In toata tevatura legata de esecul suferit de Patriciu cu Mic.ro mi-am amintit de un reportaj realizat de Dan Popa, in mai 2010, atunci cand sperantele marelui om de afaceri erau la cote maxime.

Mic.ro 1Foto: Hotnews

Sperante care nu au fost impartasite insa si de micii buticari care nu s-au speriat de concurenta si i-au urat un sfarsit rapid in aceasta afacere.

Blocajul in care a ajuns lantul de magazine Mic.ro, detinut de omul de afaceri Dinu Patriciu, era previzibil, deoarece compania nu si-a respectat niciodata angajamentele si avea intarzieri de plata de peste 240 de zile, a declarat miercuri Anca Dan, credit risc manager in cadrul Coface Romania. Ea a adaugat ca astfel de intarzieri sunt foarte mari pentru sectorul alimentar.

Dom'ne, stiti de ce ii spune magazinului lui Patriciu Mic.ro numarul 1? , ma intreaba buticarul vecin cu patriciu. Nu, zic, nu stiu. Pentru ca a decis sa le boteze in ordinea in care le va inchide... Intr-o luna-doua il strang cu magazinele mele si va spun eu ca pleaca".

Reprezentantii Coface au mai aratat ca, din datele pe care le au, dezvoltarea lantului de magazine s-a facut pe banii furnizorilor, iar cei ai investitorilor nu exista.

El a adaugat ca "marfa primita in prima faza de la furnizori a fost vanduta, bani s-au cheltuit pe dezvoltare, iar acum le spun furnizorilor ca daca nu primesc marfa nu pot plati facturile mai vechi".

  • Ce spuneau la acea data "Vecinii" lui Dinu Patriciu despre Mic.ro

Sunt doua magazine langa al lui Patriciu, cu produse tot de bacanie. Unul in stanga si unul in dreapta. Fix ca doua felii de paine, cu un Mic.ro intre ele. Ma duc la cel din dreapta. Iau un suc, ma prezint proprietarului si ii spun de ce il vizitez. „Dom`ne, stiti de ce ii spune magazinului lui Patriciu Mic.ro numarul 1? , ma intreaba el. Nu, zic, nu stiu. Pentru ca a decis sa le boteze in ordinea in care le va inchide.Hahahaha”. Cum adica, ma prefac mirat? Pai cat credeti ca o sa le tina deschise? O luna?Hahaha”Omul pare fericit ca si-a deschis Patriciu magazin. Il intreb daca nu-l deranjeaza concurenta. „Care concurenta? Aia care vinde cartofi la 7 lei si cafeaua cu doi lei? Aia nu-i concurenta.Ca lumea care intra si-i vede preturile, fuge direct la mine, ca-s mai ieftin”, zice. Ati intrat macar sa-i urati spor noului vecin?, il intreb.

„Nuuuu. Au venit ei, in schimb. Pai seful magazinului, acuma nu-i aici mi se pare, de unde isi cumpara suc si tigari? De la mine. Hahahaha”, zice tanarul patron. Cum, zic, seful magazinului concurent isi cumpara de la Dumneavoastra tigarile in loc sa le ia de la el? „Pe cuvant de onoare!”, zice. „Pai ce, va mint? Si mai e ceva dom`ne, ce nu tine de legile pietei si de nu stiu ce..”Ce anume?, intreb. Pai ganditi-va ca eu stau in blocurile de deasupra de 35 de ani. Aici am copilarit, ma stiu toti astia din bloc. Poate sa-si deschida magazin oricine, ca lumea tot la mine vine. Una e cand cumperi de la cineva pe care il stii de 30 de ani si alta cand iei marfa de la necunoscuti”, zice. Intr-o luna-doua il strang si va spun eu ca pleaca. Cum adica il strangeti?, intreb. Pai si magazinul celalalt tot al meu e, zice. Il fac sandwich si pleaca.

Reciteste articolul: