Comisia Europeana ar putea trimite Romania in fata Curtii Europene de Justitie daca in termen de doua luni nu pune in aplicare norme simplificate privind fuziunile si divizarile, se arata intr-un comunicat al CE. Autoritatile europene au transmis Romaniei un aviz motivat cu privire la aceasta problema, aceasta fiind a doua etapa a procedurii de incalcare a tratatelor europene.

In absenta unui raspuns satisfacator din partea autoritatilor nationale in termen de doua luni, Comisia poate deferi cazul Curtii Europene de Justitie.

Termenul de punere in aplicare a normelor in cauza a expirat la 30 iunie 2011.

Comisia Europeana a transmis notificari similare si autoritatilor din Cipru, Italia, Slovenia si Spania.

Comisia este ingrijorata in legatura cu faptul ca Romania, Cipru, Italia, Slovenia si Spania nu au reusit sa indeplineasca angajamentele impuse de directiva referitoare la cerintele simplificate de raportare si intocmire a documentatiei necesare in cazul fuziunilor si divizarilor. Desi majoritatea statelor membre au pus in aplicare integral prevederile directivei, in cele cinci state membre niciuna dintre prevederile directivei nu a fost inca implementata.

Scopul directivei este de a simplifica cerintele privind raportarea si publicarea proiectelor de fuziune sau de divizare. Daca directiva nu este pusa in aplicare integral in toate statele membre, intreprinderile nu se pot bucura de beneficiile reducerii sarcinii administrative, aduse de directiva. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesara punerea in aplicare corecta si la timp a directivei.

Directiva urmareste sa reduca sarcina administrativa suportata de intreprinderile publice cu raspundere limitata din Europa in domeniul fuziunilor si divizarilor, prin reducerea cerintelor de raportare impuse intreprinderilor, in special in cazurile in care actionarii decid ca anumite rapoarte nu sunt necesare si in contextul fuziunilor si divizarilor asa-zis simplificate intre societati-mama si filialele acestora. De asemenea, directiva urmareste reducerea dublei raportari in cazurile in care cerintele de raportare rezulta si din alte norme UE, precum si introducerea posibilitatii ca intreprinderile sa utilizeze internetul si posta electronica pentru a publica proiectele de fuziune sau de divizare si pentru a oferi actionarilor documentatia necesara.