. Atat cat ii preocupa doar dublarea salariilor si meditatiile private (ca tot se vorbea de sporuri ilegale) si nimic din calitatea activitatii rezultatele sunt firesti.
     • 0 (0 voturi)    
      si care este solutia? (Marţi, 24 ianuarie 2012, 15:06)

      radu [anonim] i-a raspuns lui bogdan

      injumatatirea salariilor, oprobiul public, deportarea in Baragan si la canal? suna cunoscut.... imi amintestea asta de lupta cu intelectualii purtata de comunisti.
      probabil ca trebuie creat omul nou, care munceste fara sa gandeasca, eventual la multinationala, care sa detina iphon si care sa creada ca este fericit.
 • 0 (0 voturi)    
  reforma-ndarat !!!!!!! (Marţi, 24 ianuarie 2012, 10:19)

  lili [anonim]

  Asa modernizam Romania!!!
  In loc sa faca o modernizare reala, care sa aiba sustinerea intregii clase politice, a omenilor din tara asta satui de coruptia politicienilor si a clientelei lor, Basescu a preferat sa sfideze intreaga clasa politica si intreaga natiune, dictand modernizarea asa cum a vrut el din Palatul cotroceni!!
  Acum ca in strada lumea ii cere demisia, Basescu da inapoi zi de zi cate 1 pas, iar celebra reforma care zguduia din tatani tara aiurea asezata s-a dovedit un simplu fas prezidential la prima iesire in strada a mutimii dezlantuite contra Presedintelui!
  Asa cum a procedat Basescu nu avea nici o sansa sa modernizeze Romania!
  Toate teoriile despre schimbare, spun ca succesul poate fi asigurat numai printr-o larga ADEZIUNE la schimbare, printr-o larga adeziune a clasei politice(care si ea trebuie schimbata, desi Basescu voia sa schimbe Romania numai ai lui sa fure in continuare!!) si a oamenilor daca acestia vor fi convinsi ca rezultatele schimbarii si in favoarea lor!!
  Ce-a facut Basescu si mai les CUM a facut este garantia sigura a esecului!!
  Vreti, nu vreti EU Traian Basescu va modernizez cum vreau eu!!!
  Azi, prin vocea lui Boc, Basescu recunoaste ca a GRESIT !!!
  EROARE politica Grava pentru care Basescu va plati si o data cu el si partidul prezidential PDL.
  • +1 (1 vot)    
   esti pe dinafara.... (Marţi, 24 ianuarie 2012, 12:48)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui lili

   dupa cum spunea Nicolae Balcescu: cine nu`si cunoaste istoria nu`si cunoaste neamul;

   istoria Romaniei moderne inseamna in mare parte o lupta intre cercurile progresiste si cele conservatoare;

   de regula, nu au invins cei care au dorit si au depus toate eforturile pt. progresul natiei ci consevatorii;

   astfel, la peste 150 de la Unirea Principatelor Romane trebuie subliniat rolul lui Cuza in modernizarea Romaniei, rol pe care partidele coalizate in "montruoasa coalitie" nu au dorit sa il recunoasca;

   timpul a dovedit ca reformele lui Cuza au insemnat un progres, progres impotriva caruia au lupta cu toate puterile BOR si partidele istorice inclusiv ilustrii leberali;

   departe de a fi de acord cu masurile guvernului si ale autoritatilor de supraveghere (ma refer in special la bnr) din ultimii 3 ani, ma simt obligat a sublinia ca pt. a fi explicate masurile guvernului se cere ca persoanele care pretexteaza ca nu au fost informati sa aiba capacitatea intelectuala de a intelege - cea mai mare parte dintre protestatatari nu au nici cele mai elementare cunostinte economice, ca sa nu ma refer la marea majoritate a superterilor bine cunoscuti pe stadionele patriei si care nu au educatia necesara pt. a intelege cele mai elementare reguli de conduita sociala,

   protestarii trebuie sa inteleaga ca urmeaza alegeri in acest an, alegeri in care isi pot vota candidatii;

   continuarea protestului nu face decat sa creasca sansele de recesiune prin impactul acestuia in mediul economic investitional - mediu care la acest moment recomanda o prudenta maxima, prudenta care se poate transforma in retragere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by