Andreea Paul Vass, consilierul primului-ministru, a fost numita membru al Comisiei pentru Coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica, potrivit unei decizii a premierului publicate in Monitorul Oficial. Unul dintre rolurile acestei comisii va fi si cel de coordonare a procesului de selectare a intermediarului care se va ocupa de listarea pe bursa a companiei. Numirea Andreei Paul Vass in comisie este surprinzatoare avand in vedere ca Dan Paul, cumnatul acesteia, este broker si membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, adica locul unde va avea loc vanzarea actiunilor Hidreoelectrica.

Foto:

Dan-Viorel Paul, cumnatul Andreei Paul Vass, este actionar cu 90,7% si administrator la firma de brokeraj Finaco Securities.

  • UPDATE Sotul consilierei premierului, Cristian Paul, a fost si el broker, insa in prezent conduce firma Romcontrol, care se ocupa de evaluari in domeniul economic, a declarat Andreea Paul Vass contactat de HotNews.ro.
  • "Nu este conflict de interese in niciun fel", a precizat Andreea Paul Vass. Potrivit acesteia, nu exista nicio legatura intre numirea ei in comisia de privatizare a Hidroelectrica si faptul ca Dan Paul este broker. "Prin aceasta numire, in acest proces voi fi ochiul vigilent al premierului", a precizat Vass. Aceasta a adaugat ca rolul comisiei din care face parte este acela de a monitoriza intreg procesul de privatizare. "Iar procesul de privatizare se desfasoara prin selectarea unui intermediar care sa se ocupe de listare". Vass a mai spus ca din comisia de privatizare fac parte si ministrii, fiind condusa ministrul economiei, Ion Ariton.
  • Vass a mai spus ca nu este prima numire de acest fel deoarece a facut parte si din comisia care s-a ocupat de vanzarea pe bursa a 10% din Petrom, actiune esuata in vara anului trecut.

UPDATE Andreea Paul Vass a revenit cu noi declaratii:

  • Întrebarea „dacă sunt în conflict de interese” este una pe care o găsesc rău-intentionată tocmai prin evidenta faptului că nu sunt în asemenea conflict. Această întrebare induce în perceptia publică faptul că as fi coruptă, ceea ce nu este adevărat si nici corect. Conflictul de interese sanctionează aducerea, în mod deliberat, a unui beneficiu “neamurilor” ori partenerilor de afaceri ai decidentului. Nu este cazul meu. Nu a fost niciodata si nici nu am de gand sa ma apuc vreodata de matraseli. Faptul că am un cumnat broker, nu naste niciun fel de conflict de interese cu participarea mea în comisia pentru Coordonarea procesului de privatizare a Hidroelectrica. Gradul de generalitate este urias, iar participarea mea nu prezuma vreun profit al sau. Intreaga piata de capital va beneficia din plin de masurile recente guvernamentale de vanzare a participatiilor minoritare pe bursa. Cumnatul meu nu are cum sa beneficieze de niciun fel de informatie privilegiata".

Numirea Andreei Paul Vass in comisia de privatizare a Hidroelectrica are loc la doua saptamani dupa ce Guvernul a aprobat vanzarea pe bursa a 10% din actiunile Hidroelectrica.

Conform strategiei de privatizare se va majora capitalul social al societatii prin aport de capital privat si va fi oferit spre subscriere investitorilor un pachet de actiuni nou emise rezultate ca urmare a majorarii cu 10% a capitalului social existent.

Pretul de vanzare al actiunilor nou emise va fi cel putin egal cu pretul de referinta utilizabil in cadrul unui mecanism de determinare a pretului de oferta aprobat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.