Activitatea din industria prelucratoare si servicii va inregistra o relativa stabilitate in perioada ianuarie - martie, in vreme ce in comertul cu amanuntul si constructii se intrevede o scadere, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare preturile vor creste in industria prelucratoare, comertul cu amanuntul si servicii, in vreme ce in constructii vor stagna.

Productia din industria prelucratoare va stagna in perioada urmatoare

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o relativa stabilitate a volumului productiei (sold conjunctural +1%) si a numarului de salariati (sold conjunctural -2%). Pentru unele dintre activitati se va inregistra tendinta de crestere in ceea ce priveste estimarea productiei si anume: fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (sold conjunctural +40%) si fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (sold conjunctural +21%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza crestere moderata a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Activitatea din constructii va continua sa scada

In constructii, in urmatoarele trei luni se va inregistra o scadere a volumului productiei (sold conjunctural -21%), a numarului de salariati (sold conjunctural -21%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -23%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural 4%).

Scadere moderata a comenzilor in comertul cu amanuntul

In ianuarie, managerii din comertul cu amanuntul se asteapta la o scadere moderata a activitatii economice in urmatoarele trei luni (sold conjunctural -6%) si a volumului comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural -6%).

Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea o tendinta de scadere (sold conjunctural -16%), in vreme ce numarul salariatilor se va mentine constant (sold conjunctural -1%).

Managerii societatilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor inregistra cresteri pentru urmatoarea perioada (sold conjunctural +24%).

Cifra de afaceri si numarul salariatilor se vor stabiliza in sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna ianuarie, cifra de afaceri va cunoaste o relativa stabilitate in sectorul serviciilor (sold conjunctural -4%), o tendinta similara urmand a avea si numarul de salariati (sold conjunctural -1%).

Managaerii se asteapta ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor sa aiba o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +9%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare, constructiilor, comertului cu amanuntul si serviciilor.