Companiile NEC Corp, PepsiCo Inc. si AstraZeneca vor renunta in anul 2012 la de trei ori mai multi salariati decat in 2011, ca masuri de precautie la recesiunea din Europa si la incetinirea economica din China, informeaza Bloomberg. Forta de munca la care se va renunta se ridica la 94.369 pe 10 februarie, de la 26.561 cu un an inainte, conform datelor calculate de Bloomberg.

Cea mai mare parte a lucratorilor provine din statele vest-europene, sporind astfel numarul somerilor din zona euro, care deja se afla la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani.

Aceste taieri de locuri de munca se desfasoara in prezent la cel mai rapid ritm de la caderea economica din 2009, cand economiile Europei si a Statelor Unite ale Americii s-au confruntat cu cea mai profunda scadere de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acum, criza datoriilor din Europa poate aduce o contractie a economiei zonei euro de 0,5 procente, arata estimarile economistilor.

"Problema pe care Uniunea Europeana trebuie sa o rezolve este ca recuperarea va fi inceata si slaba", a spus Allen Sinai, economist sef la nivel global pentru Decision Economics Inc., din New York. "Afacerile au inceput sa isi schimbe angajamentele lor in ceea ce priveste angajatii, in lumina tuturor incertitudinilor."

Incetinirea economiilor din Europa si a unor piete emergente a fost citata in luna ianuarie si de catre presedintele NEC, Nobuhiro Endo, cand producatorul japonez de telefoane mobile si calculatoare a renuntat la 10.000 de locuri de munca.

Producatorul de medicamente britanic AstraZeneca a anuntat pe 2 februarie planul acestuia de a concedia 7.300 de angajati, la care se adauga cei 21.600 de lucratori concediati incepand cu 2007.

"Exista o recesiune in Europa chiar acum. China a incetinit", a mentionat Jay Bryson, economist al Wells Fargo Securities, in North Carolina.